www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Morgen stemt de Tweede Kamer over de vijfde verlenging van de wettelijke basis die de coronatoegangspas en de maximale groepsgrootte regelt. Die verlenging loopt van maart tot juni. Volgens bronnen in Den Haag zal deze vijfde verlenging nog net genoeg steun krijgen in de Tweede Kamer, maar niet meer in de Eerste Kamer, waar de partijen al langer kritisch zijn. De zesde verlenging, die van juni tot september zou gaan lopen, lijkt ook in de Tweede Kamer niet genoeg steun te krijgen nu de ChristenUnie eist dat de optie van de coronapas uit de wetgeving gehaald wordt. Minister Kuipers van Volksgezondheid beraadt zich nog op een tussenwet, zolang de Wet Publieke Gezondheid nog niet klaar is en de tijdelijke wet mogelijk geen steun meer krijgt.

Op de site Reitschuster.de is te lezen dat Duitse medewerkers die geen dubbele vaccinatie en booster gehaald hebben vanaf deze week niet meer betaald worden als zij positief testen op Corona en daardoor niet op het werk kunnen komen vanwege de quarantaine. Dit besluit werd in maart genomen tijdens een conferentie van ministers van Volksgezondheid. De nieuwe maatregel is opgenomen in de wet ter bescherming van infecties (IfSG) artikel 56, lid 1. Staatssecretaris van Volksgezondheid Michael Ranft van Brandenburg gaf in de Berliner Kurier het volgende commentaar: “De wet ter bescherming tegen infecties bepaalt uitdrukkelijk dat geen schadevergoeding wordt toegekend indien het activiteitenverbod of het afzonderingsbevel had kunnen worden vermeden door gebruik te maken van een door de overheid aanbevolen vaccinatie. We hebben hier een duidelijke juridische positie.” Hij meent dat “Alle burgers inmiddels voldoende tijd en gelegenheid hebben gehad om gebruik te maken van hun vaccinatieaanbod en van een herhalingsprik. Corona-vaccins zijn in voldoende hoeveelheden beschikbaar, en vaccinaties tegen Covid-19 worden in het hele land aangeboden.”

De Franse presidentskandidaat Marine Le Pen heeft beloofd dat de 15.000 Franse zorgmedewerkers die ontslagen zijn omdat zij het coronavaccin weigerden hun baan terugkrijgen als zij wordt gekozen als president. Daarnaast zegde ze toe dat ze de salarissen die hen ten onrechte zijn afgenomen gaat betalen. Mede door dit soort uitspraken staat Le Pen hoog in de peilingen. Reden voor de kranten om daar hard tegen in te gaan. Zij beschuldigen Le Pen er nu van dat zij 137.000 euro zou hebben verduisterd tijdens haar periode als Europarlementariër. De advocaat van Marine Le Pen, Rodolphe Bosselut, wijst erop dat de beschuldigingen dateren van meer dan tien jaar geleden. ,,Ik ben verbaasd over de timing van de onthulling”, zegt hij tegen AFP. De kranten melden echter niet dat grote groepen mensen in Parijs scanderen Macron plus jamais ofwel Macron nooit meer. 

De Turkse politie heeft een netwerk van mensenhandelaars ontmanteld. Een politiewoordvoerder meldde dat er acht leden gearresteerd zijn. Door de operatie zijn 612 immigranten gered. De bende rekende tussen 2.000 en 5.000 euro aan migranten. Zij kwamen meestal uit Syrië, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Marokko, Togo, India, Burkina Faso, Egypte, Algerije en Nigeria.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de eis dat scholen in de lidstaten lessen moeten gaan geven over “Europese integratie” om zo de pro-Brusselse sentimenten te verbeteren en de euroscepsis de kop in te drukken. In dit voorstel voor een gemeenschappelijk leerplan worden alle lidstaten aangemoedigd om hun onderwijsstelsel te herzien en te actualiseren. Volgens het plan moet er een norm komen voor een minimumbegrip van wat het betekent om EU-burger te zijn, samen met de vorming van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Volgens critici bewijst de resolutie echter eens te meer dat Brussel een Europese superstaat wil creëren. De Europese Unie gaat voorbij aan het feit dat het geen bevoegdheid heeft om wetten te maken voor het onderwijs want dat is een nationale bevoegdheid. Het Roemeense EP-lid Cristian Terhes vertelde aan de Telegraph dat EU-bureaucraten kinderen willen “indoctrineren zoals de communisten”. Volgens de Roemeen laten de EU-bureaucraten geen kans onbenut om de soevereiniteit van de nationale staten van de EU te ondermijnen en bewijzen de projecten voor één EU-curriculum dat.

Het aantal meldingen van vaccinatieschade bij het Europese meldpunt EudraVigilance van het European Medicines Agency (EMA) is opgelopen tot 41.834 sterfgevallen en 3,9 miljoen mensen die vaccinatieschade hebben opgelopen, waarvan de helft bestempeld wordt als ernstig.

Oud-minister van Financiën Onno Ruding beweerde in het programma WNL op Zondag dat het verstandig zou zijn als het kabinet de gaskraan in Groningen weer opendraait. Volgens hem was dit voor het kabinet de laatste optie, maar is dit een noodsituatie. Volgens de CDA-prominent is het een oplossing om het miljardentekort terug te dringen, de internationale gasproblematiek kleiner te maken. En zullen de opbrengsten van de gaswinning de minister van Financiën ook blij maken. De Groningers moeten volgens Ruding wel ruimhartig gecompenseerd worden mocht de gaskraan heropend worden.

Op Express.co.uk is te lezen dat Elon Musk een nieuwe elektriciteitscentrale voor het Verenigd Koninkrijk gaat lanceren in de ruimte om op die manier onbeperkte schone energie te creëren. Musk is getipt om verschillende onderdelen van een systeem te lanceren. Met dit Space Energy Initiative (SEI) zou Groot-Brittannië tegen 2035 de eerste energiecentrale in de ruimte kunnen opzetten. Het zal bestaan uit satellieten met lichtgewicht zonnepanelen en een systeem van spiegels om zonlicht op de panelen te concentreren, het opwekken van ongeveer 3,4 GW elektriciteit op de satelliet. Tegen het midden van de jaren 2040 zou de door het ruimtestation opgewekte stroom 30 GW kunnen bereiken, goed voor tot 30 procent van de elektriciteitsvraag in het VK.

Sophie in ’t Veld, leider van de D66-delegatie in Brussel heeft in het programma Buitenhof gezegd dat het bestuur van D66 heel snel duidelijkheid moet geven over de MeToo-zaak bij de partij. Ze geeft aan dat ze weet dat er ook andere gevallen spelen van mogelijk wangedrag binnen de partij. Volgens In ’t Veld wordt daar op een goede manier naar gekeken. Ze is kritisch op het oude bestuur en het lijkt haar duidelijk dat dit niet de manier is waarop je met dit soort dingen om moet gaan. D66 moet laten zien dat de partij een veilige werkomgeving is en dat melders worden beschermd, vindt de Europese politica. “Dit moet duidelijk anders.”

En dan het weer. Ook deze Tweede Paasdag zullen we de zon veelvuldig zien. De ochtend begint vrij fris met soms nog een graadje vorst aan de grond. In de loop van de dag wordt het dan al snel warmer en ’s middags wordt het tussen de 14 en 19 graden. Na Pasen verandert er weinig aan het weerbeeld, mogelijk wordt het iets minder warm.