www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt dinsdag geschrapt vanwege de verwachte extreme hitte. Volgens marsleider Henny Sackers is er morgen  sprake van code rood en is het daarom niet verantwoord om de 42.000 deelnemers te laten wandelen. Andere maatregelen zoals eerder starten zouden niet voldoende zijn. Het is voor het eerst dat ’s werelds grootste wandelevenement een dag later begint. Meteorologen en inspanningsfysiologen kijken met interesse naar de ontwikkelingen van het weer. Omdat het naar verwachting op dinsdag wel 40 graden kan worden, is het te riskant om de wandelaars te laten lopen. Door de hoge temperaturen zou de temperatuur van het asfalt op kunnen lopen tot 45 graden. Omdat dat allemaal temperaturen zijn boven iemands lichaamstemperatuur levert dat mogelijk problemen op voor de deelnemers. Iedere deelnemer krijgt na het volbrengen van de drie dagen wandelen wel het Vierdaagsekruisje ook al wordt er een dag minder gelopen. Het startschot van het wandelevenement staat nu gepland voor woensdagochtend 4 uur.

De 74 vlaggen bij de Nijmeegse Waalbrug staan weer overeind, nadat onbekenden afgelopen weekend vrijwel alle internationale vlaggen neerhaalden. Als tegengeluid op de reactie van burgemeester Hubert Bruls, die eerder liet weten dat boeren niet welkom zijn om te demonstreren in zijn stad op de dag van de intocht van de Vierdaagse, sloeg een groepje boeren de handen in een. Zij richtten samen in korte tijd alle vlaggen weer op met behulp van mechanische boren en handboren. Daardoor wapperen de internationale vlaggen die alle wandelaars uit het buitenland welkom heten weer.

FVD-kamerlid Pepijn van Houwelingen twitterde dat de Tweede Kamer een readout zou krijgen toegestuurd met daarin onder meer de inbreng van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de bijeenkomsten van het World Economic Forum. Nu blijkt dat het World Economic Forum daar bezwaren tegen heeft. Volgens minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zou het openbaar maken van de WEF-readouts en documenten in strijd zijn met het uitgangspunt van de WEF dat hun discussies plaatsvinden in een veilige omgeving waarin met discretie wordt omgegaan met wat een ieder zegt. Een speciale agenda en de documentatie van de samenwerking tussen Nederlandse ambtenaren en het World Economic Forum mag omwille van privacyoverwegingen niet gedeeld worden. Bovendien zijn die contacten zo talrijk dat een WOB-verzoek volgens de minister niet haalbaar is. Feitelijk wordt het World Economic Forum in verband privacy boven de Nederlandse wet geplaatst.

Persbureau AFP heeft bekend gemaakt dat de Europese Commissie met een noodplan komt waarvan het ontwerp inmiddels uitgelekt is. Bedrijven en openbare gebouwen zouden komende winter de thermostaat niet hoger mogen zetten dan 19 graden en de airco mag niet lager ingesteld worden dan 25 graden. Ook de industrie moet van de Europese Commissie energie besparen. Het document wordt naar verwachting aanstaande woensdag officieel gepubliceerd. De Europese ministers van Energie gaan er 26 juli over debatteren.

De Franse president Macron heeft aangekondigd dat straatverlichting op sommige plaatsen ’s nachts wordt uitgeschakeld als reactie op energiecrisis. De Franse burgers werd op het hart gedrukt om “soberheid” te betrachten en zich voor te bereiden op nog hogere voedselprijzen.

De Belgische vervoerder NMBS schrapt morgen 34 treinen uit de dienstregeling vanwege de verwachte hitte in België. Het gaat om treinen die normaal gesproken tijdens de spits rijden. Er worden uit voorzorg extra medewerkers ingezet voor het oplossen van eventuele storingen of andere problemen op het spoor.

De Britse demissionaire premier Boris Johnson heeft een spoedberaad over de verwachte extreme hitte in het Verenigd Koninkrijk aan zich voorbij laten gaan om zich voor te kunnen bereiden op zijn eigen afscheidsfeest, dat Johnson afgelopen weekend hield op zijn buitenverblijf Chequers.

Veel Hongaren komen in opstand tegen vernietigende belastinghervorming. Duizenden mensen demonstreerden en blokkeerden deze week verschillende hoofdwegen in Boedapest, Hongarije, tegen een belastinghervorming die het belastingtarief voor alle kleine bedrijven wil verhogen. Honderdduizenden mensen worden daardoor direct in hun portemonnee getroffen.

Ook in Victoria, Australië protesteren boeren tegen de groene energie agenda van de regering. De regering probeert landbouwgrond te onteigenen en te vernietigen om hoogspanningsleidingen/torens en enorme ondergrondse stations te bouwen voor windmolen- en zonne-energieprojecten.

In Panama zijn grote massademonstraties aan de gang. Burgers komen in opstand tegen de regering vanwege de hoge inflatie die de kosten van voedsel, brandstof en basisdiensten deed stijgen. Volgens deskundigen staat Panama op instorten.

Voormalig first lady Melania Trump gaat haar Be Best-inspanningen uitbreiden met een project dat zich richt op kinderen in het pleegzorgsysteem. Fostering the Future, zal “werken aan het veiligstellen van onderwijskansen en studiebeurzen voor kinderen. De beursontvangers zullen leren in een ondersteunende omgeving en kennis opdoen die cruciaal is voor het realiseren van werkzekerheid binnen de technologiesector. Door toegang te bieden tot onderwijs in computerwetenschappen, zullen deze individuen voorbereid zijn om de beroepsbevolking in te gaan en uiteindelijk financiële onafhankelijkheid te bereiken,” schreef ze in een verklaring.

De BLET (Brotherhood of Locomotive Engineers and Trainmen) locomotief vakbond van de Verenigde Staten heeft een nationale spoorwegstaking goedgekeurd voor vandaag. Dat betekent dat alle treinen mogen staken. Naar verwachting zullen zo’n 57.000 spoorwegarbeiders het werk neerleggen uit protest tegen de lage lonen en de slechte arbeidsomstandigheden. In een verklaring zei BLET National President Dennis Pierce dat dit de eerste landelijke staking is sinds 2011. De spoorwegmaatschappijen zijn al drie jaar aan het onderhandelen in een nationale contractonderhandelingsproces. Omdat beide partijen niet tot overeenstemming kunnen komen is de Railway Labor Act in werking getreden, die voorschrijft dat er een afkoelingsperiode geldt van 30 dagen. In die periode mogen spoorwegmaatschappijen geen acties plannen, maar de RL Act loopt vandaag af.

Gistermiddag vloog er van twee tot zes uur nauwelijks nog een vliegtuig in het Italiaanse luchtruim. Het personeel van goedkope luchtvaartmaatschappijen, zoals Ryanair en Easyjet legde het werk neer. Redenen voor de staking zijn de lange werktijden en de slechte betaling. De bonden vinden dat Ryanair en Easyjet zich moeten aanpassen aan Italiaanse luchtvaart cao. Daarnaast staakten ook de luchtverkeersleiders in heel Italië, zij klagen vooral over een structurele onderbezetting waardoor ze kampen met een te hoge werkdruk. Door die staking hadden ook andere luchtvaartmaatschappijen last van de staking. ITA, de opvolger van Alitalia heeft 122 vluchten moeten schrappen. In totaal werden er 600 vluchten geannuleerd.

Economie

De Australische topeconoom John Adams is bang dat Australië in net zo’n spiraal van burgerlijke onrust en chaos op straat terecht kan komen als dat we de laatste dagen in Sri Lanka gezien hebben. Australië kampt met een inflatie van 5,1 procent en een schuld van ruim 1,2 miljard dollar. Adams zag in Sri Lanka de inflatie afgelopen jaar ook stijgen van 6,1 naar 45,3 procent en de staatsschuld toenemen naar triljoenen dollars. Hij geeft aan dat de inflatie Down Under onder controle moet komen om onrust te voorkomen.

De economieën van Litouwen en Estland zijn als eerste van de hele EU in een recessie terechtgekomen. Volgens Bloomberg zal het BBP van deze landen in de tweede helft van dit jaar dalen. Oostenrijk, België, Luxemburg en Portugal hebben de afgelopen maanden ook te maken gehad met productieverlagingen. Eerder voorspelde de Europese Commissie al een recordinflatie en een vertraging van de bbp-groei voor de hele EU.

Adobe lanceert een gratis browser-gebaseerde versie van Photoshop. Adobe geeft toe dat hun beleid van hoge prijzen voor hun software producten niet langer winstgevend is. Het introduceren van gratis toegang tot de editor en het behouden van de betaalde opties zal, in theorie, Adobe helpen het evenwicht te bewaren tussen interesse en winstgevendheid van zijn software. De meeste gebruikers hebben genoeg aan de gratis tools. De lancering van de gratis versie is een poging om de aandacht weer op Photoshop te vestigen.

Gezondheid

De internist Peter McCullough twitterde dat er een schokkende studie verschenen is in het tijdschrift JAMA. Daaruit bleek dat in Noorwegen, Finland en Zweden 7750 mensen binnen 28 dagen na de coronaprik last kregen van een intracraniële bloeding of een beroerte. De arts spreekt van rampzalige neurologische aandoeningen. ,,Dit is verbluffend. Dit is een heel legioen aan mensen met een verwoest brein”, aldus de arts. “Duizenden van hen zijn nu invalide of dood.”

Het weer

En dan het weer. Vandaag wordt het tropisch warm. De thermometer zou vandaag de 35 graden kunnen aantikken. Er is veel ruimte voor de zon, hier en daar zien we sluierwolken. Ook in de avonden blijft de warmte lang hangen.