www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op de site doorpakkers.nu is een initiatief gelanceerd om de Belastingdienst een brief te schrijven waarin de briefschrijver kan aankondigen de intentie te hebben om vanaf 1 januari 2024 geen belastingafdracht meer te doen. Geen inkomstenbelasting, gemeentelijke belasting, motorrijtuigenbelasting. Dat geeft een krachtig signaal richting de overheid omdat ieders belastingbetaling het onderpand is van de leningen van het bedrijf de Staat der Nederlanden. De datum is gesteld vanaf 1 januari 2024 zodat de financiële markten dit signaal kunnen oppakken. ‘De Staat’ zal daardoor minder makkelijk financiering krijgen. De site stelt voor iedereen een voorbeeldbrief ter beschikking.

In de Stentor staat te lezen dat zo’n twintig medewerkers van huisartsenpraktijk de Bolle Bieste in Zwolle per 1 januari ontslag hebben genomen uit onvrede over de werksituatie onder de nieuwe eigenaar. De praktijk werd in juli vorig jaar overgenomen door Co-Med.  Door deze actie zitten zo’n 4600 patiënten in onzekerheid. De praktijk werd eerder gerund door de inmiddels gepensioneerde huisarts Edi de Jong. De huisartspraktijken van de landelijke organisatie Co-Med lagen vorig zomer ook onder vuur in Enschede. HuisartsenZorg Twente liet toen weten dat patiënten van Co-Med vaak niet met hun klachten bij de praktijk terecht kunnen en dan geregeld bij andere huisartsen op de stoep staan.

Een update uit Brazilië. Jaïr Bolsonaro is vrijdag vertrokken naar de Verenigde Staten. Vlak voor zijn vertrek hield hij een speech via een livestream waarin hij vertelde dat “een militaire staatsgreep een zeer riskant avontuur zou zijn” en dat “hij geen steun heeft van de strijdkrachten om ermee door te gaan”. Bolsonaro zal naar verluidt minstens een maand in de Verenigde Staten blijven op verzoek van leden van zijn juridisch team. Bolsonaro zal na zijn terugtreding als president voor het eerst in 30 jaar zonder parlementaire onschendbaarheid zijn. The Gateway Pundit weet te melden dat de politie van plan is de oud-Braziliaanse president te arresteren omdat hij waarschuwde voor de risico’s van het Covid-19 vaccin. Volgens hen verspreidde Bolsonaro in een live speech op 21 oktober 2021 opzettelijk nepnieuws en was er sprake van een alarmerende toespraak over een onwerkelijk gevaar.

Na het vertrek van Bolsonaro nam vice-president generaal Hamilton Mourao zijn functie over en werd daarmee voor de derde keer interim-president van Brazilië. Hij hield op oudejaarsavond een eindejaarsrede op de nationale televisie op alle zenders. Hij zei daarin dat de regering Bolsonaro de volgende regering een evenwichtig land zal bezorgen. Ook wees hij op de mogelijkheid van de opname van Brazilië in de OESO, die beginselen van democratie en vrije markt vereist. Het is bekend dat de nieuwe regering van Luiz Lula da Silva zich verzet tegen het Braziliaanse lidmaatschap van de organisatie. Sinds gisteren geldt er een periode van drie dagen van rouw voor voetballegende Pele in Brazilië. De 73-jarige Luiz Lula da Silva werd gisteren voor de derde keer geïnaugureerd als president van Brazilië op het Plein van de Drie Machten in de hoofdstad.

De Spaanse site La Informacion.com meldt dat Spaanse supermarktketens druk zijn met het wijzigen van de verkoopprijs van zo’n 3000 tot 5000 producten. Sinds gisteren is de btw afgeschaft op basisvoedingsmiddelen zoals melk en eieren en is de btw op olijf- , zaadolie en pasta verlaagd van tien naar vijf procent. Spanje heeft de maatregel genomen als compensatie van de hoge inflatie. De nieuwe belastingheffingen gelden zes maanden als de onderliggende inflatie boven de 5,5% blijft. 

Schotland zorgt voor grote controverse nadat het jaarlijkse politierapport pedofielen beschrijft als mensen die zich tot minderjarigen aangetrokken voelen. Daarmee lijkt de politie pedofilie te normaliseren.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onder meer over belastingzaken gaat, heeft van zes jaren de belastingaangiftes van Donald Trump openbaar gemaakt. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat documenten van een voormalig president openbaar gemaakt zijn. Normaal gesproken genieten een president dan wel oud-president van de Verenigde Staten bescherming. De duizenden pagina’s aan documenten laten zien dat Trump weinig federale inkomstenbelasting betaalde en dat hij en zijn vrouw Melania een negatief inkomen hadden van 53,2 miljoen dollar van 2015 tot 2020. Uit de aangifte blijkt dat Trump rekeningen aanhield in China, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Sint Maarten.

Gezondheid

Duizenden mensen van middelbare leeftijd die tijdens de coronapandemie geen statines of bloeddrukmedicijnen hebben gekregen, zullen gaan sterven aan hartkwalen, zo waarschuwt Chris Whitty, een vooraanstaand medisch expert uit het Verenigd Koninkrijk. De terughoudendheid van de Britten om huisartsen of ziekenhuizen lastig te vallen met routinehandelingen in 2020 en 2021, zou bijdragen aan een stijging van het aantal sterfgevallen. Door de langere wachttijden in het ziekenhuis is het steeds lastiger geworden om hartaanvallen en beroertes snel te behandelen. Ook de vertragingen bij ambulances hebben het dodental verergerd.

Oudejaarsdag was de laatste werkdag van Amerikaanse dr Anthony Fauci.

Weer

En dan het weer. Vandaag start de dag met regen in het hele land. Gedurende de ochtend trekt de regen via het oosten van het land geleidelijk weg. In de middag en avond is het vaker droog, vanuit het westen van het land ontstaan nieuwe buien. De middagtemperatuur varieert van acht graden in het noorden tot twaalf graden in het zuiden van het land.