www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Steeds meer Europese landen nemen maatregelen tegen de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. In elk land zijn de maatregelen weer anders, Nederland loopt met een strenge lockdown voorop. Andere landen zetten in op strenge regels voor ongevaccineerden, het schrappen van oudejaarsfeesten en inreisbeperkingen. Waar in ons land enorm gehamerd wordt op het nemen van de vaccins of de booster, hebben Oostenrijkse artsen op televisie juist gewaarschuwd voor de MRNA-vaccins. Zij benoemen dat het MRNA alle organen aantast en dat dat niet met de huidige medicatie te herstellen is. Verder gaven ze aan dat het een auto immuunreactie kan veroorzaken waarbij gezonde lichaamscellen aangevallen worden.

De Turkse lira heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. De Turkse Centrale Bank verlaagde voor de vierde maand op rij de rente en veroorzaakte daarmee een nieuwe valutadaling. De lira kelderde in de uren daarna tot 15,60 tegenover de dollar, een nieuw dieptepunt van 5% in één dag. Ankara heeft zich tot nu toe verzet tegen een renteverhoging. President Erdogan kondigde ook een verhoging aan van het minimumloon met 50%.

De Nederlandse regering heeft toegegeven dat er overeenkomsten gesloten zijn met het World Economic Forum die ‘juridisch bindend’ zijn. FVD-kamerlid Gideon van Meijeren stelde onlangs vragen over het World Economic Forum van Klaus Schwab. Hij kreeg van minister Schouten van Landbouw te horen dat het WEF geen democratisch gekozen entiteit is, maar een organisatie die perspectieven uit de wetenschap, de publieke sector en de private sector bij elkaar brengt. Het blijkt dat Nederlandse bewindspersonen regelmatig op uitnodiging deel nemen aan door het WEF georganiseerde bijeenkomsten. Er zijn op diverse terreinen samenwerkingen ontstaan.

Het proces van Ghislaine Maxwell heeft een bijzondere wending genomen. Na een aantal dagen radiostilte verscheen het gezelschap afgelopen vrijdag weer in de rechtbank. De 59-jarige Ghislaine Maxwell liet in de federale rechtbank van Manhattan weten dat ze niet zal getuigen tijdens haar proces.  Als reden gaf ze aan dat de regering haar zaak niet onomstotelijk heeft bewezen. De verdediging van Maxwell heeft beweerd dat de getuigenissen van de beschuldigden in de loop van de tijd zijn veranderd en dat slachtoffers haar pas begonnen te beschuldigen toen er een kans was op een schadevergoeding.  Advocaten voor de vermeende mensenhandelaar wezen op inconsistenties tussen de verklaringen van de slachtoffers tijdens FBI interviews en de getuigenissen tijdens het proces. De slotpleidooien in het proces zijn voor vandaag gepland. Juryleden kunnen daarna beginnen met het beraadslagen over Maxwells lot.

En dan het weer. De komende dagen komt het weer onder invloed te staan van een steeds koudere lucht. Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en blijft het vrijwel overal droog. In het noordoosten is lokaal kans op mist en daar blijft de temperatuur steken rond 2 graden. Elders stijgt de temperatuur tot maximaal zes graden. De wind komt uit het noordoosten en voert de komende tijd steeds koudere lucht aan. In de nacht van maandag op dinsdag gaat het op de meeste plaatsen vriezen en daalt de temperatuur onder het vriespunt tot mogelijk min zes op sommige plaatsen.