www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gistermiddag is weerman Piet Paulusma overleden. De 65-jarige Paulusma  overleed in het ziekenhuis van Leeuwarden aan de gevolgen van kanker. Donderdag presenteerde de weerman nog het weer op televisie, terwijl hij vrijdag nog op de radio te horen was. Paulusma was al geruime tijd ziek, maar koos er voor om daar geen ruchtbaarheid aan te geven. Paulusma begon zijn carrière als weerman bij Omrop Fryslan in 1985 en werkte de laatste jaren bij Omroep MAX. Hij werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van het jaar en werd bekend door zijn afsluiter Oant Moarn.

Minister president Mateus Morawiecki van Polen stelt een totaal verbod op EU-handel met Rusland voor als onderdeel van de strengere sancties. Polen stelt voor om zo snel mogelijk een handelsblokkade toe te voegen aan het pakket van sancties en wil daarbij zowel de handel over zee als over land betrekken. Volgens de Poolse minister-president zal het volledig afsnijden van de Russische handel Rusland dwingen om te overwegen of het beter zou zijn om de oorlog te stoppen.

Hoewel de Canadese overheid er alles aan doet om te suggereren dat Covid19 vooral gezien moet worden als de pandemie van de ongevaccineerden spreken officiële gegevens dit tegen. Uit een vorig week verschenen rapport van de Canadese overheid blijkt dat de drievoudig gevaccineerde bevolking van Canada nu gemiddeld 73% van hun immuunsysteem verloren heeft in vergelijking met ongevaccineerden. Daarnaast blijkt dat de drievoudig gevaccineerden aids hebben ontwikkeld en nu 5,1x meer kans heeft om te overlijden aan Covid-19 dan niet-gevaccineerden.

Afgelopen vrijdag heeft het Hooggerechtshof in Brazilië de berichtenapp Telegram verboden. Rechter Alexandre de Moraes beschuldigde Telegram er van zich niet te houden aan gerechtelijke bevelen om accounts te bevriezen die desinformatie verspreiden of om de wetten van het land na te leven. De rechter heeft internetproviders bevolen om Telegram onbruikbaar te maken. Apple en Google kregen de opdracht om de app uit hun winkels te verwijderen. Bedrijven hebben vijf dagen de tijd gekregen om zich aan de richtlijnen van de rechter te houden. Doen ze dat niet krijgen ze dagelijks een boete van 19.930 dollar.

Het veiligheidscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) waarschuwt voor complicaties van de Moderna en Johnson & Johnson vaccins. Het EMA heeft het capillairleksyndroom ook wel bekend als CLS toegevoegd aan de productinformatie als bijwerking. CLS is een zeldzame ernstige aandoening waarbij vocht uit de kleine bloedvaten lekt en wordt in verband gebracht met virale infecties, sommige bloedkankers en ontstekingsziekten.

Het Internationaal Energieagentschap heeft een aantal aanbevelingen aan de wereld gedaan gericht op het terugdringen van het olieverbruik. Dit in het licht van de mogelijke wereldwijde energiecrisis als gevolg van de situatie in de Oekraïne. Het IEA heeft een 10 punten actieplan ontwikkeld waarbij autoloze zondagen in steden, drie dagen per week thuiswerken en gebruik maken van kostenefficiënt openbaar vervoer slechts enkele van de aanbevelingen zijn. Volgens ramingen zou het olieverbruik binnen vier maanden met 2,7 miljoen vaten per dag verminderen als de voorgestelde maatregelen wereldwijd worden ingevoerd. Dat komt overeen met meer dan de helft van de Russische export. En dan het weer. Vandaag wordt gekenmerkt door een afwisseling van zon en enkele wolkenvelden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind en die voert zacht lucht aan waardoor de temperaturen uitkomen tussen de vijftien en achttien graden. Op de meeste plaatsen blijft het de hele dag droog. Vanavond en vannacht zien we opklaringen en de minimumtemperatuur blijft boven het vriespunt.