www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister Jetten (Klimaat en Energie), minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) hebben de Tweede Kamer geïnformeerd over de Nederlandse voorbereiding op oliesancties tegen Rusland. Daaruit blijkt dat het kabinet een strategische olievoorraad aanhoudt die voldoende is om vitale processen 90 dagen door te laten gaan. Op 5 december as gaan de EU-sancties op ruwe aardolie uit Rusland in en dat betekent dat er vanaf dat moment geen ruwe aardolie vanuit Rusland meer mag worden aangekocht of per schip de EU ingevoerd mag worden. Vanaf 5 februari 2023 geldt een totaalverbod op Russische aardolieproducten. Vooral de transportsector en de scheepvaart zal getroffen worden als diesel slecht verkrijgbaar wordt. Diverse ministeries werken nu aan maatregelen die zich richten op een vermindering van de vraag door zowel particulieren als het bedrijfsleven.

Rio Times online schrijft dat Alexandre de Moraes, rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof, de rekeningen van verschillende boeren en vrachtwagenbedrijven geblokkeerd heeft en boetes tot 1.000.000 reais (US $ 170.000) heeft opgelegd wegens deelname aan de demonstratie voor militaire interventie. De mensen in Brazilië weigeren zich neer te leggen bij de uitslag van de presidentsverkiezing van 30 oktober j.l. Als gevolg van de maatregelen van de rechter hebben de vrachtwagenchauffeurs in heel Brazilië besloten het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Naar verwachting zal er over een paar dagen niets meer te koop zijn in de supermarkten. Rio Times schrijft dat de situatie in het land heeft geleid tot een alles of niets situatie. Of de militairen nemen eerdaags de macht over om hun land te beschermen of Brazilië zakt weg in een langdurige chaos. Inheemse volkeren in Brazilië sluiten zich ook aan bij de strijd en zeggen dat ze vrijheid willen en geen communisme.

Breitbart News meldt dat de Republikeinen begonnen zijn hun plannen voor volgend jaar uit te rollen na het behalen van de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.  Als één van de eerste dingen willen ze diverse onderzoeken opstarten vanuit het Gerechtelijk Comité. Hun plannen omvatten het ondervragen van bijna een dozijn personen binnen het Department of Homeland Security (DHS). De Republikeinen, onder leiding van Jim Jordan (R-OH), stuurden een bericht naar minister Alejandro Mayorkas met het verzoek om “onmiddellijke getuigenissen” van zowel de minister als tien anderen die op sleutelposities zitten op het gebied van immigratie en cyberveiligheid. De Republikeinen verklaarden dat zij “verwachten begin volgend jaar een getuigenis te eisen” van de personen, die werkzaam zijn bij de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS), Immigration and Customs Enforcement (ICE), Customs and Border Protection (CBP) en het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA): Alejandro Mayorkas, Ur Jaddou (USCIS), Tae Johnson (ICE), Kerry E. Doyle (ICE), Blas Nunez-Neto (CBP), Chief Raul L. Ortiz (CBP),   Jennifer Daskal (Office of the General Counsel), Adam Hunter (Bureau voor strategie, beleid en plan), Jen Easterly  (CISA), Geoff Hale (CISA), Julia Treanor (CISA). De getuigenissen zullen plaatsvinden in hoorzittingen van de commissie of in uitgeschreven interviews. De Republikeinen kunnen deze stap nu zetten omdat ze in januari de controle over de commissie overnemen. Jordan zal naar verwachting als commissievoorzitter optreden.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft in het Verenigd Koninkrijk de start van NAVO-oefeningen bijgewoond. Binnen het Unifier-programma worden Oekraïense militairen getraind.  De Ottawa Citizen berichtte eerder dat het Canadese leger in het kader van het Unifier-programma neonazistische groepen traint die actief zijn in de Oekraïense strijdkrachten. In april van dit jaar publiceerde Radio Canada foto’s waaruit bleek dat Azov-terroristen deelnamen aan de Unifier. De Canadese autoriteiten hebben deze informatie steeds ontkend.

Eduardo Bolsonaro, de zoon van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro antwoordde tijdens een interview op de vraag of ze de verkiezingen in Brazilië hebben gestolen zoals in Amerika: ,,Vrijwel hetzelfde… we hebben veel vragen die [we] hebben voorgesteld aan de verkiezingsrechtbank. Daarom wilden we een onderzoek. Helaas doen ze dat niet. Het bewijs van de machines is slechts een van de vele dingen die het Braziliaanse verkiezingshof moet onderzoeken.”

Economie

Elon Musk heeft een online poll gehouden waarin hij de gebruikers vroeg of het Twitter account van Donald Trump gereactiveerd moest worden. Binnen 24 uur namen meer dan 15 miljoen mensen deel aan de Twitter poll en werd er gestemd om zijn account te herstellen, 51,8% stemde voor 48,2% stemde tegen. Daarop twitterde Musk: het volk heeft gesproken. Trump zal terug op het net komen. Vox Populi, Vox Dei voegde hij er aan toe. Kort daarna was het Trump account weer beschikbaar. Het account van Trump werd op 8 januari 2021 geschorst.

Reuters meldt dat een Turkse soldaat en politieman gewond zijn geraakt bij een raketaanval op de Turkse provincie Kilis nabij Bab al-Salam bij de Syrische grens. Eerder kondigde Turkije aan een grootschalige militaire operatie te starten  tegen de Koerdische militie PKK in Noord-Irak en Syrië, waarbij verschillende Syrische steden worden bestookt en een aantal Syrische soldaten wordt gedood. Turkse media melden dat de autoriteiten twee verdachten hebben gearresteerd op vermoeden van hulp aan daders van de terroristische aanslag in Istanbul.

Deze week is de twaalfde stap van de Global Walkout. Deze week ligt de focus erop dat ouders meer vertrouwd raken met de leerplannen van de school. Maak een afspraak met de leerkrachten of de directeur en vraag hen welke boeken de kinderen dit jaar en volgend jaar lezen. Vraag ook naar de seksuele voorlichting die ze geven. Als het schooljaar bijna afgelopen is, gebruik dit dan als een gelegenheid om de school waar de kinderen volgend jaar naartoe gaan  verder door te lichten. De organisatie heeft een voorbeeldbrief opgesteld die ouders kunnen gebruiken om af te zien van seksuele voorlichting als ze dat willen.

Gezondheid

De Amerikaanse weerman en journalist Al Roker, die gevaccineerd en geboosterd is, heeft op Twitter geschreven dat hij in het ziekenhuis is beland vanwege bloedproppen in zijn been en longen. De weerman is normaal gesproken te zien in de Today Show op NBC, maar was al een aantal weken niet op televisie gezien. In september liet Roker al weten dat hij positief getest was op corona vlak nadat hij een boosterprik gehaald had.

Weer

En dan het weer. De dag begint vandaag grijs en overwegend bewolkt en hier en daar mistig. Er valt een enkele bui. De middagtemperatuur komt in het noorden van het land uit tussen de 3 en 5 graden in het midden en zuiden kan het kwik tot 6 tot 8 graden stijgen. Aan het eind van de middag zal er een regenfront actief worden in het zuidwesten van het land die gedurende de avond en nacht richting het noorden trekt.