www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De gemeente Den Helder ontving de afgelopen dagen felle kritiek van tientallen Twitteraars. De aanleiding was een artikel in een landelijk ochtendblad waarin de plannen voor nieuwbouwwijk Tillenhof 2 werden gepresenteerd. Toekomstige bewoners van de nieuwe wijk in Huisduinen mogen bijvoorbeeld geen open haard in hun huis en ook benzine- en dieselauto’s zijn taboe in de wijk. De gemeente Den Helder wil dat deze beperkingen worden opgenomen met een kettingbeding in de koopakte. De lokale fractie van de PvdA vindt het verbieden van een open haard een inbreuk op de privacy. De partij wil eerst een brede discussie voeren voordat er zulke ingrijpende maatregelen worden genomen om de uitstoot van stikstof te beperken. Ook de lokale GroenLinks fractie is kritisch op de plannen.

Deelnemers van de Grote Leugen route rijden vandaag van Arnhem via Zwolle naar Groningen. In de steden brengen ze een bezoek aan het provinciehuis. De stoet van trekkers, vrachtwagens en auto’s trekt onderweg steeds meer aandacht. Wie de boeren wil steunen in hun strijd tegen de overheid kan onderweg aanhaken.

De overheid in Schotland is van plan om het autogebruik drastisch terug te dringen. In 2030 moet het aantal autokilometers met 20 procent teruggedrongen zijn. Om dat te realiseren gaat de Schotse minister van Energie en Transport, Michael Matheson maatregelen nemen om het autogebruik te ontmoedigen. Hij zei dat het tijdperk van privé autogebruik goed en wel voorbij is. Daarnaast gaf hij aan dat steden opgedeeld gaan worden in zogeheten 20-minutenwijken waarin alles op loop- of fietsafstand zal zijn. Het aantal parkeerplaatsen voor auto’s wordt beperkt terwijl er meer ruimte zal komen voor het openbaar vervoer en fietspaden.

Insiders beweren dat de voormalige Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht slechts 1 week voor haar aftreden de controle van het aantal Duitse tanks verbood. Naar verluidt vreesde Lambrecht dat onderzoek naar het aantal tanks erop zou kunnen wijzen dat Berlijn ook tanks aan Kiev zou leveren, en wilde die indruk vermijden. De huidige minister van Defensie, Boris Pistorius zegt dat hij de beschikbaarheid van tanks wil laten controleren voordat Berlijn besluit Leopards naar Oekraïne te sturen.

Chris Hipkins wordt de volgende premier van Nieuw-Zeeland na het aftreden van Jacinta Ardern. Hij was de enige die zich afgelopen zaterdag kandidaat stelde voor de functie. Zondag kreeg hij de steun van de leden van de Labour Party, maar dat was meer een formaliteit. De voormalige minister van Onderwijs heeft nog  minder dan acht maanden de tijd voordat hij aan de algemene verkiezingen meedoet. Opiniepeilingen geven aan dat Labour achterloopt op de belangrijkste tegenstander, de conservatieve National Party.

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI heeft bekend gemaakt dat ze nog meer vertrouwelijke documenten gevonden hebben bij een huiszoeking van de woning van Joe Biden in Wilmington Delaware. De FBI onderzoekers doorzochten de woning ruim 12 uur. Uit het feit dat de ook de Democraten nu een onderzoek naar Biden eisen en dat de Amerikaanse mainstreammedia hier uitgebreid verslag over uitbrengen, lijkt het er op dat er nu actief op zijn aftreden aangestuurd gaat worden. Joe Biden maakte zich naar verluidt op om zijn herverkiezingsbod voor 2024 aan te kondigen na zijn tweede State of the Union-toespraak die gepland staat voor 7 februari. Witte Huis stafchef Ron Klain zal naar verwachting in de komende weken ontslag nemen.

Op de site Western journal is te lezen dat de Amerikaanse tv-zender CNN zijn deuren van een grote kantoorlocatie voorgoed zal sluiten. Het grote logo op het dak wordt eerdaags ontmanteld. Het CNN Center groeide uit tot een veel bezochte toeristische attractie in Atlanta, maar het netwerk kan het zich niet langer veroorloven in het kantoorpand te blijven. In plaats daarvan gaat CNN na meer dan 35 jaar terug naar waar het in 1980 begon, de Techwood Turner Broadcasting campus in het centrum van Atlanta. Het destijds unieke concept van 24/7 kabelnieuwsuitzendingen werd bedacht door onder meer Ted Turner. In de beginjaren noemde de gevestigde journalistiek het de Chicken Noodle Network. Toch wist de zender zijn stempel te drukken door de vaste inkomsten uit kabelabonnementen gekoppeld aan de verkoop van reclame en een groeiend kijkerspubliek.

Economie

De Noorse rederij Havila verbiedt het vervoer van elektrische voertuigen vanwege de brandveiligheid. Het bedrijf zal niet langer hybride, waterstof of volledig elektrische voertuigen vervoeren tussen de steden Bergen en Kierkenes waar het actief is.De redenering is dat hun schepen niet de mogelijkheden hebben om batterijbranden te blussen.   

Gezondheid

Elon Musk tweette in een reeks berichten dat hij en zijn neef allebei ernstige bijwerkingen ondervonden van de Covid-boosterprikken. Elon Musk voelde zich alsof hij ‘doodging’ na de tweede prik en zijn neef die voorheen in goede gezondheid verkeerde, kreeg myocarditis na de prik. In een derde bericht legde Musk uit dat het niet zijn keuze was om de tweede booster te krijgen, maar dat het een vereiste was om een Tesla-locatie in Berlijn, Duitsland te bezoeken. De berichten van Musk waren een reactie op een tweet van Rasmussen Reports die meldde dat ongeveer 12 miljoen mensen mogelijk “ernstige bijwerkingen” hebben ondervonden na het krijgen van het vaccin.

Het weer

En dan het weer. De dag is vandaag koud en grijs van start gegaan. De zon laat zich slechts af en toe zien. De middagtemperatuur komt uit rond de drie graden en er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Vannacht is er kans op vorst.