www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Partygate zorgt voor een nieuw schandaal voor de Britse premier Boris Johnson. Naar nu blijkt had de premier een maand geleden een geheime ontmoeting met Sue Gray, de topambtenaar die onderzoek deed naar de feestjes die overheidspersoneel hield op het moment dat het Verenigd Koninkrijk in lockdown zat. De oppositie is daar verontwaardigd over en wil dat Johnson uitlegt waarom hij Gray in het geheim ontmoette om het onderzoeksrapport te bespreken, terwijl hij aangaf dat het onderzoek volledig onafhankelijk zou zijn. Het onderzoek naar Partygate was eind januari al afgerond, maar het volledige rapport werd nog niet gepubliceerd omdat er nog een onderzoek liep van de politie. Nu afgelopen week bekend werd dat het politieonderzoek ook afgerond is melden Britse media dat het rapport mogelijk komende week openbaar wordt gemaakt.

Zakenman Elon Musk heeft een Medal of Honor ontvangen van de Braziliaanse minister van Defensie Paulo Sérgio en president Jair Bolsonaro. Musk had een ontmoeting met de regeringsleider in een boerderijhotel in Porto Feliz, in het binnenland van São Paulo. Tijdens het evenement kondigde de zakenman een partnerschap aan tussen de regering en Starlink, een bedrijf dat deel uitmaakt van SpaceX (ruimtevaartbedrijf). Starlink biedt breedband via satelliet aan. Deze structuur zal volgens Musk gebruikt gaan worden om het Amazoneregenwoud in de gaten te houden en 19.000 scholen op het platteland van internet te voorzien.

De brandweer van New York heeft laten weten dat er zestien mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht na afloop van de Halve Marathon in Brooklyn. Een dertig jarige man kreeg kort na het uitlopen van de marathon een hartstilstand, zakte in elkaar en overleed. Vier andere hardlopers zakten na de finish eveneens in elkaar. Ook hun toestand is kritiek. Er deden 22.000 lopers mee. Het was voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie dat er weer een halve marathon is gelopen.

Het Wereld Economisch Forum (WEF) dat deze dagen in Davos bijeen komt, heeft al een volgende conventie aangekondigd. Regeringsambtenaren die zich hebben aangesloten bij de “Blue Leaders”-campagne zullen elkaar opnieuw gaan ontmoeten op een conventie in China en op de oceaanconferentie van de VN van 27 juni tot 1 juli. Het WEF wil een internationaal klimaatverdrag tot stand brengen, om de oceaan te redden en om plasticvervuiling aan te pakken. Om dit doel te bereiken moet een nieuw verdrag voor het behoud en beheer van het mariene leven op volle zee worden gesloten om ervoor te zorgen dat menselijke activiteiten zo worden beheerd dat significante nadelige gevolgen worden voorkomen, met robuuste toezichtmechanismen en bepalingen om volledig beschermde MPA’s op volle zee in te stellen.

Tesla maakt niet langer deel uit van de S&P 500 ESG. Dat is één van de meest gevolgde aandelenindices, die de prestaties van een geselecteerde 500 grote bedrijven volgt op basis van milieu-, sociale en corporate governance-criteria. “Een paar van de factoren die bijdroegen aan zijn 2021 [ESG] Score waren een daling van de scores op criterianiveau gerelateerd aan Tesla’s [gebrek aan een] koolstofarme strategie en codes voor zakelijk gedrag,” schreef Maggie Dorn, senior directeur en hoofd van ESG Indices, Noord-Amerika, bij S&P Dow Jones Indices. Musk twitterde daarop “ESG is een zwendel, het is bewapend door nepstrijders voor sociale rechtvaardigheid.”

En dan het weer. De week start wisselvallig. Door een lagedrukgebied trekken er vandaag buien van zuid naar noord. Er zal behoorlijk wat regen kunnen vallen en het zuidoosten van het land moet rekening houden met onweersbuien. De middagtemperatuur varieert van 19 tot 23 graden. Door de zuidwestenwind wordt het de komende dagen een stuk minder warm.