www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Frankrijk ging gisteren naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De opkomst was lager dan in de voorgaande jaren. De zittende president Macron krijgt volgens de prognose van tv-zender France 2 58,2 procent van de stemmen. Zijn tegenstander Marine Le Pen zou 41,8 procent van de stemmen hebben ontvangen. De officiële uitslag wordt uiterlijk woensdag 27 april verwacht als alle stemmen geteld zijn. Marine Le Pen heeft verklaard dat zij haar resultaat als een overwinning beschouwt.   

Gisteren heeft het Volt-bestuur tijdens een partijcongres in Den Bosch aangegeven dat de voorzitters van de partij opstappen. Aanleiding was de intensieve periode rondom de affaire van het geroyeerde Kamerlid Nilüfer Gündoğan . Zowel voorzitter Peter Paul de Leeuw als Sacha Muller gaf aan hun werkzaamheden voor de partij niet meer te kunnen combineren met de rest van hun leven. Bestuurslid Emmy Mol neemt als interim-voorzitter de taken tijdelijk waar. Daarna gaat de partij weer twee co-voorzitters werven. Volgens de partijregels moet de partij voorgezeten worden door een man en een vrouw.

Politica Attje Kuiken is verkozen tot de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Ze volgt daarmee Lilianne Ploumen op, die onlangs onverwacht vertrok. Kuiken is 44 jaar en zit sinds 2006 in de Tweede Kamer als woordvoerster over gezondheidszorg. Ze was als eens waarnemend fractievoorzitter, na het vertrek van Diederik Samson in 2016.

Als het aan de Europese Unie ligt, maken grote internetbedrijven online niet langer de dienst uit. Afgelopen vrijdag werd een voorlopig akkoord gesloten tussen de Raad en het Europees Parlement over de digitale dienstenwet de Digital Service Act (DSA). Volgens het persbericht van de EU is deze wet een wereldprimeur op het gebied van digitale regelgeving. De wet zal straks social media platforms kunnen dwingen om op te treden tegen illegale berichten en video’s. Ook komen er meer regels rondom advertenties die bedrijven aan het publiek mogen tonen en er komen regels rondom de algoritmes die een platform mag gebruiken. Overigens bepaalt de EU niet wat illegaal is, dat is aan de lidstaten zelf. De voorlopige overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement.

De voormalig president van Honduras, Juan Orlando Hernandez, is uitgeleverd aan de Verenigde Staten als onderdeel van een omvangrijke aanklacht wegens drugs- en wapenhandel. Hernandez moet voor de Amerikaanse districtsrechtbank in New York verschijnen. Volgens de federale aanklagers nam de oud president deel aan een grootscheepse samenzwering om honderdduizenden kilo’s cocaïne naar de Verenigde Staten te smokkelen. De Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland gaf aan dat Hernandez zijn positie misbruikte om Honduras te runnen als een “narcostaat” waarvoor hij miljoenen dollars ontving van criminele organisaties zodat zij vrijwel straffeloos in het land konden opereren. Hernandez zou 1 miljoen dollar smeergeld hebben ontvangen van El Chapo om de activiteiten van het Sinaloa-kartel via Honduras te beschermen.

Videoplatform Rumble heeft aangekondigd dat Truth Social, het social media platform van de Trump Media & Technology Group (TMTG), haar website en mobiele applicaties succesvol heeft gemigreerd naar de cloud infrastructuur van Rumble. Door deze overstap is Truth Social in staat om flink op te schalen op een nieuw en censuurvrij cloud platform. Volgens Rumble directeur Chris Pavlovski zorgt de samenwerking er voor dat ze een grote stap gezet hebben in het redden van het internet uit de greep van Big Tech.

In de Times of India staat te lezen dat de Indiase premier Narendra Modi gezegd heeft dat India bereid is om het gat in de voedselvoorziening, veroorzaakt door de situatie in de Oekraïne, op te vullen en “de wereld te voeden. Modi wacht nog op goedkeuring voor deze inspanning van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hij gaf aan dat India al genoeg voedsel heeft voor zijn eigen mensen en dat het er op lijkt dat de boeren in India afspraken gemaakt lijken te hebben om de wereld te voeden. India is na China de grootste tarweproducent ter wereld. Modi wil volgens de wetten werken, dus wanneer de WTO toestemming geeft, kan India voedsel aan de wereld leveren.

Alle Europese lidstaten hebben een adviesdocument ontvangen van de Europese Commissie aangaande de betalingen van het Russische gas. Rusland heeft aangegeven de betalingen daarvoor nog uitsluitend in roebels te willen ontvangen of anders de leveringen stop te zetten. Europese bedrijven kunnen die eis volgens de Europese Commissie omzeilen zonder hun eigen sancties te overtreden, door het gas in euro’s of dollars te betalen en die betalingen om te laten zetten in de Russische munt.

Als gevolg van een grote brand in de Taylor Farms fabriek voor verpakte salades in Salinas in Centraal Californië zijn 2700 mensen geëvacueerd en zijn 35.000 mensen bevolen om binnen te blijven. Het is inmiddels de twintigste voedselverwerkende fabriek in de Verenigde Staten die vernietigd is door branden en explosies. Het is opmerkelijk want branden en explosies zijn zeldzaam bij voedselbedrijven. Door veiligheidsnormen en verbeterde veiligheidsmaterialen, komt een grote brand op deze schaal zelden voor. De fabrieken zijn allemaal vernietigd nadat Joe Biden aangekondigd had dat er grote voedseltekorten dreigen in de VS. Behalve Fox News is er geen zender die aandacht gegeven heeft aan deze branden en explosies in voedselverwerkende fabrieken.  

De Amsterdam Trade Bank (ATB), een dochteronderneming van de Rusissche Alfa Bank is vrijdag failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam.  De bank was eigendom van de Russische oligarch Michaïl Fridman. De bank had zelf het faillissement aangevraagd nadat het in de problemen was gekomen door de Westerse sancties. De rechtbank heeft curatoren benoemd.  De Nederlandsche Bank heeft vanwege het faillissement besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van ATB.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dit weekend opnieuw opgeroepen tot een ontmoeting met de Russische leider Vladimir Poetin in een poging om een einde te maken aan de oorlog.

De Britse premier Boris Johnson heeft er bij de Russische regering op aandrongen om de Brit die in Mariupol wordt vastgehouden menselijk en met mededogen te behandelen. De Brit vocht mee aan de kant van de Oekraïense regeringstroepen. Dat leidde tot stevige uitspraken van Maria Zakharova, directeur van de persafdeling van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze gaf aan dat Rusland iedereen die zich overgeeft voorziet van eten en drinken en alle hulp die zij nodig hebben. ,,Dat kunt u niet zeggen”, zei ze tegen Johnson. ,,U heeft met uw propaganda er eerst voor gezorgd dat Britten als huurlingen naar de Oekraïne gingen om mensen te doden en nu uw onderdanen u en uw regering om hulp vragen, wijst u ze af. Doe niet alsof u bezorgd bent. U maakt zich totaal geen zorgen over het lot van Britten in moeilijkheden. De Russische strijdkrachten houden zich aan het humanitair recht. Als er in Groot-Brittannië geen mediacensuur was, zou iedereen dat weten.”

De voormalig Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zakharchenko (2011-2014) heeft in een tv-programma gezegd dat “Op het grondgebied van Oekraïne de bevolking ongeluk overkomt.  Niet alleen de afgelopen acht jaren,  maar ook al heel lang daarvoor. In 2012 rapporteerde ik aan president Janoekovitsj over de activiteit van 35.000 sektes, 160.000 verschillende non overheidsinstellingen, 117 denktanks, 17 grote fondsen die allerlei processen in de samenleving financierden.”

En dan het weer. Na een aantal zonnige dagen wordt het vandaag een bewolkte dag. Landinwaarts kan vooral in het zuiden van het land een enkele bui vallen. Ook de temperatuur daalt enigszins en komt uit tussen de dertien en vijftien graden. Er waait een noordelijke wind, die matig is, maar er wel voor zorgt dat de gevoelstemperatuur wat lager ligt.