www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Zuid-Afrikaanse Aartsbisschop Desmond Tutu is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Tutu werd op 7 oktober 1931 in Klerksdorp geboren en stond bekend als een opgewekte en volhardende tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika. Voor zijn geweldloos verzet kreeg Tutu in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar later werd hij de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad en daarmee het hoofd van de Anglicaanse Kerk. Sinds 2010 had de Aartsbisschop zich terug getrokken uit het openbare leven.

De Hoge raad heeft geoordeeld dat de spaartaks in strijd is met de wet. De overheid had geen gebruik mogen maken van een fictief rendement bij de vermogensrendementsheffing, ook wel spaartaks genoemd. De Hoge Raad oordeelt dat die in ieder geval voor de jaren 2017 en 2018 in strijd was met de wet. Daardoor moet de Belastingdienst de aanslagen van alle belastingbetalers die bezwaar maakten tegen dit fictieve rendement, opnieuw beoordelen op basis van het werkelijke rendement.

De Hoge Raad heeft de knoop doorgehakt in rechtszaken over huurkorting voor getroffen winkeliers en horecaondernemers. De helft van de coronapijn moet gedragen worden door de verhuurders, hebben de hoogste rechters besloten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en InRetail zijn blij met dit bericht. De nieuwe richtlijn geldt voor zogeheten artikel 290-bedrijfsruimte, zoals winkels, restaurants, cafés en afhaaldiensten die voor het publiek toegankelijk zijn. De regeling gaat alleen op voor huurcontracten die voor de eerste coronamaatregelen in maart 2020 zijn afgesloten.

Veel winkels die door de lockdown moesten sluiten, kunnen waarschijnlijk geen aanspraak maken op financiële overheidssteun. Door de rekenregels van de overheid dreigen veel ondernemers niet aan het vereiste minimum van 20 procent omzetverlies te komen, waardoor ze geen loonsubsidies of een tegemoetkoming vaste lasten kunnen krijgen. Accountant Wim Driessen schat dat zo’n 95 procent van de winkels niet in aanmerking zal komen voor overheidssteun. Ook Brancheorganisatie INretail trekt eenzelfde conclusie. Zij verwachten dat zestig procent van de winkeliers in zwaar weer gaan komen.

De Noorse professor Astrid Stuckelberger die van 2009 tot 2013 werkzaam was als pandemie specialist bij de World Health Organisation spreekt zich uit. Er is geen pandemie, alleen leugens en bedrog. Zij geeft aan dat de Global Alliance for Vaccine Immunization – onder leiding van Bill Gates, er al sinds 2012 naar streeft om de hele wereldbevolking te vaccineren, maar daarvoor moest er een pandemie komen. Volgens Stuckelberger zijn de documenten openbaar. Ook tonen de documenten aan dat de media worden betaald. De vaccinatie van de wereld gaat door zelfs zonder afgerond klinisch onderzoek of validatie.

En dan het weer, het is vandaag overwegend droog. In het noorden is kans op wat lichte regen. Er waait een matige zuidoostenwind. De temperatuur is zeer wisselend in het noordoosten wordt het rond de vier graden, terwijl in het zuiden van het land de thermometer 10 graden kan aanwijzen. In de avond en in de nacht naar dinsdag vallen er verspreid over het land enkele buien. Het koelt dan af naar een temperatuur van 3 tot 6 graden.