www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De ontwikkelingen in Rusland en de Oekraïne houden de gemoederen flink bezig. De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft opgeroepen tot een dringend besluit over het EU-lidmaatschap van zijn land en gaf in zijn gesprek met Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad aan, dat het cruciale moment is aangebroken. De Deense en Britse regering staan hun landgenoten toe om zich vrijwillig aan te sluiten bij de buitenlandse brigade die gaat vechten tegen Russische troepen in de Oekraïne.

Ursula van der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie heeft aangekondigd dat de Europese Unie RT, Sputnik en hun Russische mediakanalen moet verbieden. De Europese Unie zal ook alle transacties met de Centrale Bank van Rusland verbieden. Twintig landen hebben besloten hun luchtruim te sluiten voor alle vliegtuigen die Russisch eigendom zijn, geregistreerd staan als Russisch of onder Russische controle staan. De Europese voetbalbond UEFA heeft besloten dat de finale van de Champions League verplaatst wordt van Sint-Petersburg naar Parijs. Mail online weet te melden dat Rusland dit jaar ook niet mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival.

President Poetin heeft inmiddels aangegeven dat hij volledig onafhankelijk is van de US dollar. Hij heeft Facebook verbannen. Volgens persbureau AP heeft Poetin Russische nucleaire strijdkrachten in speciale gevechtsmodus gezet vanwege agressieve verklaringen van de NAVO.

China heeft zaterdagavond marine-oefeningen in de Zuid-Chinese Zee aangekondigd. De oefeningen vinden plaats voor de kust van Taiwan binnen een straal van 6 zeemijlen. De oefeningen zijn gisteren begonnen en duren nog tot dinsdag.

Rechter Francis Cooke van het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland heeft een bezwaar tegen een vaccinatieplicht voor personeel van politie en defensie gegrond verklaard, door te stellen dat het geen “aantoonbaar gerechtvaardigde” schending van de Bill of Rights was.  

Volt heeft kamerlid Gündogan dit weekend uit de Tweede Kamerfractie gezet. Volgens de partij zijn in totaal dertien meldingen binnengekomen bij een onderzoeksbureau. De meldingen gaan over “handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances”, maar ook “intimidatie en misbruik van positie”, aldus Volt. De meldingen komen “uit alle lagen van partij”.Gündogan wilde volgens Volt niet ingaan op verzoeken van het integriteitsbureau om haar kant van het verhaal te laten horen.

Op advies van de Minister van Buitenlandse Zaken annuleert Koningin Elizabeth een langverwachte diplomatieke receptie Windsor Castle. De receptie die door de koningin zou worden georganiseerd is uitgesteld. De koningin staat sinds haar coronabesmetting onder medisch toezicht.

Ook paus Franciscus moet werkzaamheden afzeggen. Zo heeft hij gisteren een gepland bezoek aan Florence afgezegd en hij zal woensdag ook niet voorgaan in de viering van Aswoensdag. Het Vaticaan geeft aan dat hij acute pijn aan zijn knie heeft.

Het Amerikaanse vrijheidskonvooi groeit met het uur. Na de eerste 250 mijl was de stoet al verdubbeld in omvang. De stoet is onderweg naar Washington DC waar ze morgen hopen aan te komen. President Joe Biden zal dan zijn eerste State of the Union speech houden. Afgelopen zaterdag hield Donald Trump een vlammende speech op het CPAC in Orlando Florida. Trumps woordvoerster Liz Harrington bevestigde later dat dit de echte State of the Union was.

En dan het weer. Vandaag belooft een mooie winterdag te worden met veel ruimte voor de zon. Gedurende de dag loopt de temperatuur geleidelijk op tot een maximum van 12 graden. Tegen het einde van de dag neemt de bewolking toe. Vanavond en vannacht zal de bewolking toenemen.