www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Joe Biden heeft tijdens een toespraak in Warschau dit weekend het Russische volk opgeroepen om de Russische president Vladimir Poetin ‘af te zetten’. Biden was na de NAVO-top in Brussel doorgereisd naar Polen voor een ontmoeting met hooggeplaatste Oekraïense ambtenaren. Hoewel Biden de Russische president eerder al een oorlogsmisdadiger en een dictator genoemd had, was het voor het eerst dat hij actief opriep om de president uit zijn ambt te zetten. Hij verklaarde in een gespannen toespraak: “In godsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven.”

In de DailyMail is te lezen dat uit de mails op de laptop van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, op te maken valt dat hij meehielp om miljoenen dollars te verkrijgen voor Metabiota. Dit bedrijf is een contractant van het Amerikaanse Ministerie van Defensie en gespecialiseerd in onderzoek naar pandemie-veroorzakende ziektes, die gebruikt kunnen worden als biowapens. Hij stelde Metabiota ook voor aan het Oekraïense gasbedrijf Burisma, voor een “wetenschappelijk project” waarbij laboratoria met een hoog bioveiligheidsniveau betrokken waren.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een principeakkoord gesloten over data-uitwisseling. Als dit akkoord definitief wordt, dan betekent dat gegevens van alle burgers in de Europese Unie zonder pardon mogen worden doorgesluisd naar Amerikaanse bedrijven. EU-voorzitster Ursula von der Leyen spreekt van een ‘evenwichtige en effectieve oplossing’. Volgens haar zal dit voorspelbare en betrouwbare gegevensstromen tussen de EU en de VS mogelijk maken, waarbij privacy en burgerlijke vrijheden worden gewaarborgd. De EU en de VS onderhandelen al bijna twee jaar over de kwestie nadat het Europese Hof van Justitie in juli 2020 het Privacy Shield uit 2016 nietig verklaarde.

Britse autoriteiten hebben in Noord-Ierland de European Causeway, een schip van de veerdienstmaatschappij P&O Ferries, in beslag genomen. De veerboot moet aan de kade in Larne blijven zolang niet alle problemen opgelost zijn. Het Britse Ministerie van Transport vindt dat de veiligheid van de opvarenden in het geding is. P&O Ferries ontsloeg eerder deze maand 800 personeelsleden en daarna werden goedkopere externe arbeidskrachten ingehuurd om de werkzaamheden over te nemen. Volgens het Ministerie is de nieuwe bemanning onvoldoende opgeleid voor het werk op het schip. De kustwacht van het Verenigd Koninkrijk meldde dat er ook verplichte documenten ontbreken.

RTV Noord meldt dat VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF de noodklok luiden over het tekort aan opvangplaatsen voor vluchtelingen uit andere landen dan de Oekraïne. Bij het asielcentrum in Ter Apel is dit weekend in allerijl nog een extra paviljoen gebouwd door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.

De gezondheid van Queen Elizabeth laat te wensen over en dat gaat er mogelijk voor zorgen dat zij de herdenkingsdienst van Prins Phillip morgen niet bij zal kunnen wonen. Buckingham Palace werkt aan plannen om de koningin in te vliegen met een helikopter en mogelijk gaat er gewerkt worden met privacyschermen om de 95-jarige in Westminster Abbey te krijgen. Eerder moest de koningin al verstek laten gaan op de Commonwealth Day. De begrafenis van prins Philip was sober vorig jaar vanwege de Covidmaatregelen.

Kort nadat prins William en Kate Middleton namens koningin Elizabeth een bezoek aan het Caribisch gebied gemaakt hebben, heeft Belize laten weten te overwegen om een republiek te worden. Volgens berichten heeft de regering de People’s Constitutional Commission aangekondigd, een orgaan onder het ministerie van Constitutionele en Politieke Hervorming, dat in het hele land raadplegingen zal houden over het voortgaande dekolonisatieproces.

De Franse advocate Virginie de Araujo Recchia, die Reiner Fuellmich bijstaat in het bewijzen dat wereldleiders misdaden tegen de mensheid hebben begaan in de naam van Covid-19, is in Frankrijk gearresteerd op verdenking van terrorisme en verraad. De advocate had net haar rapport Dictatuur 2020 openbaar gemaakt, waarin zij de regering beschuldigt van staatsterrorisme, aantasting van fundamentele belangen van de natie en misdaden tegen de menselijkheid. Dit rapport was bedoeld om als basis te dienen voor een strafrechtelijke vervolging van leden van de Franse regering. Haar arrestatie komt slechts enkele weken voor de Franse presidentsverkiezingen.

De Stad Gent heeft besloten dat tijdens de Gentse Feesten in juli van dit jaar de helft van de vergunde eetstanden ingericht moet worden met een vegetarisch aanbod. De uitbaters moeten gebruik maken herbruikbare bekers en servies. De stad wil op deze manier de feesten verduurzamen en de CO2-uitstoot van de Feesten drukken.

Volgens een artikel in de National Geographic is een groep wetenschappers op het moment bezig om zichzelf verspreidende vaccins te ontwikkelen. Deze vaccins zouden zich kunnen gaan verspreiden van gevaccineerde mensen naar ongevaccineerde mensen en dieren. Wetenschappers zouden één mens of dier in een gemeenschap kunnen vaccineren en de vaccinatie zou zichzelf dan verspreiden onder de mensen om hen heen. Volgens het rapport wordt er op dit moment gewerkt aan vaccins voor Ebola, rundertuberculose en Lassa-koorts, een virale ziekte die normaal door ratten wordt verspreid. Wetenschappers willen hun studies uitbreiden naar andere zoönotische ziekten zoals hondsdolheid, het West-Nijl virus, de ziekte van Lyme en de pest.

En dan het weer. Vandaag belooft nog een droge dag te worden al kunnen er in het noorden van het land flink wat wolken hangen. Mogelijk krijgen we in de middag de zon nog te zien. Het heerlijke lenteweer gaat vanaf dinsdag plaats maken voor meer bewolking, lagere temperaturen en mogelijk af en toe een bui. Door de noordenwind voelt het frisser aan. En de temperaturen gaan zakken naar zo’n 10 tot 13 graden.