www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s in ons land hebben laten weten dat ze er op staan dat het kabinet deze week een noodopvanglocatie vindt anders willen ze niet meewerken aan de nieuwe plannen voor de vastgelopen asielopvang. Een paar weken geleden lieten de burgemeesters nog weten dat zij vanaf 1 oktober zouden stoppen met het leveren van extra inspanningen om de vastgelopen asielopvang in Nederland vlot te trekken. Die datum is nu verlegd naar 1 januari. De gemeenten vinden nog steeds dat de extra inspanningen geen taak van gemeenten zijn, maar voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad gaf aan dat de gemeenten wel inzien dat de problemen nog niet per 1 oktober opgelost zijn. Volgens Bruls gingen sommige gemeenten schoorvoetend akkoord met de verlenging van de termijn. De gemeenten vangen op dit moment zo’n 6000 mensen op in de crisisnoodopvang, er is met het kabinet afgesproken dat het aantal plekken in de crisisnoodopvang verdubbeld gaat worden.

In het NRC staat te lezen dat blijkt dat er in het asielzoekerscentrum in Ter Apel veel meer kinderen zonder ouders worden opgevangen dan toegestaan is. Er verblijven 350 minderjarigen terwijl er eigenlijk plek is voor 55 jongeren van dertien tot achttien jaar.  Dankzij enkele aanpassingen aan de ruimtes die bestemd zijn voor tieners is het aantal officiële plekken van 55 naar 150 gegaan, maar ook dat is niet optimaal. Zeker omdat er voor de 350 jongeren overdag maar zeven begeleiders en ’s nachts twee begeleiders beschikbaar zijn. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schreven in juni al een brandbrief aan de overheid. Deze jongeren hebben slecht toegang tot zorg en onderwijs en krijgen mogelijk te maken met stress, geweld en gezondheidsklachten.  

RTV Noord meldt dat het echtpaar Ten Have in Drieborg de gevel van hun monumentale boerderij knalroze geverfd als noodkreet. Het 157 jaar oude pand is ernstig beschadigd vanwege verzakkingen, die volgens de bewoners van het pand veroorzaakt zijn door gaswinning in de provincie. Toch komen ze niet in aanmerking voor hulp omdat hun boerderij net buiten het officiële aardbevingsgebied ligt. Ten Have is al de zesde generatie die op deze plek boert. Het echtpaar heeft al bij alle instanties aangeklopt en iedereen is begaan met hun lot, maar niemand voelt zich verantwoordelijk. Ze hopen door de gevel roze te hebben geverfd aandacht te trekken voor hun zaak. Om de boerderij en de fundering op te knappen is minimaal anderhalf miljoen euro nodig. Slopen mag niet omdat het pand is aangewezen als Rijksmonument.

De havenloods.nl meldt dat er vrijdag 83 nieuwe politiemensen beëdigd zijn in de Laurenskerk in Rotterdam. De nieuwe agenten werden toegesproken door politiechef Fred Westerbeke en hij nam de eed en belofte af. De beëdigde aspiranten maken deel uit van de nieuwe instroom van agenten. Na een pittige selectieprocedure met sport- en psychologische testen, gaan de aspiranten tijdens hun opleiding kennis en ervaring opdoen op de politieacademie en toepassen in de praktijk.

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, heeft afgelopen zaterdag in een radio-interview de bewoners van zijn land beloofd dat er ook volgend jaar een maximumtarief voor elektriciteit gehanteerd gaat worden om op die manier huishoudens te beschermen tegen de oplopende energiekosten. Tot het einde van dit kalenderjaar is de stijging van de energieprijs al beperkt tot maximaal 4 procent. De Franse regering overweegt daarnaast om komende winter een systeem in te voeren voor kleine bedrijven en huishoudens waarbij ze voordelige stroomtarieven krijgen aangeboden in ruil voor een beperking van het gebruik op het moment dat er sprake is van piekbelasting, zoals bijvoorbeeld op hele koude dagen.

In de EU wordt een spoedvergadering gehouden van de EU-ministers van Energie. De Tsjechische Republiek, die op het moment het EU-voorzitterschap bekleedt, roept dringend een buitengewone vergadering van de EU-ministers van Energie bijeen, zei premier Petr Fiala op Twitter. Deze vergadering zal specifieke noodmaatregelen overwegen om de energiesituatie aan te pakken. De politici van de Tsjechische Republiek zijn bang dat als de crisis in de energiesector niet wordt opgelost, het politieke systeem van het land bedreigd wordt. De Tsjechische minister van Justitie, Pavel Blazhek denkt zelfs dat als er geen oplossing wordt gevonden op Europees niveau, de Europese Unie als zodanig gevaar loopt.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto heeft op Facebook aangekondigd dat Rusland zijn land twee kernreactoren gaat leveren om de Hongaarse bevolking te beschermen tegen schommelingen in de energieprijs. De nieuwe reactoren zijn naar verwachting in 2030 gebruiksklaar. De kernreactoren gaan toegevoegd worden aan de enige kerncentrale van Hongarije in Paks en worden gebouwd door het bedrijf Rosatom. De huidige centrale levert zo’n 40 procent van de landelijke stroomvraag. Door de bouw van de twee nieuwe reactoren wordt de capaciteit van deze kerncentrale verdubbeld. De bouw van de reactoren kost 12,5 miljard euro. Hongarije betaalt daar 20 procent zelf van en leent de rest van het bedrag van Rusland.

Raw story meldt dat Paus Franciscus afgelopen zaterdag 20 nieuwe kardinalen benoemd heeft uit de vier windstreken, van wie de meesten ooit de opvolger van de paus zouden kunnen kiezen. Franciscus heeft de mogelijkheid geopperd om terug te treden vanwege zijn afnemende gezondheid, een weg die zijn voorganger Benedictus XVI eerder is ingeslagen.

Honderden huishoudens in vijf verschillende regio’s hadden afgelopen weekend te maken met stroomuitval in het Verenigd Koninkrijk. Het ging om Hartlepool, Tyne and Wear, Redcar en Yorkshire.

Amerikaanse gebruikers van Instagram, Facebook en Snapchat kwamen er achter dat andere gebruikers nu je exacte locatie kunnen vinden na een nieuwe update van de apps. Mocht je gebruiker zijn van één van deze apps en je wilt dat niet controleer dan je instellingen: Ga naar je telefooninstellingen > naam app > Locatie > en zorg ervoor dat exacte locatie is ingeschakeld 𝐎𝐅𝐅.

Economie

Domradio.de meldt dat de Paus in een brief heeft laten weten dat alle instellingen van de Heilige stoel vanaf 1 september dertig dagen de tijd krijgen om alle activa en liquide middelen van de Heilige Stoel over te brengen naar de bank van het Vaticaan. De “Bank van het Vaticaan” wordt gewoonlijk het “Instituut voor religieuze werken” (Istituto per le Opere di Religione, IOR) genoemd. In de brief staat dat alleen de IOR optreedt als beheerder en bewaarder van de roerende goederen van de Heilige Stoel.

The News Crypto meldt dat op de website van het World Economic Forum nu gemeld wordt dat Ripple bekend van XRP nu een officiële partner is van het World Economic Forum. De CEO Brad Garlinghouse verscheen dit jaar in Davos. Hij sprak tijdens de conferentie over tal van onderwerpen, waaronder de huidige status van de cryptocurrency-wetgeving in de Verenigde Staten. De samenwerking tussen Ripple en het World Economic Forum komt niet als een verrassing. In het internationale financiële systeem heeft Ripple naam gemaakt dankzij zijn vooruitstrevende betaalsysteem. Veel banken en andere financiële instellingen zijn allianties aangegaan met Ripple om de technologie te gebruiken voor onmiddellijke grensoverschrijdende betalingen vanwege deze oplossing.

De supermarktketen Asda in het Verenigd Koninkrijk heeft zijn klanten gewaarschuwd dat er vanaf woensdag veranderingen op komst zijn in hun Britse winkels. Asda treedt per 1 september in de voetsporen van andere supermarkten, waaronder Tesco, Marks and Spencer en Waitrose, en heeft besloten de houdbaarheidsdatum van een aantal van haar producten te schrappen. Het gaat dan om producten die ook na de houdbaarheidsdatum nog prima geconsumeerd kunnen worden. Volgens de Food Standards Agency (FSA) gaat het bij de houdbaarheidsdatum om kwaliteit, niet om veiligheid. Na deze datum is het voedsel meestal nog veilig te eten, maar misschien niet meer op zijn best.

Express co UK meldt dat Eurostar aangekondigd heeft dat het niet langer een rechtstreekse trein van Londen naar Disneyland Parijs zal laten rijden. Eurostar stopt volgend jaar met populaire route vanuit Londen om geld te besparen omdat het bedrijf nog steeds aan het vechten is om geld terug te vorderen dat verloren ging tijdens de Covid-pandemie. Het opheffen van deze rechtstreekse verbinding zal voor veel gezinnen even wennen zijn. De trein reed sinds 1996 rechtstreeks naar het pretpark in Parijs.

RTL Nieuws meldt dat alle twaalf vestigingen van IKEA met ingang van aanstaande donderdag ’s avonds een uurtje eerder dicht gaan. De winkelketen heeft deze beslissing genomen omdat ze zagen dat er in dat laatste uur weinig omzet gedraaid wordt. De winkels zullen met ingang van 1 september door de week ’s avonds om 20 uur dicht gaan en in het weekend om 19 uur. Op zondag verandert de sluitingstijd niet, dat blijft 18 uur. IKEA hoopt met deze ingreep financieel gezond te blijven.

Remix News meldt dat Duitsland met stip op 1 staat volgens wetenschappers als het gaat om het gebruik van de zeer gevaarlijke stof zwavelhexafluoride ook wel bekend als SF6. De chemische stof wordt gebruikt bij de fabricage van windturbines en ontsnapt in het milieu. Duitsland is leider op het gebied van het gebruik van windturbines in Europa en wetenschappers zeggen dat dit de belangrijkste factor is achter de uitzonderlijk hoge SF6-niveaus die in Duitsland worden gemeten.

The New York Post meldt dat de regering Biden een aanklacht overweegt tegen Apple wegens vermeende antitrustschendingen. Een “beslissingsmoment” door antitrustonderzoekers komt er binnenkort aan. Ze zullen beslissen of ze een zaak gaan aanspannen tegen een van ’s werelds machtigste techbedrijven. Een rechtszaak zou nog voor het einde van dit jaar kunnen worden aangespannen, maar er is nog geen besluit genomen over de verdere procedure. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt Apple al sinds 2019 op het gebruik van zijn marktmacht om een oneerlijk concurrentievoordeel te behouden op kleinere app- en hardwareontwikkelaars.

The Daily Record meldt dat bioscopen in heel Groot-Brittannië het erg moeilijk hebben door het gebrek aan films die gemaakt worden. Dit kan ertoe leiden dat bioscopen moeten sluiten en dat de filmindustrie instort. Cineworld bereidt zich voor op een faillissementsaanvraag, waarbij 128 Britse bioscopen met sluiting worden bedreigd. De Cineworld bioscopen zijn eigendom van de Cineworld Group die aan de Londense beurs genoteerd staat. Het aandeel is de afgelopen weken met meer dan 81% gedaald tot een waarde van 1,8 pence. Blackrock en Vanguard zijn twee van de grootste aandeelhouders van de Cineworld-groep.

Na de dokwerkers, de spoorwegarbeiders en advocaten zijn nu ook de postbodes in het Verenigd Koninkrijk in staking gegaan. Zij eisen een loonsverhoging. Sinds het begin van deze zomer leggen steeds meer beroepsgroepen het werk vanwege de stijgingen in de kosten van levensonderhoud.

Gezondheid

De Russische toezichthouder voor voedselveiligheid heeft zojuist een volledig verbod aangekondigd op de invoer van alle maïs en soja uit de VS vanwege genetisch gemodificeerde gewassen en microbiële verontreiniging.

Hormonale anticonceptie middelen zijn klasse 1 geclassificeerd als kankerverwekkend door de ‘International agency for research on cancer’.

Het weer

En dan het weer. Vandaag zien we dat zon en wolken elkaar afwisselen, toch blijft het vrijwel droog. De wind komt nog uit het noorden en daardoor is het vooral in de ochtend nog wat aan de frisse kant. Naar verwachting komen de maxima uit tussen de 20 en 23 graden.

Morgen draait de wind van het noorden naar het noordoosten waardoor de temperaturen langzaam weer wat stijgen. De avonden en nachten zijn vrij helder waardoor de ochtenden wat frisser beginnen. In de loop van de week kan de temperatuur in het zuiden en oosten van het land weer stijgen tot 25 graden of meer.