www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op oudejaarsavond en in de vroege uren van Nieuwjaarsdag zijn in Frankrijk 847 auto’s in brand gestoken, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er werden honderden mensen aangehouden in verband met de vernielingen. Het massaal in brand steken van geparkeerde voertuigen is een beruchte “traditie” geworden in Frankrijk, waar bijna elke oudejaarsavond honderden voertuigen in brand worden gestoken.

De rechter in de zaak Ghislaine Maxwell heeft bevolen dat de overeenkomst tussen Jeffrey Epstein en prins Andrew van het Verenigd Koninkrijk openbaar gemaakt wordt. De verzegelde papieren zullen naar alle waarschijnlijkheid vandaag geopend worden. De federale rechter bepaalde eveneens dat slechts delen van het kleine zwarte boekje worden vrijgegeven. Dit contactboekje bevat de namen en gegevens van zo’n 2000 mensen. Het overgrote deel van het boekje en alle documenten die betrekking hebben op het netwerk van Jeffrey Epstein zullen na de uitspraak in de zaak Ghislaine Maxwell worden verzegeld door de New Yorkse rechtbank.  

Met ingang van Nieuwjaarsdag wordt op het terrein van Justitie en Veiligheid een aantal nieuwe wetten van kracht. Eén daarvan is de Wet verruiming mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen. De regering wil radicale of extremistische organisaties, waarvan het doel of de activiteiten in strijd zijn met de openbare orde steviger aanpakken. Als de werkzaamheden of het doel van de rechtspersoon in strijd is met de openbare orde, dan dit kan leiden tot een verbodenverklaring en ontbinding.

De Deense Vereniging voor Huisartsengeneeskunde heeft aanbevelingen om Merck’s Covid-19 pil te gebruiken bekritiseerd en genegeerd. Volgens de artsen is de pil ondoeltreffend en mogelijk zelfs schadelijk. De documentatiebasis is volgens de artsen flinterdun. Volgens een recente analyse van de FDA in de Verenigde Staten bleek de antivirale pil van Merck ook veel minder effectief dan de eerste proeven deden vermoeden. De Deense artsen gaven aan dat ze bang zijn dat ze een middel moeten gebruiken dat in het beste geval ineffectief is en in het slechtste geval de behandeling van mensen in gevaar brengt.

Een bijgewerkte EU-verordening inzake opstijg- en landingsrechten dwingt de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa tot het maken van 18.000 vluchten die eigenlijk vermeden konden worden. De reden is de Europese regelgeving van de corona slot regulations. Door de maatregel zag de luchtvaartmaatschappij zich genoodzaakt om soms met bijna lege vliegtuigen te vliegen om zo maar niet zijn start- en landingsrechten te verliezen. Terwijl tijdens de pandemie in bijna alle andere delen van de wereld tijdens de klimaatvriendelijke uitzonderingen werden bedacht, staat de EU dat niet toe.

En dan het weer: het nieuwe jaar is begonnen met hoge temperaturen als gevolg van een stevige zuidwestenwind die zachte lucht naar onze omgeving blaast. Ook vandaag is het zacht voor de tijd van het jaar. De middagtemperatuur zal tussen de 10 en 12 graden zijn. In het midden en zuiden van het land is kans op pittige buien soms met wat hagel of onweer. In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en krijgt vooral het zuiden van het land te maken met langdurige buien.