www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het Nederlandse kabinet heeft als eerste in Europa een wetsvoorstel ingediend waardoor banken mogelijk worden verplicht om alle banktransacties boven de €100 van alle Nederlandse rekeninghouders in één gecentraliseerde database, met gebruik van algoritmes, te monitoren. Er is één uitzondering, transacties onder de 100 euro en dan alleen voor consumenten. Minister Kaag van Financiën heeft samen met minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid het wetsvoorstel ‘plan van aanpak witwassen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. In het voorstel staat ook dat er een verbod komt op contante betalingen voor goederen vanaf drieduizend euro. Dit verbod geldt ook voor pandhuizen en kunsthandelaren en geldt voor transacties in en vanuit Nederland. Critici noemen de wet een verregaande inbreuk op de privacy van burgers.

Vanaf vandaag vindt er in Nederland een grote militaire oefening plaats op verschillende locaties onder de naam Falcon Autumn. Tot en met 18 november zullen er onder meer helikopters laag overvliegen in Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Drenthe en Friesland. Ook kunnen er hoorbare knallen zijn. De vliegbewegingen vinden van maandag tot en met zaterdag plaats. Vooraf worden omwonenden geïnformeerd en er wordt getracht hinder tot een minimum te beperken.

Brazilië ging gisteren naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. 156 miljoen Brazilianen mochten in de tweede en laatste stemronde beslissen of de huidige president Jair Bolsonaro mocht blijven of dat hun voorkeur uitging naar oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. Op het moment dat 98,86 procent van de stemmen geteld was, werd Lula da Silva uitgeroepen tot president. Hij zou 50,83% van de stemmen behaald hebben, terwijl de teller bij Jair Bolsonaro bleef steken op 49,17 procent. Iedereen die de politiek de afgelopen jaren gevolgd heeft in Brazilië weet dat deze uitslag niet klopt. Jair Bolsonaro is immens populair in het Zuid-Amerikaanse land. Er zijn filmpjes en berichten op internet verschenen waarop te zien is dat de stemmachines stemmen voor Bolsonaro niet verwerkten en ook claimen bewoners uit arme wijken dat ze door de politie werden tegengehouden zodat ze hun stem niet konden uitbrengen. Naar verwachting zal het leger kort na de officiële verkiezingsuitslag in gaan grijpen.

Bij een terroristische aanslag bij het Somalisch ministerie van Onderwijs in de hoofdstad Mogadishu zijn tenminste 100 doden en meer dan 300 gewonden gevallen. Beelden tonen enorme rookwolken en resten van het gebouw na een explosie van twee autobommen. De Somalische president Mohamud denkt dat de islamitische terreurgroep Al-Shabaab achter aanslag zit.

US Marshals staan klaar om vandaag True the Vote’s Catherine Engelbrecht en Gregg Phillips te arresteren. Dat hebben beiden afgelopen vrijdag te horen gekregen van Rechter Hoyt in de federale rechtbank van Houston. Het tweetal weigert de naam van een vertrouwelijke informant te noemen. Gregg Philips schreef een tweet waarin hij zei dat het niet altijd gemakkelijk is om het juiste te doen en dat ze maandag naar de gevangenis tenzij ze de naam vrijgeven.

Economie

Videoplatform YouTube heeft aangekondigd dat het van plan is medische professionals toe te staan ​​’gecertificeerd’ te worden als ‘betrouwbare’ en ‘gezaghebbende bronnen’ in een nieuwe poging om zogenaamde ‘medische verkeerde informatie’ tegen te gaan. In een blogpost schreef het wereldwijde hoofd van YouTube Health Dr. Garth Graham dat iedereen die de certificering aanvraagt, zijn medische licentie moet indienen en de “best practices” -criteria voor het delen van gezondheidsinformatie moet volgen die zijn vastgesteld door de Council of Medical Specialty Societies (CMSS), de National Academy of Medicine (NAM) en de World Health Organisatie (WHO). De aanvragers van certificering moeten ook een account met een goede reputatie bij YouTube hebben en aan andere criteria moeten voldoen.

De handel in de Verenigde Staten staat op het punt om letterlijk te worden stilgelegd. Daarvoor zijn twee zaken verantwoordelijk. De eerste is dat twee Spoorwegbonden het nieuwe contract hebben afgewezen en bereid zijn te gaan staken. De andere is een dreigend tekort aan dieselbrandstof. Bedrijven zijn zo bezorgd over een spoorwegstaking  dat ze willen dat het Witte Huis en het Congres klaar staan om in te grijpen. Omdat de omstandigheden snel verslechteren eist brandstofleverancier Mansfield Energy nu een kennisgeving van 72 uur voor leveringen, om brandstof en vracht veilig te stellen. In de gebieden met de grootste krapte liggen de brandstofprijzen 30 tot 80 cent hoger dan het marktgemiddelde.

RTL Nieuws meldt dat levensmiddelengigant Unilever de prijzen met 12,5 procent heeft verhoogd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf doet dat om de winstgevendheid op peil te houden, terwijl de kosten stijgen.

Meta Platforms, het bedrijf achter Facebook, WhatsApp en Instagram, is zwaar afgestraft op de beurzen in New York vanwege teleurstellende resultaten. Het aandeel van Meta kelderde met bijna een kwart. Daardoor ging meer dan 80 miljard dollar aan beurswaarde in rook op en zakte de koers van het sociale mediabedrijf tot het laagste niveau sinds 2016.

Oprichter en grootaandeelhouder Jeff Bezos van Amazon zag ook in paar uur tijd zeker 10 miljard verdampen. De aandelenkoers van webwinkel Amazon daalde met zo’n 14 procent. Dit kwam doordat het bedrijf zijn verwachtingen voor het komende feestdagenseizoen naar beneden moest bijstellen.

Britten bereiden zich voor op de grootste belastingdruk sinds de Tweede Wereldoorlog: Jeremy Hunt’s novemberbegroting “zal 25 miljard pond extra aan verhogingen opleveren” nu de nieuwe minister van Financiën vecht om het gat van 50 miljard pond in de overheidsfinanciën te dichten. Volgens een regeringsbron mikt Hunt op een 50:50 verdeling tussen bezuinigingen en belastingverhogingen, wat betekent dat 25 miljard pond aan verhogingen samen met 25 miljard pond aan bezuinigingen op openbare diensten.

Gezondheid

In Italië heeft Giorgia Meloni één van haar campagnebeloften waargemaakt. Ongevaccineerde Italianen mogen terugkeren naar hun baan in de zorgsector nu Italië het verbod op niet-gevaccineerde gezondheidswerkers heeft beëindigd. Daarnaast heeft de nieuwe minister van Volksgezondheid Schillaci aangekondigd dat de boetes van alle Italiaanse 50-plussers die zich weigerden te laten vaccineren worden kwijtgescholden. Ook laat de nieuwe regering weten niet langer de ‘coronacijfers’ dagelijks, maar wekelijks bekend te maken.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) wil dat hevige bloedingen tijdens de menstruatie als mogelijke bijwerking worden opgenomen in de bijsluiters van de coronavaccins van Pfizer en Moderna. Het Lareb, de database in ons land dat registratie en signalering van de bijwerkingen van de vaccins moet doen, heeft hier vele duizenden meldingen over binnengekregen. Vorig jaar liet Lareb-directeur Agnes Kant het publiek nog weten dat er weinig aan de hand was met menstruatieschade, ondanks dat er destijds al 13.000 officiële meldingen na de injectie waren gedaan. Agnes Kant maakte sinds begin 2019 deel uit van de Vaccinatiealliantie, die werd opgericht om de vaccinatiebereidheid te verhogen.  Ook ontstond uit deze alliantie de Denktank Desinformatie.

Weer

En dan het weer. Vandaag zien we een mix van wolkenvelden en zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar lokaal valt een bui niet uit te sluiten. De temperaturen variëren van 16 graden in het noorden tot 19 graden in Limburg. De wind komt uit het zuiden tot zuidoosten en is matig van kracht.