www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Na het kabinetsberaad over de oorlog in de Oekraïne heeft staatssecretaris Van der Burg bekend gemaakt dat door een beroep te doen op het staatsnoodrecht burgemeesters vanaf nu verplicht worden de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Het kabinet verwacht een zodanig grote stroom van ontheemden dat de benodigde opvang niet gerealiseerd kan worden in de bestaande structuren, daarom worden de artikelen 2c en 4 van de Wet verplaatsing bevolking in werking gesteld. Met de activering van de artikelen 2c en 4 van de Wvb krijgt de burgemeester een wettelijke taak. Het opvangen van ontheemden uit Oekraïne is een humanitaire verplichting. Mensen die het conflict in Oekraïne ontvluchten, krijgen bescherming in Nederland en hebben op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming recht op onder meer fatsoenlijk onderdak, levensonderhoud en medische zorg. Het is de derde keer dat deze noodwet van stal gehaald wordt. De eerste keer was om tijdens de oliecrisis de autoloze zondag te regelen en de avondklok tijdens corona werd met deze wet mogelijk gemaakt.

De Nederlandse regering heeft meer details bekendgemaakt over haar langetermijnstrategie voor de aanpak van het coronavirus. Uit het 39 pagina’s tellende rapport blijkt dat zelftests voorrang krijgen en het testen door regionale gezondheidsraden voor de meeste mensen wordt beëindigd. Dat betekent dat vanaf 11 april mensen die thuis positief testen niet langer worden gevraagd de uitslag door een officieel regionaal testcentrum van de gezondheidsraad te laten bevestigen. Evenmin zullen positieve tests centraal worden geregistreerd. Zelftesten zullen niet door de overheid worden betaald. De ministers zullen in juni een update van de plannen naar het parlement sturen.

Het Amerikaanse Congres zal niet meer terugkeren in Washington DC. Speaker of the House Nancy Pelosi heeft het Congres verteld dat de leden niet meer terug hoeven keren. De officiële lezing is vanwege Covid. Feit is dat afgelopen donderdag de laatste dag was van de failliete United States of America Inc. Er is geen geld meer om overheidsambtenaren te betalen en overheidsgebouwen zijn ontruimd.

Gasbedrijf NAM krijgt naar verwachting zo’n 7,5 miljard euro van het kabinet voor het gebruik van de gasopslag in het Drentse Norg. In die gasopslag wordt buitenlands gas opgeslagen, gemengd met stikstof. Het kabinet slaat niet-Gronings gas op om te zorgen dat de gaskraan in Groningen sneller dicht kan. Een arbitragepanel heeft bepaald dat het kabinet dit bedrag moet betalen omdat de NAM kosten maakt voor extra transport en de inkoop van buitenlands gas. Daarnaast krijgt het gasbedrijf een vergoeding omdat ze het gas uit Norg niet flexibel in kunnen zetten. Staatssecretaris Vijl van Mijnbouw is blij dat er nu duidelijkheid is over de hoogte van het bedrag. Staatsbedrijf GasTerra maakte een berekening voor de vergoeding, die voorgelegd werd aan de arbiter. Die ging daarmee akkoord. Het definitieve bedrag wordt aan het eind van elk gasjaar bepaald aan de hand van de werkelijke marktprijzen.

De Spaanse regering heeft nieuwe wetten ingevoerd die het supermarkten toestaan om voedsel en andere artikelen te rantsoeneren. De nieuwe wetten zijn een onderdeel van het responsplan op de economische gevolgen van de oorlog in de Oekraïne. De regering benadrukt dat supermarkten en markten verantwoordelijk moeten zijn in de manier waarop zij de informatie aan het publiek overbrengen om paniekaankopen te voorkomen. Ook moet de rantsoenering gerechtvaardigd zijn en mag de wet alleen ingezet worden om tekorten te voorkomen.

NS kampte sinds gisteren met een technische storing, waardoor er grote problemen ontstonden. Tot vanochtend reden er geen treinen en werden er door de omvang van de uitval ook geen bussen ingezet. NS vroeg reizigers in eerste instantie om hun reis tot tenminste zondagmiddag 17 uur uit te stellen. Later werd dit acht uur ’s avonds, maar ook dat bleek niet haalbaar doordat de problemen te groot bleken om zondag nog opgelost te worden. Ook de reisplanner was niet betrouwbaar en gaf veel onjuiste adviezen. Op de trajecten van de regionale vervoerders reden treinen wel volgens een normale dienstregeling.

De Australische Republikeinse Beweging heeft een ontwerp van grondwetswijzigingen vrijgegeven, waaronder het nomineren van maximaal 11 kandidaten voor het presidentschap voor een termijn van vijf jaar. De republikeinen geloven dat Australiërs niet willen dat Prins Charles het staatshoofd van de natie wordt nadat de recordregering van zijn moeder Koningin Elizabeth II eindigt. De republikeinen willen dat die regeerperiode de laatste is in Australië, en dat de koninklijke familie wordt vervangen door een publiek gekozen president.

In de haven van Vlissingen worden op het moment honderden Amerikaanse tanks, pantservoertuigen en jeeps overgeslagen van schepen op vrachtwagens en treinen. Het Amerikaanse leger gaat voor de oefenmissie Defender 2022 naar Polen. In totaal zullen duizenden voertuigen per vrachtwagen of trein van Vlissingen via Zeeland en Brabant vervoerd worden naar de eindbestemming.   

De tenniswereld heeft geschokt gereageerd op het grote aanval uitvallers tijdens de Miami Open. Maar liefst vijftien spelers hebben zich teruggetrokken van het toernooi in het Hard Rock Stadium. Dat is een ongekend hoog aantal voor een groot sportevenement. Paula Badosa werd onwel tijdens haar partij tegen Jessica Pegula en verliet in tranen de baan. In het herentoernooi moest de Italiaan Jannik Sinner zich terugtrekken. Hij stopte 22 minuten na aanvang van zijn partij tegen Francisco Cerundolo.

Dr Sherry Tennpenny  heeft tijdens een voordracht verteld dat ze een explosie van het aantal kankergevallen ziet bij mensen die de vaccins hebben gekregen. Ook bij mensen die in remissie zijn of eerder schoon verklaard waren. En nu komt plots de ziekte terug. Ze ziet bloedkankers, lymfekanker, borstkanker. Het verbaast haar niet omdat de injecties je immuunsysteem onderdrukken, de witte bloedcellen onderdrukken en je toll-like receptoren uitschakelen.

Uit gegevens van de Duitse overheid blijkt dat elke volledig gevaccineerde persoon boven de dertig jaar tegen het einde van dit kalenderjaar het equivalent zal hebben van het vaccin geïnduceerde immuun onderdrukte aids (VAIDS). 

En dan het weer. De komende dagen krijgen we wisselvallig weer. Naar verwachting zal het dagelijks gaan regenen. Soms meerdere buien per dag. De temperatuur wordt geleidelijk zachter. Vanaf morgen kan de middagtemperatuur weer uitkomen tussen de tien en dertien graden. Ook ’s nachts wordt het minder koud en de nachtvorst zal langzaam verdwijnen.