www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Voor De Andere Krant heeft journaliste Nadia Denise Duinker een artikel geschreven waaruit blijkt dat Nederlandse regeringsinstanties tijdens de coronacrisis nauw hebben samengewerkt met media als NOS, RTL Nieuws, Nu.nl, en EenVandaag. Dit naar eigen zeggen om “misleidende informatie te bestrijden”. De instanties omschreven deze media als “steunpilaren”. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hadden daarnaast rechtstreeks toegang tot social media als Facebook, Google en Twitter om “misleidende informatie” te verwijderen. Ook werkten zij samen met ‘fact-checkers’ van onder meer Redditt, Nu.nl, AFP en het wereldwijd opererende International Fact-Checking Network (IFCN). Deze informatie kwam aan het licht tijdens de rechtszaak van het Openbaar Ministerie tegen de voorman van Viruswaarheid, Willem Engel. Engel presenteerde deze informatie die blijkt uit WOB-documenten.

De Braziliaanse generaal Paulo Chagas heeft een exclusief interview gegeven aan de site Mundo Militar. Hij heeft in een verklaring aan het volk gezegd dat de Braziliaanse strijdkrachten nooit zullen knielen voor dictators zoals dat in het verleden gebeurd is in omringende landen. De generaal is één van de grootste autoriteiten op het gebied van politieke analyse en militarisme in Brazilië. Hij geeft aan dat geen enkele dictatuur kan worden opgelegd of gehandhaafd zonder de kracht van de wapens. Volgens de generaal worden de wapens zeer goed bewaard onder de hoede van de strijdkrachten, om op te treden ter verdediging van de democratie. Het is al sinds 30 oktober onrustig in Brazilië na de presidentsverkiezingen tussen de rechtse kandidaat Jaïr Bolsonaro en links georiënteerde Luiz Inacio Lula da Silva. De certificering van de Braziliaanse verkiezingen staat gepland voor 12 december en de inauguratie van de nieuwe president voor 1 januari. Lula da Silva kwam als winnaar uit de bus. Rio Times online meldt dat Elon Musk gezegd heeft dat het personeel van het sociale mediabedrijf Twitter mogelijk linkse kandidaten heeft bevoordeeld tijdens verkiezingen in Brazilië.

Elon Musk liet vrijdag en zaterdag een informatiebom vallen over hoe Twitter het laptopverhaal van Hunter Biden op zijn platform heeft onderdrukt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020. Op vrijdagavond gaf de CEO van Twitter een reeks e-mails en gesprekken tussen Twitter-medewerkers vrij die zaterdag zouden worden vrijgegeven. “Stem morgen af op aflevering 2 van The Twitter Files!” tweette Musk uren na de eerste onthulling. Musk verwijt de liberale media dat zij “het Amerikaanse publiek misleiden” en “niet waarheidsgetrouw zijn” door het laptopverhaal van Hunter Biden te negeren. 

Verder heeft de Twitter CEO kritiek geuit op journalisten die Matt Taibbi bekritiseren voor het vrijgeven van documenten over Twitter’s onderdrukking van het Hunter Biden laptop verhaal. Musk viel zaterdag de New York Times aan voor het negeren van zijn onthulling over hoe Twitter de laptop van Hunter Biden censureerde. Maar ook de Washington Post, CBS News en ABC hebben het verhaal vermeden. 

De regering van El Salvador heeft 10.000 soldaten en politie ingezet om een stad aan de rand van de hoofdstad af te sluiten en te jagen op bendeleden. De troepen hebben de wegen in en uit de stad Soyapango geblokkeerd en de documenten van de mensen gecontroleerd. De operatie is een van de grootste mobilisaties tot nu toe in het negen maanden durende optreden van president Nayib Bukele tegen straatbendes die lange tijd geld hebben afgeperst van bedrijven en veel wijken in San Salvador beheersen. Daarnaast zijn veel bendes betrokken bij bendeoorlogen, drugshandel en kinderhandel. Meer dan 58.000 mensen zijn gevangengezet sinds de noodtoestand werd uitgeroepen na een golf van moorden eind maart.

Kremlin woordvoerder, Peskov, heeft gezegd dat hij het voorstel van het Vaticaan om als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne op te treden te verwelkomen. Toch denkt hij niet dat de Oekraïne al zo ver is om zo’n bemiddeling te accepteren.

Economie

Het ministerie van Financiën van Oekraïne heeft bekendgemaakt dat het begrotingstekort van Oekraïne dit jaar in elf maanden meer dan 800 miljard hryvnias (21,72 miljard dollar) heeft bedragen. Alleen al in november bedroeg het feitelijke overheidstekort 170 miljard (4,61 miljard dollar). Volgens de Staatsbegroting waren de inkomsten van het land 94,5 miljard hryvnias (2,57 miljard dollar) en waren de werkelijke uitgaven 312 miljard (8,47 miljard dollar).

Gezondheid

In de Amerikaanse podcast Ask Dr Drew liet de patholoog Ryan Cole een pakketje zien waar een placenta in zat die opgestuurd was door een verpleegkundige. De placenta was afkomstig van een vrouw die acht maanden zwanger was en de prik nam om haar baan te kunnen behouden. Haar foetus stierf. De patholoog krijgt uit het hele land placenta’s opgestuurd die verkalkt zijn, spike-eiwit en antilichamen bevatten of ontstoken zijn. De patholoog spreek ook veel oncologen en radiologen die verontrust zijn over het snel stijgende aantal kankergevallen onder twintigers, dertigers en veertigers.

Weer

En dan het weer. Vandaag verandert er weinig aan het bewolkte en grijze weerbeeld. Er is veel bewolking en er waait een matige soms krachtige noordoostenwind. De kans op neerslag neemt in de loop van de dag toe, het wordt iets warmer dan afgelopen dagen.