www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Scholen in Staphorst zien na het plaatsen van luchtreinigers die fijnstof vernietigen veel minder coronabesmettingen onder leerlingen en personeel. Directeur Lodewijk Verweij van de dr Maarten Lutherschool in Punthorst verklaarde tegenover de Meppeler courant dat hij voor de herfstvakantie zestig kinderen thuis had zitten en nu nul. In alle lokalen van alle basisscholen in de gemeente Staphorst staan sinds vier weken luchtreinigingsapparaten. Alle directeuren van de vijf reformatorische scholen, de hoek die zwaar wordt getroffen, constateren dat er sindsdien nauwelijks of zelfs geen besmettingen meer zijn op school.

Prinses Beatrix (83) is positief getest op het coronavirus. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdagavond bekend. De prinses liet zich in verband met „milde verkoudheidsklachten” testen. Momenteel zit de prinses in thuisisolatie. Tijdens een werkbezoek op Curaçao vertelde de prinses nog dat ze al tweemaal gevaccineerd is tegen het coronavirus en ook de boosterprik heeft ontvangen.

Er is een grote reorganisatie in het Oostenrijkse parlement gaande. Na de aankondiging van het ontslag van bondskanselier Alexander Schallenburg, voormalig bondskanselier Sebastian Kurz en de minister van Financiën Blümel is nu ook de Minister van Onderwijs Heinz Faßmann afgetreden.  

Economisch nieuws

Cryptomunt Bitcoin daalde afgelopen zaterdag bijna 18 procent in waarde. Ten opzichte van de piek afgelopen zomer is de munt op het moment bijna 30.000 dollar minder waard. Bitcoin noteerde na de val nog een waarde van $46,880 waard. Bitcoin’s rijkste handelaar verloor $2,5BILJOEN in één dag. Alle andere grote spelers, waaronder ethereum, Binance’s BNB en Ripple’s XRP daalden gemiddeld tien procent in waarde.

Wereldwijd zijn aandelen meer dan 4 procent gedaald ten opzichte van een record in november, terwijl activa zoals schatkistcertificaten zijn opgeveerd. De dollar is deze week ook sterker geworden ten opzichte van valuta’s en crypto’s, deels omdat de rente stijgt om de inflatie te drukken.

Na Jack Dorsey zullen ook Twitter’s hoofd van techniek, Michael Montano, en zijn hoofd van ontwerp en onderzoek, Dantley Davis, aan het eind van het jaar vertrekken. De nieuwe chief executive van Twitter, Parag Agrawal, geeft aan dat hij het topmanagement van het bedrijf gaat reorganiseren. Twitter staat onder druk van investeerders om sneller nieuwe producten te introduceren en meer inkomsten te genereren. De veranderingen in het leiderschap zijn bedoeld om het tempo van Twitter te versnellen.

In een onlangs verschenen document van de FBI blijkt dat de Amerikaanse federale politiedienst een enorme hoeveelheid gegevens legaal kan verkrijgen via messaging apps. Met name iMessage en WhatsApp blijken zeer toegeeflijk te zijn. De apps Signal en Telegram daarentegen geven niet veel gegevens vrij. De apps zelf maken altijd veel ophef over hun beveiligings- en privacybeleid. Nu blijkt dat WhatsApp, iMessage, en Line een “beperkte” berichtinhoud geven als reactie op een bevelschrift of dagvaarding van de FBI. Signal, Telegram en WeChat geven geen berichtinhoud vrij.

En dan het weer: Het is vandaag bewolkt ondanks dat blijft het droog. De temperatuur komt uit op 3 graden. De wind is matig, windkracht 4. Vanavond is het bewolkt met kans op motregen.