www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Met ingang van vandaag gaat het streekvervoer opnieuw landelijk staken. Dertienduizend werknemers, met name buschauffeurs leggen voor vijf dagen het werk neer. Dat heeft vakbond CNV gemeld nadat werkgevers niet gereageerd hadden op hun ultimatum. Na het indienen van het ultimatum liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer weten dat het cao-voorstel dat op tafel ligt, komt te vervallen op het moment dat werknemers weer gaan staken. Dat betekent dat alle partijen nu weer terug moeten naar de onderhandelingstafel en dat de cao-besprekingen weer van voor af aan beginnen. Het is nog niet duidelijk hoe de staking er precies uit gaat zien, bij eerdere stakingen viel ongeveer veertig procent van het streekvervoer uit. Wie met het openbaar vervoer moet, kan het best op het laatste moment de website van de vervoerder raadplegen. Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Transdev (incl. Breng, Overal, OV regio IJsselmond), Qbuzz (incl U-OV), EBS, Keolis (incl Syntus Utrecht), RET Bus, Hermes en Connexxion gaat staken.

Op de site opiniez.com staat een open brief van voormalig NOS directeur, Bauke Geersing, waarin hij schrijft dat hij helemaal klaar is met de vooringenomenheid van het NOS Journaal. In de brief aan hoofdredacteur Giselle van Cann roept hij met klem op om de eenzijdige berichtgeving zo snel mogelijk te staken en de eigen journalistieke code van de NPO eindelijk eens na te gaan leven. Zaterdagochtend werd het gebouw van de NOS volgeplakt met 14.445 post-its. Iedere post-it staat voor één extra dode in 2022. Voor het gebouw stonden mensen die spandoeken vasthielden met daarop teksten als ‘NOS = fake news’ en ‘eerlijk onderzoek naar oversterfte’. Op de post-its stonden teksten als ‘plotseling overleden’, ‘hartfalen na prikken’, ‘plotseling is het nieuwe normaal’ en ‘Pfizer-rapport’. Daarnaast werden namen genoemd. Tussen de post-its hingen ook A4’tjes waarop stond: ‘media = virus’, ‘media stop met liegen’ en ‘gekochte journalisten’.

CDA-leider Wopke Hoekstra wil dat de verplichte diensttijd terugkeert. Het leger heeft een chronisch personeelsgebrek dat zo kan worden opgelost. 18-jarigen zouden wat het CDA betreft mogen kiezen voor het leger óf een maatschappelijke diensttijd. Het is niet de eerste keer dat het CDA een verplichte diensttijd bepleit. Maar door de oorlog in Oekraïne en het ’gebrek aan saamhorigheid in Nederland’ is het volgens Hoekstra noodzakelijk om nu ’een stap verder’ te zetten.

Chili heeft de noodtoestand uitgeroepen en internationale instanties om hulp gevraagd nu het land kampt met felle bosbranden. Er zijn twintig doden bevestigd en 370 mensen worden vermist. Volgens de regering hebben zich zo’n 204 branden over het grondgebied verspreid, waarvan er 56 onder controle zijn en 148 nog door brandweerlieden en andere veiligheidstroepen worden bestreden. De branden treffen de regio’s Ñuble, Biobío en La Araucanía, alsook de gemeenten Longaví, Cauquenes, Chanco en Curepto, in de regio Maule.

Honderdduizenden Israëlische kolonisten in heel bezet Palestina zijn de straat opgegaan om hun verzet te tonen tegen het besluit van de Israëlische president  Benjamin Netanyahu om de Knesset de macht te geven de basiswetten en de uitspraken van het Hooggerechtshof terzijde te schuiven.

De Republikeinse senator Ted Cruz uit Texas heeft zeven wetsvoorstellen ingediend om de huidige en toekomstige COVID-mandaten van de federale overheid te blokkeren. Hij heeft wetsvoorstellen ingediend tegen vaccinatiepaspoorten, vaccinatieverplichtingen en tegen mondkapjesverplichtingen. De wetsvoorstellen van Cruz omvatten de No Vaccine Passports Act, de No Vaccine Mandates Act en de No Mask Mandates Act. Hij introduceerde ook de Give Life Act, een wet die het gaat verbieden dat iemand een orgaantransplantatie wordt geweigerd op basis van zijn COVID-vaccinatiestatus.

De Pakistaanse ex-president Pervez Musharraf is overleden. De voormalige militaire heerser van Pakistan is na een langdurige ziekte overleden in een ziekenhuis in Dubai. Hij werd 79 jaar.

Economie

Philips heeft een moeilijk jaar achter de rug zo blijkt uit de cijfers over afgelopen boekjaar. Philips onthulde een nettoverlies van 105 miljoen euro voor het vierde kwartaal van 2022 en 1,6 miljard euro voor het hele afgelopen jaar. Dit was grotendeels het gevolg van de terugroepactie van defecte slaapbeademingsapparatuur. Patiënten liepen mogelijk het risico op toxische en kankerverwekkende effecten als ze stukjes afgebroken geluidsdempend schuim van de toestellen inademden of inslikten. Als gevolg van de verliezen gaat Philips wereldwijd nog eens 6000 banen schrappen. De vermindering van het personeelsbestand moet tegen 2025 rond zijn.

Bill Gates die in 2019 investeerde in BioNTech voor 55 miljoen dollar, heeft een deel van zijn BioNTech-aandelen verkocht, waarna hij de Covid-vaccinaties ondoeltreffend verklaarde. BioNTech ontwikkelde samen met Pfizer de experimentele mRNA-technologie prikken. Tijdens het ronde tafel gesprek “Preparing for Global Challenges- Talking to Bill Gates”, gaf Gates toe dat er nog drie problemen met de Covid19-prikken moeten worden opgelost. Hij zegt zelf dat  “deze experimentele vaccins niet beschermen tegen infecties en vrijwel ondoeltreffend zijn. “ Gates incasseerde met de verkoop van zijn aandelen een half miljard dollar winst.

Visa kondigde een plan aan om duizenden dollars uit te delen aan maximaal vijftig kleine voedsel- en restaurantverkopers als ze er mee instemmen geen contant geld meer aan te nemen. Visa gaat ook de kassa’s van de restaurants upgraden zodat ze contactloze betalingen kunnen accepteren, zoals Apple Pay, en investeren in een deel van de marketingkosten van de winkels. Als je bij een van de winkels betaalt, kun je dat alleen doen met een krediet- of debetkaart, of via mobiele betaling. De deelnemers aan het programma worden gekozen uit een online sollicitatie die in augustus van start gaat.

Zaterdag werd Italië getroffen door duizenden storingen in het betalingsverkeer. Geldautomaten waren geblokkeerd en er waren problemen met pinnen. Hoewel de storingen alle kredietinstellingen tot op zekere hoogte hebben getroffen, zou de golf van meldingen volgens het platform “Downdetector” vooral de banken Unicredit en Intesa Sanpaolo betreffen. Gisteren werd het land getroffen door een internet blackout. Het Italiaanse nationale agentschap voor cyberveiligheid waarschuwt dat duizenden computerservers over de hele wereld het doelwit geworden zijn van een ransomware-hackaanval.

Openbank, gevestigd in Spanje, biedt vanaf vandaag 1,5% rente aan op spaartegoeden tot €200.000. Daarmee is het de eerste bank die consumenten weer een redelijk percentage gaat bieden als spaarrente, nadat dit jarenlang rond het nulpunt geschommeld heeft. Nieuwe klanten krijgen van de Spaanse bank een half jaar lang 2% op de eerste €100.000 aan spaargeld. Ook Nederlandse klanten zou hier gebruik van kunnen maken omdat spaargeld tot een ton onder het Europees depositogarantiestelsel valt. In het geval van Openbank staat de Spaanse overheid garant mocht de bank failliet gaan. De Rabobank heeft aangekondigd dat ze per half februari de rente gaan verdubbelen van een kwart procent naar een half procent. Naar verwachting zullen andere banken binnen enkele weken volgen.

Het weer

En dan het weer. Vandaag is het een bewolkte dag al kan in het westen af en toe de zon tevoorschijn komen. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordoosten. De middagtemperatuur varieert van 5 graden in het oosten tot acht graden in het westen van het land.