www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers schrijft in een reactie op bijna 150 Kamervragen dat het coronatoegangsbewijs in deze fase van de pandemie nog steeds noodzakelijk is. Dit terwijl een onderzoek van de TU Delft juist aangetoond had dat het beleid momenteel vrijwel geen effect heeft. Een petitie van voormalig CDA staatssecretaris Mona Keijzer voor de onmiddellijke afschaffing van de coronapas was gisteravond om kwart over zes al ruim 466.000 keer ondertekend. De petitie is sinds vrijdag in de lucht. In een manifest pleit ook een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. En hoewel de landelijke VVD achter de pas staat, heeft de fractie West Betuwe het manifest voor een samenleving zonder coronapas ondertekend.  

Het Defcon Level Warning System staat sinds gisteren in Europa op Level 2. Het Defconsysteem kent verschillende waarschuwingsniveaus. Level 2 is een red alert en het op één na hoogste statusniveau. Tijdens dit alarmniveau zijn de Amerikaanse strijdkrachten klaar en voorbereid om binnen 6 uur of minder in actie te komen. Mochten inlichtingenresultaten wijzen op een risico van een dreigende aanval, dan kan de status gewijzigd worden naar level 1 wat betekent dat er een oorlogsdreiging of nucleaire dreiging is.

In het Verenigd Koninkrijk is gisteren gevierd dat Koningin Elizabeth precies zeventig jaar op de Britse troon zit. De 95-jarige koningin is de enige regerende vorst die dit platina jubileum heeft bereikt. Het was voor het eerst dat de Koningin weer in het openbaar verscheen. Op zaterdag liet de jubilaris in een brief aan het volk weten dat het haar oprechte wens is dat als haar zoon Charles de troon bestijgt, zijn vrouw Camilla bekend zal staan als koningin-gemalin ofwel Queen Consort.

De autoriteiten in Canada raken flink nerveus nu de truckers de stad Ottawa al acht dagen bezetten en het aantal mensen dat zich aansluit bij dit protest elke dag groter wordt en zich uitbreidt over heel Canada. De Ottawa Police Services Board hield zaterdagmiddag dan ook een online spoedvergadering, maar slaagde er niet in een duidelijk actieplan op te stellen. De voorzitter van de raad, Diana Deans, wil niets liever dan een eind maken aan de opstand en de belegering van Ottawa. Peter Sloly, de politiechef van Ottawa heeft toegegeven dat de burgemeester en zijn personeel verantwoordelijk waren voor het stilleggen van het GoFundMe account met 9 miljoen dollar en het afsluiten van de brandstofvoorziening.

Zaterdag is het eerste covid-tribunaal van start gegaan. Elf advocaten en een rechter uit Portugal zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Al het beschikbare bewijs van misdaden tegen de menselijkheid zal worden gepresenteerd aan een jury, in dit geval de burgerbevolking. Het strafrechtelijk onderzoek wordt buiten het systeem uitgevoerd, omdat er geen enkele rechtbank bereid was om de zaak in behandeling te nemen. De advocaten worden tijdens het tribunaal bijgestaan door wetenschappers en experts. Het  proces moet gaan leiden tot aanklachten tegen de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan deze misdaden tegen de menselijkheid.

En dan het weer. Na een wisselvallig weekend krijgen we de komende dagen een wat rustiger weerbeeld. De dag begon vandaag met hier en daar regen, vanmiddag is het overal droog en is er ook ruimte voor de zon. Er waait een matige tot krachtige noordwestenwind en de maximumtemperatuur  ligt rond de 8 graden. Vanavond en vannacht neemt vanuit het westen de bewolking toe.