www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag zal naar verwachting de derde onderhandelingsronde plaatsvinden tussen Rusland en de Oekraïne. Eén van de onderhandelaars van de Oekraïense delegatie, Denis Kireev, is na de tweede onderhandelingsronde omgebracht door SBU-officieren. Hij werd verdacht van hoogverraad. Russische militairen verspreiden ondertussen flyers in de steden. Daarop staat Rusland vecht niet  met de Oekraïense bevolking, alleen met de junta in Kiev. De mensen hebben niets te vrezen. Rusland garandeert u vrede en veiligheid. Verlaat uw huis niet, tenzij het noodzakelijk is. Benader geen militairen.

Premier Naftali Bennett van Israël heeft zaterdag in Moskou een ontmoeting gehad met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens ambtenaren hebben de twee gesproken over de situatie in de Oekraïne en de toestand van Israëli’s en Joden die getroffen zijn door de gevechten. Verder spraken zij over de gesprekken die plaatsvinden tussen Iran en de wereldmachten over Teheran’s nucleaire programma. Daarna had Bennett een telefoongesprek met de Oekraïense president Vladimir Zelensky.

Het Russische Lagerhuis heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt om journalisten en media strafrechtelijk te bestraffen als ze zich schuldig maken aan het verspreiden van fakenieuws over de acties van Russische strijdkrachten. De straffen variëren van boetes van minimaal 100.000 roebel, gevangenisstraffen van 5 tot 10 jaar of een aantal jaren doorbrengen in een strafkolonie. Als gevolg van de invoering van deze wet hebben CNN, CBS News, Bloomberg, ABC News, BBC, CBC, AFP, ARD en ZDF inmiddels besloten hun werkzaamheden in Rusland te staken. Ook de NOS heeft zijn medewerkers teruggeroepen. Door een besluit van Roskomnadzor zijn Twitter en Facebook geblokkeerd op het grondgebied van de Russische Federatie.  

Pakistan heeft een belangrijke overeenkomst gesloten met Rusland over de invoer van aardgas en tarwe. Dat melden diverse media, waarbij zij de Pakistaanse premier Imran Khan citeerden. De overeenkomst komt op het moment dat veel westerse landen hun banden met Rusland hebben verbroken.

De Hongaarse Minister van Landbouw, István Nagy, heeft vrijdagavond een onmiddellijk exportverbod op granen ingesteld. Het land reageert daarmee op de oorlogsgerelateerde prijsverhogingen. De aanbodcrisis wordt verergerd door lage voorraden. De prijzen voor tarwe zijn enorm gestegen de afgelopen jaren. In november 2016 was de prijs van een ton tarwe 113,28 euro. In november 2021 was de prijs al naar 277,77 euro per ton gestegen.

In het rapport Advancing Digital Agency van het World Economic Forum is te lezen dat het WEF een plan heeft bedacht waarmee ons hele leven gecontroleerd kan worden. Het rapport beschrijft een digitaal ID systeem dat persoonlijke gegevens verzamelt over online gedrag, aankoopgeschiedenis, netwerkgebruik, medische geschiedenis, reisgeschiedenis, energiegebruik, gezondheidsstatistieken en meer. Deze gegevens zouden dan worden gebruikt om te bepalen wie bankrekeningen mag openen, financiële transacties mag uitvoeren, toegang mag krijgen tot verzekeringen en gezondheidszorg en wie mag reizen.

En dan het weer. Afgelopen nacht heeft het met name in het noordoosten flink gevroren, waardoor de dag koud begon. In het noorden van het land is de dag begonnen met mist, die snel zal oplossen. Het wordt een zonnige dag, de maximumtemperatuur ligt rond de zeven graden. De wind komt uit het oosten en is matig. Komende nacht ligt de temperatuur rond het vriespunt en morgen wordt een zonnige dag.