www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op de site localfoodeindhoven.nl heeft Local Food Eindhoven in samenwerking met Nieuw Brabant Zuid-Oost (NBZO)  een platform gemaakt waarop boeren hun producten rechtstreeks aan de consument in de directe omgeving van Eindhoven aanbieden. De dagverse producten worden vervolgens bij de mensen thuis bezorgd. De boer bepaalt zelf zijn verkoopprijs, dat zorgt ervoor dat de boeren hun werk kunnen blijven doen met respect voor mens, dier en natuur. Op dit moment kunnen mensen tot dinsdagavond elf uur producten bestellen, die diezelfde week op donderdag of vrijdag thuisgebracht worden. Het bezorggebied is momenteel Eindhoven, Veldhoven, Nuenen, Waalre, Valkenswaard, Geldrop, Son & Breugel.

Uit Brazilië komen beelden waarop te zien is dat de bevolking dit weekend massaal de straat op is gegaan om te protesteren. Ze willen dat president Lula dat Silva verwijderd wordt en het Braziliaanse volk heeft het leger gevraagd om in te grijpen. Uit vrijgekomen beelden blijkt dat de Brazilianen zowel de residentie van de president van Brazilië ingenomen heeft als de Senaatskamer van het Nationaal Congres. Op beelden is te zien hoe demonstranten voorwerpen en meubels vernielen in het gebouw van het Nationaal Congres. De pas geïnstalleerde president is geëvacueerd naar een onbekende veilige locatie. De Braziliaanse minister van Justitie Flavio Dino heeft om versterking gevraagd en bevolen om alle toegangswegen van Rio de Janeiro te blokkeren. Hij schreef op Twitter dat dit een absurde poging van het volk is om te proberen met geweld hun zin te krijgen en dat het niet zal werken. De Minister van Openbare Veiligheid, Anderson Torres, is per direct ontheven uit zijn ambt. Op beelden is te zien dat er veiligheidstroepen zijn ingezet. Zij gebruiken traangas en andere speciale apparatuur om de demonstranten tegen te houden. Toch blijkt uit berichten van de federale politie dat er gevreesd wordt dat er niet genoeg manschappen zijn om de golf van demonstranten in bedwang te houden. Aan de kant van de bevolking zijn de eerste gewonden gevallen doordat de politie gericht op mensen schiet. Ook journalisten zijn aangevallen tijdens de ontmanteling van een demonstrantenkamp in Belo Horizonte. De president van Chili zegt bezorgd te zijn over de situatie in Brazilië en zegt dat er Chileense speciale eenheden beschikbaar zijn om de Braziliaanse regering te helpen de betogers in bedwang te houden.

De Ieren hebben in East Wall, Dublin, opnieuw geprotesteerd tegen illegale immigranten die vaak in de avonduren als het donker is in grote getale naar hun nieuwe onderkomen in de stad worden gebracht. De lokale bevolking blokkeerde de wegen waardoor het verkeer in het stadscentrum tot stilstand kwam.

Joe Biden heeft tijdens zijn familievakantie in St Croix laten doorschemeren dat hij ‘all-in’ is voor een herverkiezingscampagne voor de presidentsverkiezingen van 2024. Dat zou betekenen dat hij 86 jaar is tegen het einde van de tweede termijn. Een officiële verklaring wordt in de komende weken verwacht.

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten maakt vandaag of morgen bekend of ze de zaak van de Brunson broers voor de rechter willen en of ze getuigenissen gaan aanhoren. De Brunson broers schreven petities aan verschillende instellingen over kiezersfraude bij de presidentsverkiezingen van 2020, met de vraag: ,,Heeft het Congres zijn eed gestand gedaan om de grondwet te beschermen toen een buitenlander probeerde de stemming bij de verkiezingen van 2020 te veranderen?” Precies 100 congresmedewerkers dienden klachten in over kiezersfraude bij de verkiezingen van 2020, maar het congres weigerde onderzoek te doen alvorens de verkiezingen te bevestigen. Volgens artikel 11 van het Reglement wordt dit beschouwd als hoogverraad. Als de rechters van het Hooggerechtshof in het voordeel van Raland J. Brunson beslissen, dan moet de regering Biden en het hele congres worden ontbonden en moet het Amerikaanse leger de macht grijpen totdat er nieuwe verkiezingen kunnen worden gehouden. De Petitie van Raland J. Brunson bevat de namen van leden van het Congres die tegen stemmen waren om kiezersfraude te bestrijden.

Na vijftien stemrondes is de Republikeinse fractievoorzitter Kevin McCarthy toch gekozen als Speaker of the House ofwel voorzitter van het Amerikaanse Congres. Toch kwam zijn benoeming niet zonder slag of stoot tot stand en heeft hij diverse beloften en concessies moeten doen om de extreem conservatieven aan zijn zijde te krijgen. Een van de eisen van die groep was dat er maar één parlementariër nodig is voor een officiële stemming over de positie van de voorzitter. Vroeger waren daar minstens vijf parlementariërs voor nodig om een voorzitter weg te kunnen stemmen. Daarnaast heeft McCarthy ultraconservatieve Republikeinen beloofd dat ze een plek krijgen in belangrijke commissies. Zij krijgen daardoor niet alleen meer macht, maar ook meer aandacht voor thema’s die zij belangrijk vinden zoals grenspolitiek en immigratie.

Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft vlak voor het weekend troepen van de Nationale Garde in actieve dienst geroepen toen de golf van migranten in Zuid-Florida aanhield. De Republikeinse gouverneur hekelde het falen van president Joe Biden om het probleem aan te pakken en noemde zijn algemene reactie op de grens- en immigratiecrisis “onbekwaam”. Hij voegde eraan toe dat de regering “niet de nodige middelen heeft verstrekt om te reageren op de huidige massale migratie”. Door zijn bevel worden lokale overheden nu ook geholpen bij de rechtshandhaving. Zij beschikten tot voor kort niet over de middelen om de migrantencrisis aan te pakken.

Het weer

En dan het weer. Het wordt vandaag een wisselvallige dag. We zien enkele buien waarbij onweer of hagel mogelijk is, maar het zal ook af en toe droog zijn met kans op zon. De middagtemperatuur komt uit tussen de acht en negen graden.