www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Na stemming in het Europees Parlement is het Coronapaspoort verlengd tot 1 juni 2023. Afgelopen donderdag stemden 432 Europarlementariërs voor verlenging. Europarlementariër Mislav Kolakusic vroeg zich af of het Europese Parlement getroffen is door een epidemie van domheid of van hypocrisie. Hij vroeg zich hardop af waarom de parlementariërs dit de burgers aandoen en waarom ze levens willen verwoesten na alles wat nu bekend is over corona. 

De Canadese premier Justin Trudeau is zondag aangekomen in de Oekraïne voor een ontmoeting met de president Volodymyr Zelensky. Het bezoek was niet aangekondigd. Volgens zijn woordvoerder bezocht premier Trudeau de plaats Irpin, in de buurt van Kiev om de Oekraïense president te ontmoeten en om hem zijn niet-aflatende steun aan het Oekraïense volk opnieuw te bevestigen. Burgemeester Markoetsjin bedankte Trudeau voor de steun en gelooft in de voortzetting van de samenwerking tussen beide landen bij de wederopbouw van de Oekraïense steden. De Amerikaanse First Lady, Jill Biden, die al sinds donderdag in Roemenië en Slowakije is, bracht in het kader van Moederdag een bezoek aan gevluchte Oekraïense moeders in Slowakije en ze bracht een verrassingsbezoek aan Zelensky’s echtgenote Olena.

Op initiatief van procureur-generaal Miyares hebben collega’s uit twintig staten  in de Verenigde Staten een brief ondertekend, waarin ze eisen dat de secretaris van het departement van binnenlandse veiligheid, Alejandro Mayorkas, de “Disinformation Governance Board” van de regering-Biden onmiddellijk opheft. Ze schrijven dat de oprichting van de Disinformation Governance Board in strijd is met de grondwettelijke vrijheden die de procureur-generaals van de staat moeten verdedigen. Ze overwegen gerechtelijke stappen om de rechten van hun burgers te beschermen. Ze schrijven dat de oprichting van deze raad de grondwettelijke vrijheid om vrijuit te spreken, te debatteren of om het oneens te zijn met de regering in gevaar brengt.

De Poolse president Andrzej Duda heeft een gemeenschappelijke toekomst voor Polen en Oekraïne aangekondigd en noemde het geen bezetting maar een “uitwissen van grenzen”. Hij heeft echter niet uitgelegd wat precies bedoeld wordt met de afschaffing van de grenzen. In plaats daarvan bereidt de Poolse politieke leiding zijn bevolking voor op de invasie van troepen in de Oekraïne en de komende oorlog met de Russische Federatie op Oekraïens grondgebied. In zijn speech spreekt hij over dat er geen grens meer zal zijn tussen Polen en de Oekraïne en dat ze samen op deze aarde kunnen leven en hun gemeenschappelijk geluk en kracht kunnen opbouwen en herstellen. De beweringen zouden ook opgevat kunnen worden als publieke verklaring van de feitelijke annexatie door Polen van de westelijke Oekraïense gebieden onder het voorwendsel van militaire steun tegen de Russische agressie.

Elon Musk heeft zijn ideeën over hoe hij Twitter wil runnen gepresenteerd aan investeerders. Daaruit blijkt dat hij 1.000 medewerkers wil ontslaan zodra hij het bedrijf heeft overgenomen. Naar verwachting zal de overname over ongeveer zes maanden een feit zijn. Verder wil Musk dat Twitter minder afhankelijk wordt van reclame-inkomsten. Daarom wil hij Twitter Blue gaan introduceren. Tegen betaling van drie dollar per maand kan een gebruiker zijn ervaring dan aanpassen. Musk verwacht dat 69 miljoen gebruikers van deze dienst gebruik gaan maken. Tussen nu en 2028 wil Musk de inkomsten van Twitter vervijfvoudigen tot 26,4 miljard dollar.

Afgelopen dagen ging er een bericht viraal van de Vancouver Times dat de uitvoerend vice-president van Pfizer gearresteerd zou zijn na de openbaarmaking van een nieuwe set Pfizerdocumenten. Dit was geen echt nieuwsbericht en de bewering is onjuist. Rady Johnson is niet gearresteerd of beschuldigd van fraude of enig ander misdrijf. Vancouver Times, de oorspronkelijke bron van dit verhaal, beschrijft zijn eigen inhoud als volgt: Vancouver Times is de meest betrouwbare bron voor satire aan de Westkust. Wij schrijven satirische verhalen over kwesties die conservatieven beïnvloeden.

Supermarktketen Jumbo heeft zich de woede van veel melkveehouders op de hals gehaald. In sommige winkels verscheen afgelopen weekend een briefje op de koelingen waarop stond dat Jumbo last had van leveringsproblemen van melk. Jumbo schrijft dat er landelijk een te kort aan melk zou zijn. Volgens Jumbo ligt de oorzaak bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag waardoor het gras te weinig vocht heeft. Hierdoor is de productie van melk veel te laag ten opzichte van de vraag. In werkelijkheid zijn de boeren en de supermarktketen al lange tijd aan het onderhandelen over de prijs van melk.  Boeren geven al jaren geld toe op de productie van melk.

De Saoedi-Arabische koning Salman bin Abdulaziz heeft zondagmiddag een colonscopie ondergaan en zal nog enige tijd in het ziekenhuis blijven. Dat heeft het door de staat gerunde Saoedische Persagentschap (SPA) bekend gemaakt, onder verwijzing naar het koninklijk hof. De koning, 86, onderging in 2020 een galblaasoperatie en liet in maart de batterij van zijn hartpacemaker vervangen. Koning Salman is de hoeder van de heiligste plaatsen van de islam en werd in 2015 heerser over ’s werelds grootste olie-exporteur, nadat hij meer dan 2,5 jaar als kroonprins en vicepremier had gefungeerd.

President Joe Biden draagt de Amerikaanse soevereiniteit over aan de wereld gezondheidsorganisatie WHO. In de week van 22 tot 28 mei 2022 zal de ultieme controle over Amerika’s gezondheidszorgsysteem, en daarmee haar nationale soevereiniteit, ter stemming worden overhandigd aan het regerende wetgevende orgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Wereldgezondheidsvergadering (WHA). Deze dreiging is vervat in nieuwe amendementen op de Internationale Gezondheidsregeling van de WHO, voorgesteld door de regering Biden, die gepland zijn als “Voorlopig agendapunt 16.2 (https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA75/A75_18-en.pdf#page=4)” op de komende conferentie. Deze wijzigingen zullen de directeur-generaal van de WHO de bevoegdheid geven om noodsituaties of crisissituaties op gezondheidsgebied in om het even welk land af te kondigen en dit eenzijdig en tegen de wil van het betrokken land te doen.

Werknemers van een Zwitserse Nespresso-fabriek in Romont keken raar op toen ze ongeveer een halve ton cocaïne ontdekten in een zending koffiebonen die vanuit Brazilië bij de fabriek werd afgeleverd. De lokale politie nam meer dan 500 kilo cocaïne uit vijf containers in beslag. De in beslag genomen cocaïne was 80% zuiver en had een straatwaarde had van 50 miljoen dollar (48 miljoen euro). De Nespresso-fabriek is een dochteronderneming van het multinationale conglomeraat voor de verwerking van levensmiddelen en dranken Nestlé. De fabriek in Romont is gespecialiseerd in de productie van koffiecapsules voor eenmalig gebruik.

Zaterdag liet social media platform Rumble weten dat het platform onder ongekende digitale aanvallen gelegen had. Hun ict-ingenieurs werkten de klok rond om deze aanvallen te beperken om een vlotte uitrol van hun eerste filmlancering voor te bereiden, namelijk 2000 Mules. De documentaire van Dinesh D’Souza. Hieruit blijkt dat er onweerlegbaar bewijs is dat Donald Trump de verkiezingen van 2020 heeft gewonnen. De documentaire rouleert inmiddels ook op het platform Telegram. 

Sinds 1 mei 2022 moeten alle nieuwe auto’s die in Europa in omloop zijn, worden uitgerust met een zwarte doos. Een apparaat dat enkele seconden voor een ongeval rijparameters registreert, zoals snelheid, acceleratie- of remfase of het dragen van de veiligheidsgordel. Anne Lavaud, algemeen afgevaardigde van de vereniging Prévention Routière verklaarde dat de zwarte dozen in de auto’s geen persoonlijke gegevens registreren, enkel gegevens over het gedrag van de auto.

En dan het weer. Na een frisse nacht waarbij in het noordoosten van het land de temperatuur daalde tot rond het vriespunt krijgen we vandaag een zonnige dag. In het westen van het land kunnen hier en daar wat sluierwolken overtrekken. De zon breekt goed door en het blijft overal droog. Er staat weinig wind uit zuidoostelijke richting. Het kwik stijgt vanmiddag naar zo’n 20 tot 25 graden. Ook morgen belooft een prachtige dag te worden met zomerse temperaturen.