www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteren heeft de president van de Oekraïne, Vladimir Zelensky, de Tweede Kamer toegesproken via een videoverbinding. In zijn toespraak heeft hij Nederland gevraagd alle handel met Rusland te stoppen en ook bereid te zijn tot een boycot van Russisch gas. Ook riep hij de regering op om meer wapens te sturen. Daarnaast vroeg hij Nederland om versneld in te stemmen met Oekraïense wens om lid van de Eu te worden. Zelensky zei letterlijk: ,,Ons lidmaatschap hangt van jou af, vriend Mark.” Minister president Mark Rutte had de toespraak graag bij willen wonen, maar Kamerleden blokkeerden zijn aanwezigheid met het argument dat zij dit echt als Kamer wilden doen. Forum voor Democratie liet woensdagavond in een uitgebreid statement weten niet aanwezig te zullen zijn bij de toespraak en het daarop volgende debat. Die keuze leidde er toe dat senatoren Theo Hiddema en Paul Frentrop besloten de partij te verlaten.  

De Duitse krant Bild meldt dat Duitsland afziet van een vaccinatieplicht tegen corona voor iedereen boven de 18 jaar. De regeringscoalitie van sociaaldemocraten, Groenen en liberalen heeft het plan afgeblazen omdat er geen meerderheid voor is in het parlement. Tijdens een eerder gehouden debat in het parlement bleek er al grote verdeeldheid. Partijen vroegen zich af of de verplichting niet vanaf vijftig jaar zou moeten gelden en tegenstanders betwijfelden het nut van de inentingen. Zij haalden ook aan dat de vaccinatieplicht een schending van de grondrechten van burgers is. Voorstanders meenden dat een vaccinatieplicht zou voorkomen dat het coronavirus in de herfst en winter weer actief zou zijn.

Uit gegevens van de laptop van Hunter Biden blijkt niet alleen dat de zoon van president Joe Biden enorme sommen geld uit de Oekraïne ontvangt. Een onderzoek van de Washington Post bevestigt belangrijke details en documentatie over interacties tussen de familie Biden en Chinese leidinggevenden van China Energy. De handtekeningen voor deze enorme miljoenendeal werden in 2017 gezet door zowel Hunter Biden als één van de Chinese leidinggevenden: Gongwen Dong. Enkele dagen na de deal werd er een bankrekening geopend bij de Cathay Bank, waarop binnen een week miljoenen dollars van eigenaar veranderden. In 14 maanden tijd betaalden de Chinezen 4,8 miljoen dollar aan entiteiten die gecontroleerd werden door Hunter Biden en zijn oom. De nieuwe documenten illustreren de manieren waarop de hele Biden familie profiteerde van relaties die gedurende Joe Biden’s decennia in overheidsdienst zijn opgebouwd.

De Irish Education Alliance (IEA) roept op tot een onmiddellijke stopzetting van het Covid-19 vaccinatieprogramma voor kinderen en volwassenen in Ierland en de terugtrekking van mRNA-injecties van de Ierse markt. De IEA is een groeiende organisatie van leerkrachten en opvoeders uit het lager en middelbaar onderwijs in Ierland en de gezondheid en het welzijn van leerlingen is hun grootste prioriteit. De organisatie geeft aan dat die ernstig bedreigd wordt nu er steeds meer bewijsmateriaal gepubliceerd wordt waaruit blijkt hoeveel bijwerkingen en hoe hoog het sterftecijfer na vaccinatie is.  Uit de gegevens blijkt dat de injecties niet veilig zijn voor menselijk gebruik en niet volledig zijn getest of naar behoren worden gecontroleerd. De IEA is van mening dat kinderen in gevaar worden gebracht en ernstige schade kunnen lijden als gevolg van de vaccinaties, wat in strijd is met de Children First Guidance uit 2015.

Een stroomstoring heeft gisteren grote delen van het land platgelegd. Als gevolg van problemen bij het netwerk van Tennet ondervonden veel klanten van Enexis hinder. Op de site allestoringen.nl stroomden veel meldingen binnen. Dat was niet regio gebonden, de meldingen kwamen uit Amsterdam, Utrecht, Steenwijk, maar ook uit Rotterdam en de regioTilburg.

De wethouder van Cultuur van de Italiaanse gemeente Ceccano, Stefano Gizzi, is ontslagen nadat hij op Facebook openlijk zijn steun aan Rusland te betuigde. De ambtenaar deelde een foto van de letter “Z” en schreef: “Solidariteit met Rusland, het lint van Sint-Joris, zegevierend over de Draak.” De post werd kort na publicatie door Facebook weggehaald. Diverse collega-politici waaronder die van zijn eigen Lega-partij riepen op tot zijn ontslag en wilden dat de burgemeester van Ceccano zich distantieerde van Gizzi en zijn “schandelijke” en “onduldbare verklaring”.

Banken hebben toestemming gekregen om kosten in rekening te brengen bij klanten die vaak contant geld opnemen. ABNAMRO berekent op dit moment al 5 euro per opname als ze meer dan 12.000 euro per jaar opnemen. De afgelopen jaren zijn er veel geldautomaten uit het straatbeeld verdwenen. Hoegenaamd om het aantal plofkraken te verminderen, maar de hoofdreden is dat banken af willen van contant geld. Het uitfaseren van contant geld maakt voor banken de overgang naar de door hun gewenste digitale munten, de Central Bank Digital Currency gemakkelijker.

Officiële gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, Canada en Nieuw Zeeland geven aan dat de meerderheid van de drievoudig gevaccineerden een nieuwe vorm van Acquired Immune Deficiency Syndrome ontwikkelt. Volgens de laatste cijfers van de Britse regering hebben de meeste drievoudig gevaccineerde mensen in Engeland nu 80% van hun immuunsysteemvermogen verloren in vergelijking met het natuurlijke immuunsysteem van niet-gevaccineerde mensen. Dat betekent dat gevaccineerden nu de laatste 20% van hun immuunsysteem hebben voor het bestrijden van virussen, bacteriën, ziekten en kanker.

Met ingang van vandaag zal de handel in aandelen van zes Chinese ontwikkelaars voor onbepaalde tijd worden geschorst tot zij aan hun verplichte verslaglegging kunnen voldoen. De deadline daarvoor verliep gisteren en het ontbreken van het verslag wordt gezien als een teken van mogelijke problemen op het gebied van bestuur en financiële transparantie. Het gaat om de bedrijven Evergrande, China Aoyuan, Kaisa, Fantasia Holdings, Modern Land en Sunac zullen vanaf vrijdag worden geschorst.

De Chinese Evergrande Group zal gebruik- en bouwrechten ter waarde van $575mn verkopen aan Zhejiang Construction en Zhejiang Real Estate, waarmee een schuld van $145mn aan de twee staatsbedrijven wordt gedekt.

Evergrande heeft ook een onafhankelijk onderzoek ingesteld om na te gaan hoe banken beslag hebben kunnen leggen op 2,1 miljard dollar aan deposito’s die waren verpand als zekerheid voor garanties van derden. De maatregel komt  nadat de aandelen van China Evergrande New Energy Vehicle Group, met 14,5% zijn gekelderd. Mocht de Evergrande Group financieel in elkaar storten, dan zal dat gevolgen hebben voor 80% tot 90% van de Chinese huizenmarkt.

En dan het weer. Vanochtend trekt de (natte) sneeuw geleidelijk naar het zuiden weg. Mensen in de kustprovincies kunnen mogelijk vanmiddag de zon nog even zien. De maximumtemperatuur varieert van 3 graden in Limburg tot 6 graden op de Wadden. Kijken we naar het weekend dan zien we dat de zon regelmatig doorbreekt. Zondag is er kans op een enkele winterse bui. De temperaturen lopen weer een beetje op, tot zo’n 7 of 8 graden. In de nachten is er kans op vorst.