www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Volgens cijfers van statistiekbureau CBS stootte de volledige Nederlandse veestapel vorig jaar 471 miljoen kilogram stikstof uit via de mest. Dat is goed nieuws, want dat is 7 procent onder het Europese stikstofplafond. Volgens de cijfers is het voor het vijfde jaar op rij dat de stikstofuitstoot daalt en ons land blijft al voor het vierde jaar op rij onder het stikstofplafond dat de Europese Commissie opstelde om de stikstofproductie in EU-landen onder controle te houden. Voor Nederland is dit plafond voor de uitscheiding van stikstof via dierlijke mest vastgesteld op 504,4 miljoen kilogram per jaar.

Op de website www.youriplate.nl staat een petitie, het doel op dit moment is om die door 5000 mensen te laten ondertekenen. Met een handtekening kun je de actie steunen om aanstaande maandag, wanneer Youri Plate met een konvooi van boeren en burgers naar de Kamer van Koophandel gaat, de incorrect opgezette politieke partijen te sluiten. Hij is er achter gekomen dat de inschrijvingen van politieke partijen incorrect zijn opgegeven. Dat maakt ze niet bestaande partijen. Plate wil daar samen met de bevolking iets aan gaan doen en een einde maken aan de corrupte handelswijze van de politieke partijen.

De corruptiezaak in het Isala-ziekenhuis in Zwolle is veel groter dan tot nu toe bekend was. Vorige week meldde De Volkskrant dat twee cardiologen verdachten waren in een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie. Zij zouden zich hebben laten omkopen door fabrikanten die in ruil daarvoor voorkeursbehandelingen kregen voor hun producten. Nu blijkt dat Justitie ook beslag gelegd heeft bij drie voormalige medewerkers van het Isala-ziekenhuis. Dat gaat om een emeritus hoogleraar interventiecardiologie van het Radboudumc, bij de voormalig directeur van het Isala Hartcentrum en bij een gepensioneerd cardioloog van het Isala.

Drie bergingsbedrijven in het Noorden hebben geweigerd om trekkers weg te slepen in opdracht van de politie, op plaatsen waar protestacties uit de hand lopen. Ze vinden dat burgers zo tegen elkaar uit worden gespeeld en pleiten ervoor dat defensie en politie eigen middelen inzetten om voertuigen weg te slepen. Ze geven aan buiten dit conflict te willen blijven. Logixc, onderdeel van de ANWB, heeft een contract met de overheid voor vervangend vervoer, berging en transport. Het bedrijf besteedt die opdracht weer uit aan bergingsbedrijven verspreid over het hele land. Het bergingsbedrijf in het Noorden dat een contract heeft met Logixc, heeft daar sinds 1 april de optie in op laten nemen om ‘nee’ te mogen zeggen tegen een klus. Eerder mocht een opdracht niet worden geweigerd. De berger mag nu per geval afwegen of hij een klus wel of niet uitvoert.

Oostenrijk is getroffen door een enorme storm. Vooral in Karinthië is veel schade en zijn opruimwerkzaamheden nog in volle gang. Voor zover bekend is er één man omgekomen in een modderstroom. De gemeente Arriach is nog altijd afgesloten van de buitenwereld. Alle toegangswegen zijn onbegaanbaar en volgens heute.at zijn honderden mensen nog altijd afgesloten van elektriciteit en water.

Het Israëlische parlement heeft zich ontbonden, op 1 november dit jaar gaan de Israëliërs opnieuw naar de stembus.

Het Hooggerechtshof heeft het verzoek van gouverneur Ron DeSantis uit Florida om de toename van de mensenhandel en de illegale immigratie in Florida onder de regering Biden te onderzoeken toegewezen.

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft gisteren de mogelijkheden voor de Environmental Protection Agency om regelgeving op te leggen ernstig beperkt. Een groep Republikeinse staten en kolenbedrijven betwistte een beslissing van het federale hof van beroep waarin stond dat de EPA regelgeving inzake broeikasgassen zou kunnen uitvaardigen. Door de 6-3 uitslag onder de rechters van het Hooggerechtshof heeft de EPA geen bevoegdheid meer om de energieproductie van het land te verschuiven van kolengestookte elektriciteitscentrales naar andere bronnen zoals zonne- en windenergie. De uitspraak wordt beschouwd als een grote tegenslag voor de Biden-administratie die zich volop inzet voor de bestrijding van klimaatverandering. Toekomstige maatregelen om kooldioxidevervuiling aan te pakken moeten worden begrensd tot maatregelen die worden opgelegd aan specifieke kolengestookte centrales, in plaats van nutsbedrijven te dwingen over te schakelen van kolen naar hernieuwbare energiebronnen, aldus het hof.

Ketanji Brown Jackson is gisteren beëdigd als de nieuwste rechter van het Hooggerechtshof, ter vervanging van Stephen Breyer. Zij wordt de eerste zwarte vrouw die ooit in het Hooggerechtshof heeft gezeten. Volgens de Amerikaanse grondwet kan iedereen die een eed heeft afgelegd en die heeft geschonden, geen ambt bekleden of in dit geval, dienen als rechter van Hooggerechtshof. Ketanji Brown is beëdigd onder de vlag van de Biden-administratie, waarvan de vraag is of hij de rechtmatige president is.

De Wit-Russische president Loekasjenko heeft Rusland op camera gevraagd om klaar te staan om zijn kernwapenarsenaal tegen de NAVO te gebruiken.

Jens Stoltenberg heeft op de NAVO-top in Madrid een aantal belangrijke punten aangekondigd. Zo is het nieuwe strategische concept bekrachtigd tot 2030, wordt Rusland de belangrijkste en meest directe dreiging voor de veiligheid van de alliantie genoemd. Is er een hulppakket voor de Oekraïne goedgekeurd met inbegrip van niet-dodelijke uitrusting, versterking van cyberdefensie en modernisering van de defensie-industrie. Daarnaast is overeengekomen dat er een significante toename van het aantal strijdkrachten komt op de oostflank met een hoge staat van paraatheid. Zijn Zweden en Finland officieel uitgenodigd om toe te treden tot de NAVO. Zijn er plannen overeengekomen om Georgië en Moldavië politiek en praktisch te steunen en de NAVO de communicatie met Rusland onderhouden om risico’s te beperken, maar beschouwt met Moskou niet langer als partner.

Door de enorme droogte van de afgelopen weken in Italië is het waterpeil in de rivier De Po tot recordlaagten gezakt, waardoor er schepen die in de Tweede Wereldoorlog gezonken zijn weer zichtbaar worden. Normaal gesproken zijn tijdens de zomermaanden alleen de stalen neuzen van de Ostiglia en de Zibello vanaf het water te zien. Daarnaast is er ook een voertuig ontdekt. Het voertuig, dat eigendom was van de Duitsers, werd op 23 april 1945, in de laatste weken van de oorlog, door Duitse troepen in het water geduwd om te voorkomen dat het in handen van de geallieerden zou vallen. Het voertuig zal na restauratie naar een museum worden overgebracht.

Een hooggeplaatste koninklijke bron heeft laten weten dat de Prins van Wales niet langer grote donaties in contanten voor zijn liefdadigheidsinstellingen zal aanvaarden. Prins Charles heeft forse kritiek gekregen nadat hij 3 miljoen euro had ontvangen van een miljardair-sjeik uit Qatar. The Sunday Times meldde dat Charles persoonlijk de donaties aanvaardde, die aan het Prince of Wales’s Charitable Fund (PWCF) werden overgemaakt door Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, die tussen 2007 en 2013 de premier van Qatar was. De actiegroep Republic heeft volledige openheid van zaken geëist en de gebeurtenissen als “schokkend” bestempeld. Zij heeft de Charity Commission aangeschreven in verband met de gelddonaties.

De Duitse vereniging van crematoria luidt de noodklok en waarschuwt voor een ineenstorting. Als gas en elektriciteit uitvallen, is een waardige begrafenis in gevaar. De gekoelde opslagplaatsen zijn overvol. De doodskisten stapelen zich op. Duitse crematoria hebben ongeveer 20 miljoen kubieke meter gas per jaar nodig. De branche stort mogelijk in als er een energiecrisis komt die veroorzaakt wordt door de anti-Russische sancties. Volgens het hoofd van de vereniging voor crematoria, Kunzler, komt ook de bescherming van de hygiëne n het gedrang als koelruimten niet meer kunnen worden bediend en overledenen niet meer volgens de voorschriften in de koelruimte kunnen worden bewaard.

In Saskatoon in Canada is een Bio-manufacturing and Life Sciences strategy ofwel een biowapenfabriek geopend. De fabriek wordt gefinancierd door de Canadese overheid voor 2,2 miljard euro. De faciliteit kan elk soort vaccin maken, eiwitsubunit, RNA, virale vectoren, levende of inactieve vaccins. De commerciële productie is op dit moment alleen goedgekeurd voor vaccins voor dieren.  Voor vaccins voor mensen stopt de goedkeuring bij klinische proeven – tenzij er sprake is van een noodgeval.

En dan het weer. Vandaag zal het op de meeste plaatsen droog blijven en vanmiddag is het vrijwel overal zonnig. Verspreid over het land is een enkele bui mogelijk. De middagtemperatuur komt uit tussen de 20 en 22 graden en er waait een matige zuidwestenwind. Kijken we naar het weekend dan zien we op  beide dagen een mix van wolken en zon en er waait een matige wind uit het zuidwesten. De temperaturen schommelen tussen de 20 en 24 graden.