www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Persbureau Reuters meldt dat een groep van 10 landen onder leiding van Israël een 10-daagse simulatie van een cyberaanval op het IMF heeft uitgevoerd. Daarbij werd nepnieuws gecreëerd om chaos op de wereldwijde markten te veroorzaken. Aan de simulatie namen ambtenaren van de verenigde staten, het verenigd koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Nederland en Thailand deel. Ook waren er  vertegenwoordigers van de Wereldbank en het IMF.

De senaat in de Verenigde Staten heeft met 52-48 gestemd om Biden’s federale vaccinatiemandaten in te trekken. De democratische senatoren Tester en Manchin voegden zich bij alle Republikeinen door voor te stemmen. Het wetsvoorstel gaat nu naar het door de Democraten gecontroleerde Huis.

Pentagons topambtenaar Ely Ratner spreekt zijn vrees uit voor een reële en gevaarlijke dreiging van een Chinese invasie van Taiwan. Hij geeft aan dat hij het versterken van de verdediging van het eiland als een dringende taak ziet. Sinds 2009 heeft Washington 32 miljard dollar verdiend met de verkoop van wapens aan Taiwan. De regering-Biden tekende eerder dit jaar nog een overeenkomst van 750 miljoen dollar.

Josef Aschbacher, hoofd van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA spreekt zijn zorgen uit over de machtspositie van Elon Musk. Zijn bedrijf SpaceX lanceert elke maand ongeveer 100 satellieten voor zijn Spacelink netwerk. Daarmee bezit hij de helft van alle actieve satelietten in de wereld. Aschbacher gelooft dat overheden niet genoeg doen om Musk zijn hemelrijk te reguleren en hij is bang dat Musk daarmee een wet voor zichzelf wordt in de ruimtevaart.

Het proces tegen Ghislaine Maxwell is gisteren stilgelegd. De rechter gaf aan dat een advocaat in de zaak ziek is en behandeling nodig heeft. Volgens de rechter was het niet COVID gerelateerd.

Nadat de Verenigde Staten,Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk eerder deze week bekend maakten de Olympische Winterspelen Peking diplomatiek te boycotten, komt China met een reactie. China waarschuwt de landen dat zij een de prijs zullen betalen voor hun beslissing om geen regeringsdelegaties naar de Spelen te sturen. Frankrijk heeft aangegeven de Spelen NIET te zullen boycotten. De Franse minister van Onderwijs, gaf aan dat schendingen van de mensenrechten in China veroordeeld moeten worden, maar dat “sport een wereld op zich is, die beschermd moet worden tegen politieke inmenging”. De landen die een boycot hebben aangekondigd, laten hun atleten wel aan de Spelen deelnemen.

Projectontwikkelaars China Evergrande Group en Kaisa Group zijn door ratingbureau Fitch afgewaardeerd naar “beperkt in gebreke blijven”, vanwege het niet betalen van offshore obligatieschulden. Evergrande miste een couponbetalingen ter waarde van 82,5 miljoen dollar en Kaisa bleef in gebreke met de uitbetaling van 400 miljoen aan obligaties.

Vandaag trekt een lagedrukgebied over ons land. Dit levert veel bewolking op en regionaal kan het gaan regenen. Hier en daar zal de regen over gaan in sneeuw. De temperatuur wordt maximaal 4 graden. Kijken we naar het weekend dan zien we dat de kans op winterse neerslag op zaterdag en zondag een stuk kleiner is. De temperatuur stijgt licht tot maximaal zeven graden.