www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Onderzoeksjournalist Seymour Hersh, die bekend staat als één van de beste journalisten, heeft een stuk gepubliceerd waarin hij zegt dat de Verenigde Staten de North Stream pijpleidingen hebben opgeblazen. Het YouTube kanaal Monkey Werx blijkt op 30 september vorig jaar een videoverslag te hebben gemaakt dat een deel van Hersh zijn verslag van de vernietiging van de Nord Stream 2-pijpleiding bevestigt.

Op een bijeenkomst waar stilgestaan werd bij het honderdjarige bestaan van de binnenlandse burgerluchtvaart in Rusland heeft president Poetin een speech gehouden. Hij zei: zelfs vandaag worden we benijd, anders knoeien ze niet met ons, maar laat ze maar oefenen, dan worden we alleen maar sterker. Het Westen had niet verwacht hoe effectief Rusland zou omgaan met economische bedreigingen en sancties. Dit jaar wordt niet alleen door de Russische autoriteiten, maar ook in het buitenland groei van onze economie verwacht.

Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije is gestegen naar 16.546 en het aantal gewonden is opgelopen tot 64.194. Het totale aantal doden in Turkije en Syrië als gevolg van de aardbeving bedraagt bijna 20.000 mensen. De Turkse president Erdogan heeft aangekondigd dat elk gezin dat getroffen is door de aardbeving in Kahramanmaras steun zal ontvangen voor een bedrag van 10000 lira.

De Republikeinse senator Matt Gaetz uit Florida heeft gisteren een resolutie ingediend in het Huis van Afgevaardigden waarin hij de regering Biden oproept om de militaire en financiële hulp van de Verenigde Staten aan de Oekraïne te beëindigen. Hij riep alle betrokkenen op om een vredesakkoord te sluiten.

Natural News meldt dat volgens de laatste gegevens van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) er de afgelopen tien jaar geen sprake geweest is van “opwarming van de aarde”. In plaats daarvan blijft de wereld voor het achtste achtereenvolgende jaar afkoelen. De NASA-satellietgegevens laten een daling zien van 0,11°C/decennium in de gemiddelde temperatuur op aarde in de afgelopen acht jaar en vijf maanden. Ondanks 475 miljard ton door de mens veroorzaakte CO2-uitstoot in de atmosfeer van de aarde, is er de afgelopen tien jaar nog steeds geen bewijs dat de opwarming van de aarde bestaat of dat deze “een einde zal maken aan de planeet zoals wij die kennen”.

Peru is na hevige regenval getroffen door aardverschuivingen, overstromingen en modderstromen. Vooral de departementen Arequipa en Lima zijn geraakt. Daarnaast is er nog een hoop onrust in het land omdat de burgers nog steeds protesteren tegen het beleid van president Dina Boluarte.

Economie

Het Noorse staatsoliebedrijf Equinor heeft vorig jaar een recordwinst geboekt. De olie- en gasproducent gaf aan dat 2022 een totale jaarwinst van 74,9 miljard dollar opgebracht had, de hoogste winst in het 51-jarig bestaan van het bedrijf.

Het grootste olie- en gasbedrijf van Frankrijk, TotalEnergies, een van de grootste exploitanten in de Noordzee, meldde eveneens een recordjaarwinst. De aangepaste winst bedroeg 36 miljard dollar. Het bedrijf gaat voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen terugkopen.

Adrian Monck, de communicatiedirecteur en managing director van het World Economic Forum heeft op LinkedIn aangekondigd dat hij vertrekt. Monck werkte meer dan een decennium voor het World Economic Forum. Hij was onder andere betrokken bij het Young Global Leaders programma.

Meta heeft gisteren officieel de Facebook- en Instagram-pagina’s van Donald Trump hersteld, slechts weken nadat het bedrijf zijn besluit aankondigde om zijn accounts te herstellen. Volgens de New York Post bevestigde Meta-woordvoerder Andy Stone het herstel van de accounts.

Gezondheid

Life Site meldt dat Ierse politici van de oppositie opgeroepen hebben tot een volledig onderzoek naar de oorzaak van de oversterfte in het land. In een periode van zes weken overleden er 3000 meer mensen dan verwacht. Het aantal sterfgevallen lag van 1 december 2022 tot 25 januari 2023 42 procent hoger. Het aantal doden is met 20% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, terwijl ze 19% hoger zijn dan de cijfers van die periode twee jaar geleden, toen Ierland voor Kerstmis 2020 nog een lockdown inging en begin 2021 zijn vaccinatieprogramma uitrolde.

Het weer

En dan het weer. Vandaag start de dag regionaal mistig. Daarna zien we een mix van wolkenvelden en zon. Het blijft droog en het wordt 7 of 8 graden. Door de matige en aan zee krachtige zuidwestenwind (kracht 3 tot 6) voelt het kouder aan.

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van mijn voorlopig laatste nieuwsoverzicht. Ik heb het nieuwsoverzicht altijd met ontzettend veel plezier gemaakt, maar het kost mij twee, drie uur per dag en dat is voor nu te veel naast mijn gezin en baan.  Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor de reacties die elke dag onder het YouTube-filmpje stonden.