www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In de nacht van zaterdag op zondag willen nachtclubs actie voeren met de actie De Nacht Staat Op. Officieel moeten gelegenheden om tien uur ’s avonds dicht zijn. Het kabinet wil dat de coronaregels worden gehandhaafd, maar de politie en boa’s lijken daar niet toe bereid. Diverse politiebonden hebben hun leden gevraagd van vrijdag tot maandag niet in te grijpen bij calamiteiten. De bonden zijn boos over het uitblijven van een nieuw cao.

De politie van Parijs heeft aangekondigd dat vrijheidskonvooien verboden worden. De Franse autoriteiten hebben nu aangekondigd dat wie deelneemt aan het konvooi en in de Franse hoofdstad wegen gaat blokkeren een boete van 4500 euro kan krijgen of twee jaar celstraf. De autoriteiten vrezen dat de manifestatie tot chaos gaat leiden. Ondertussen zijn vanuit het hele land konvooien onderweg naar de Franse hoofdstad.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en de burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) hebben samen besloten ook in België de teugels strak te trekken. Brussel heeft de betoging van het Europese vrijheidskonvooi verboden en heeft de federale politie gevraagd om voertuigen al aan de Belgische grens te controleren. In Brussel zal het verboden worden om met gemotoriseerde voertuigen te betogen. Burgemeester Close van Brussel heeft aangekondigd dat gemotoriseerde voertuigen die naar de hoofdstad komen ondanks het verbod door de politie naar een parkeerplaats gebracht zullen worden.

De Russische regering heeft een plan uitgerold om cryptocurrencies te reguleren. De regelgevende procedures zullen de nadruk hebben op de bescherming van de rechten van particuliere investeerders. Volgens de persdienst van de Russische overheid zal de circulatie van cryptocurrency  worden gereguleerd door de staat met strikte verplichtingen voor alle deelnemers aan de professionele markt.

Prins Charles, de prins van Wales, is positief getest op Covid en is in zelfisolatie gegaan. De gezondheid van koningin Elizabeth wordt volgens Buckingham Palace nauwlettend in de gaten gehouden omdat zij twee dagen voordat de prins positief testte nog contact met haar zoon heeft gehad.

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram dreigt de diensten terug te trekken uit EU omdat de techgigant gegevens van Europese gebruikers niet kan verwerken, opslaan en overdragen op in de VS gevestigde servers. Door het toezicht van de VS op de transatlantische gegevensoverdracht, zou het bedrijf gehinderd worden in het plaatsen van gerichte advertenties.  De beurswaarde van Meta daalde daardoor afgelopen week met 25% wat neerkomt op 230 miljard dollar.

En dan het weer. Het weerbeeld is wisselvallig. Vandaag waait er een stevige noordwestenwind die er voor zorgt dat het kouder aanvoelt dan de daadwerkelijke temperatuur van zes graden. Op de Wadden is de wind stormachtig. In het noordoosten van het land zien we buien met soms kans op hagel. In de nacht naar zaterdag is het droog en koud en is er landinwaarts kans op vorst. Kijken we naar het weekend dan zien we dat de zaterdag koud begint. Het lijkt een droge dag te worden met kans op flinke perioden met zon. Zondag zien we dat er met een zuidwestenwind weer wat warmere lucht over ons land stroomt. Het wordt dan zo’n negen graden. Er is kans op zon al zullen er steeds meer wolken voor de zon schuiven en neemt de kans op regen toe.