www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het kabinet wil de daling van de koopkracht als gevolg van de hoge inflatie beperken met onder meer tijdelijke verlagingen van de accijnzen op brandstof en de btw op energie. Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. De korting op de accijnzen op benzine en diesel is nog onderwerp van discussie. De maatregelen zouden per 1 juli ingaan voor in eerste instantie een half jaar.

Het kabinet wil mogelijk volgende week alle coronamaatregelen schrappen. Het kabinet neemt daar dinsdag een definitief besluit over. Mochten de maatregelen vervallen, dan betekent dat er niet meer getest hoeft te worden bij grootschalige evenementen zoals festivals en nachtclubs en ook het mondkapje in het OV komt dan te vervallen. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team om advies gevraagd over de voorgenomen versoepelingen. Minister Kuipers zal dinsdag geen persconferentie geven, maar dinsdagmiddag een korte toelichting geven. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen willen ook het liefst zo snel mogelijk af van de mondkapjes.

De Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten,  heeft waarschijnlijk op bevel van de regering Biden de US dollar reservetegoeden van Rusland bevroren. De FED heeft daarmee een ongekende en illegale actie tegen Rusland ondernomen. De actie komt neer op economische oorlogsvoering en kan gemakkelijk een wereldwijde valutacrisis veroorzaken. De Federal Reserve wordt geacht een goed monetair beleid te voeren, maar heeft niet het recht of de macht om de reserves van soevereine naties in beslag te nemen. Daarnaast heeft de Verenigde Staten Rusland verboden om nog langer gebruik te maken van het Swift geldtransactiesysteem. Rusland wordt daar vandaag vanaf geschakeld.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aangekondigd dat Rusland niet langer meer deelneemt aan de Raad van Europa. De landen van de Europese Unie en van de NAVO ondermijnen het functioneren van de raad stelt de minister. Hij sprak gisteren met de pers na onderhandelingen in Turkije. Hij vertelde daar ook dat Oekraïense bataljons mensen gebruiken als schilden. Maria Zakharova, een officiële vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de aanwezigheid van biologische laboratoria in Oekraïne onder leiding van de VS de rol van Washington volledig veranderd heeft. Het is een instrument van directe dreiging voor Rusland zei ze.

De Europese industrie wordt hier en daar stilgelegd nu de oorlog in de Oekraïne zorgt voor een opdrijving van de energiekosten. Met name staalfabrieken, kunstmestfabrieken en papierfabrieken hebben het zwaar. De hele situatie heeft de grondstoffenmarkt overhoop gehaald, de Europese gasprijzen naar nieuwe records gestuwd en de aandelenkoersen en olieprijzen fluctueren dagelijks.   

Ilya Kiva, een afgevaardigde van de Verkhovna Rada (het Oekraïense parlement), sprak de overtuiging uit dat president Zelensky, procureur-generaal Irina Venediktova en het hoofd van de Veiligheidsraad, Ivan Bakanov, voor een tribunaal in het land zouden moeten staan. Hij gaf aan dat deze mensen oorlogsmisdadigers waren en verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen. Hij gaf aan dat het niet uit zal maken waar te wereld ze ook heenvluchten. ,,U zult worden teruggestuurd naar het land en worden veroordeeld in de naam van het Oekraïense volk.”

Het Hongaarse parlement heeft de 44-jarige Katalin Novak gekozen als de nieuwe president. Novak wordt de eerste vrouwelijke president van het land. Ze treedt officieel 10 mei aan.

En dan het weer. Vandaag blijft het droog en er is wederom veel ruimte voor de zon. In de middag kunnen er vanuit het westen wat wolken over het land schuiven. De temperatuur komt uit op zo’n 14 graden en er waait een matige zuidoostenwind. In het weekend is het wisselend bewolkt  met kans op af en toe een buitje. De temperatuur is gemiddeld 13 graden. Naar verwachting blijft dit lenteachtige weer volgende week aanhouden.