www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Terwijl de Brazilianen nog steeds de straat opgaan met borden waarop te lezen staat: “Brazilië is gestolen!” heeft het Braziliaanse ministerie van Defensie zijn technische rapport over de bewaking van het elektronische stemsysteem door de strijdkrachten uitgebracht. Het 65 pagina’s tellende rapport is opgesteld door militaire technici. Uit het rapport blijkt dat er problemen zijn gevonden met de broncodes in de stemmachines. Zo mocht er niet gecontroleerd worden of broncode versies die in de stemmachines draaiden dezelfde waren als de master broncode. De medewerkers van het ministerie benadrukten dat zij in hun taak werden bemoeilijkt door de beperkingen die hen door het Hooggerechtshof waren opgelegd. De slotconclusie was dat het verkiezingsproces kwetsbaarheden heeft, dat er met stemmachines kan worden geknoeid en dat er met spoed nader onderzoek nodig is. Gisteren werd bekend gemaakt dat 14 senatoren een verzoek om een volledig onderzoek naar het verkiezingsproces hebben ingediend.

Uit de Verenigde Staten komen steeds meer berichten over de midtermverkiezingen waaruit blijkt dat de uitslag niet kan kloppen.  Volgens Fox is in Pennsylvania voormalig Congreslid Anthony DeLuca die op 9 oktober j.l. op 85-jarige leeftijd overleed toch nog herkozen met 85%. En Local Memphis schrijft dat Tennessee Congreslid Barbara Cooper (93), die op 25 oktober is overleden, “de race heeft gewonnen” in het 86e Congresdistrict. One America News Network meldt dat de Chinese Communistische Partij verwacht dat Joe Biden wordt afgezet als gevolg van de tussentijdse verkiezingen.

Het Europees Parlement heeft Kroatië goedgekeurd voor het Schengengebied. Dit maakt vrij verkeer van personen mogelijk, zonder dat paspoorten of andere grenscontroles nodig zijn. Daarnaast heeft voorzitter Roberta Metsola van  het  Europees Parlement verteld dat het parlement het voorstel van de Europese Commissie om grensoverschrijdend goederenvervoer tussen de EU, Oekraïne en Moldavië te vergemakkelijken goedgekeurd heeft.

In steeds meer Europese landen gaan mensen in staking of de straat op om hun onvrede over het beleid en de inflatie kenbaar te maken. In Parijs zijn meer dan 30 metrostations gesloten vanwege een staking van vervoersmedewerkers. De staking van werknemers in het openbaar vervoer wordt gehouden na een oproep van de grootste Franse vakbond, de Algemene Confederatie van de Arbeid (CGT). De vakbondscentrales eisen een verhoging van de lonen van de werknemers in de industrie tegen de achtergrond van de hoge inflatie.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Public and Commercial Services Union meer dan 150.000 overheidsmedewerkers bij 214 departementen in het hele land gevraagd of zij zich willen aansluiten bij een nationale stakingsactie. In Groot-Brittannië hebben werknemers van 126 ministeries gestemd voor een staking over lonen, pensioenen, banen en ontslagvoorwaarden. In Londen hebben werknemers van Abellio, de exploitant van busdiensten, namens Transport for London, gestemd voor een staking. De buschauffeurs willen tien dagen gaan staken. Werknemers van de Londense metro zullen deze week ook staken omdat de RMT een aparte actieronde organiseert naast de nationale plannen die de vakbond in het weekend heeft afgeblazen.

Spaanse wegvervoerders gaan vanaf aanstaande maandag opnieuw in staking voor onbepaalde tijd. De onafhankelijke vervoerders hebben besloten hun staking van maart te hervatten vanwege de stijging van de brandstofprijzen en de niet-naleving van de overeenkomst die destijds met de regering werd gesloten. Die overeenkomst moest garanderen dat de vrachtwagenchauffeurs niet langer met verlies zouden werken.

Ook uit België komen berichten van stakingen vanwege de stijgende prijzen. Er zijn veel blokkades in industriële en commerciële gebieden en stakingen in alle vele sectoren.

Voor het Griekse parlement in Athene zijn protesten en botsingen vanwege de hoge energie- en voedselprijzen. De mensen uiten hun onvrede door het gooien van molotov cocktails.

In Lausanne, Zwitserland zijn 7.000 metselaars aan het demonstreren voor loonsverhoging en tegen de verslechtering van hun arbeidsomstandigheden.

Hongarije blokkeert EU-plan voor hulppakket van € 18 miljard voor Oekraïne. Het besluit vereist de unanieme steun van 27 regeringen.  De Hongaarse minister van Financiën Mihai Varga heeft zijn collega’s laten weten dat hij ertegen is.

Weer

En dan het weer. Vandaag hebben we te maken met een zachte en droge dag. We kunnen de zon regelmatig zien en hoewel er in de loop van de dag stapelwolken tot ontwikkeling komen, blijft het overal droog. De middagtemperatuur komt uit rond de vijftien graden en de wind komt uit het zuidwesten, kracht 3 of 4.