www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

RTL Nieuws meldt dat Outletcentrum Batavia Stad in Lelystad de winkeliers wil vragen hun deuren bij extreme hitte dicht te houden en de airconditioning een paar graden hoger te zetten. Daarover is het outletcentrum in gesprek met huurders. De maatregel wordt genomen om energieverspilling tegen te gaan. Op veel dichte deuren komt een bordje te hangen met ‘We zijn open, maar vanwege de airconditioning zijn de deuren dicht’, zodat klanten weten dat de winkel wel gewoon open is.

Terwijl de Verenigde Staten afgeleid werden met krantenkoppen en nieuws over de inval van de FBI in het huis van Donald Trump, heeft Joe Biden de  CHIPS Bill Act van 280 miljard dollar ondertekend, die bedoeld is om de binnenlandse productie van microchips te verhogen en om te kunnen concurreren met China. In de media wemelde het van de verhalen over de man van Nancy Pelosi, die voor $5 miljoen van deze aandelen had gekocht. Senator Josh Hawley stuurde eind vorige maand een brief aan voorzitter Gary Peters van de Senaatscommissie voor Binnenlandse Veiligheid en Gouvernementele Zaken. Hij vroeg om een hoorzitting over voorstellen voor een verbod op handel met voorkennis in het Congres.

Hooggeplaatste ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) geven FBI-directeur Christopher Wray de schuld van de recente inval in het huis van voormalig president Donald Trump in een kennelijke poging om de druk van de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland af te halen. Nadat Trump bevestigd had dat de FBI een inval had gedaan in Mar-a-Lago, riepen veel Republikeinse politici zowel Wray als Garland op om de rechtvaardiging voor de inval uit te leggen.

De inval van de FBI in Trumps woning in Mar-a-Lago legt een enorme geheimhoudingsfraude in Washington bloot. Zo blijkt dat president Barack Obama aan het eind van zijn presidentschap 30 miljoen pagina’s van de dossiers van zijn administratie naar Chicago heeft laten vervoeren. Meer dan vijf jaar na het einde van Obama’s presidentschap, onthult de Nationale Archieven webpagina dat nul pagina’s zijn gedigitaliseerd en openbaar gemaakt.

Oekraïense troepen hebben voor de tweede keer op rij de kerncentrale van Zaporozhye met zwaar geschut aangevallen vanaf de rechteroever van de Dnjepr, aldus de autoriteiten van de regio. Er zijn resten van vijf raketten bij de kerncentrale aangetroffen. De Oekraïners lijken met deze actie aan te koersen op een humanitaire ramp.

Project Veritas onthult dat de Republikeinse senator Lia Murkowski in het geheim een keuze systeem invoerde in de staat Alaska om een herverkiezing te verzekeren. Emma Ashlock, de campagne coördinator van Murkowski gaf aan dat iedereen die eerst op Pat Chesbro stemde en als tweede op Senator Murkowski, dan werd die stem een stem voor Senator Murkowski. De senator hield zich publiekelijk over deze kwestie stil, maar steunde de maatregel naar verluidt privé.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki beschuldigde de Europese Unie van imperialistisch gedrag jegens kleinere lidstaten. De politieke praktijk heeft aangetoond dat de posities van Duitsland en Frankrijk belangrijker zijn dan alle andere. We hebben dus te maken met een formele democratie en een feitelijke oligarchie waarin de sterksten de macht hebben. Hij riep op tot “grondige hervormingen die het algemeen welzijn en gelijkheid terug op de voorgrond van de vakbondsprincipes plaatsen.” Politici van de regerende partij in Polen hebben gezegd dat Warschau terug zou kunnen slaan als het land zijn deel van de pandemische herstelfondsen niet krijgt.

Josefine Paul, de minister voor kinderen, jeugd, gezin, gelijkheid, vluchtelingen en integratie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (De Groenen), wil een project doordrukken dat Duitsers moet stimuleren om hun medeburgers te verklikken. Paul is van plan vier centra op te richten waar mensen via een verklikkerslijn andere mensen kunnen aangeven die ‘politiek incorrecte’ uitspraken doen. De autoriteiten in Noordrijn-Westfalen, qua inwonertal de grootste deelstaat van het land, hebben 140.000 euro per centrum uitgetrokken.

Ahmad Abouammo, een voormalig Twitter-medewerker is veroordeeld voor spionage voor de Saudische overheid. Abouammo werd schuldig bevonden aan zes aanklachten, waaronder het optreden als een illegale agent van een buitenlandse regering, het witwassen van geld en fraude. De tech-directeur zou honderdduizenden dollars hebben ontvangen in ruil voor persoonlijke informatie van Saudische dissidenten. Abouammo’s verdediging voerde tevergeefs aan, dat hij slechts geschenken aannam voor het uitvoeren van zijn werk, zonder de wet te overtreden.

De Internal Revenue Service, de Amerikaanse belastingdienst, heeft zojuist een vacaturepagina van haar website verwijderd met details over de taken voor potentiële nieuwe medewerkers, inclusief het gebruik van “dodelijk geweld indien nodig” tijdens belastingcontroles. In de functieomschrijving staat: Als Special Agent combineer je je boekhoudkundige vaardigheden met wetshandhavingsvaardigheden om financiële misdrijven te onderzoeken. Special Agents zijn naar behoren beëdigde wetshandhavers die zijn opgeleid om ‘het geld te volgen’. Ongeacht de bron, alle verdiende inkomsten, zowel legaal als illegaal, hebben het potentieel om betrokken te raken bij misdaden die onder de onderzoeksjurisdictie van de IRS Criminal Investigation vallen. Vanwege de expertise die nodig is om deze complexe financiële onderzoeken uit te voeren, worden IRS Special Agents beschouwd als de belangrijkste financiële onderzoekers voor de federale overheid. De “belangrijkste taken” die zijn opgenomen in de functiebeschrijving van de IRS Special Agent (SA) vereisen de bereidheid om “een vuurwapen te dragen en indien nodig dodelijk geweld te gebruiken”.

Het idee om de afgifte van Schengenvisa aan Russische burgers te verbieden, zal waarschijnlijk geen steun krijgen in de EU-landen, volgens een analytisch commentaar dat in de Spaanse krant El Mundo is gepubliceerd. De krant herinnert eraan dat “de Europese Commissie de beslissing om Russische burgers de toegang te ontzeggen, heeft gedelegeerd aan de nationale autoriteiten van de deelnemende landen”.  “Maar zelfs als Letland en Finland de afgifte van visa verbieden, staat het Schengensysteem zelf Russische burgers toe het grondgebied van de Schengenlanden binnen te komen en te verlaten. De Schengencode voor vrij verkeer garandeert elke persoon met een visum dat is afgegeven door een van de 26 deelnemers, vrij verkeer op het grondgebied van de landen van het akkoord binnen 90 dagen,” benadrukt de krant. Estland heeft besloten de grenzen te sluiten voor burgers van de Russische Federatie met een door de republiek afgegeven Schengenvisum, op enkele uitzonderingen na aldus het Ests ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tsjechië, Slowakije en Polen ontvangen weer olie uit Russische pijpleidingen. Vorige week werd de oliekraan van de Druzhba-oliepijpleiding dichtgedraaid. Die leiding loopt vanuit Rusland via Oekraïne naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië. De Russische beheerder van de pijpleiding, Transneft, zou zijn Oekraïense evenknie UkrTransNafta hebben betaald, maar kreeg het geld een week later teruggestort. Volgens Transneft kwam dat doordat nationale overheden grensoverschrijdende betalingen vanuit Rusland moeten goedkeuren vanwege de westerse sancties. Om de oliestroom weer op gang te brengen, heeft de Hongaarse olieraffinaderij MOL Nyrt de openstaande rekening betaald.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn minstens 8 mensen zijn omgekomen en 14 zijn gewond geraakt toen delen van Seoul zwaar onder water kwamen te staan als gevolg van ongekende regenval. Sommige gebieden hebben de hoogste hoeveelheid neerslag in 80 jaar gehad, zei het Koreaanse meteorologische agentschap.

Economie

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in de eerste helft van dit jaar 76.000 bedrijven opgeheven. Dat is het hoogste aantal van de afgelopen vijftien jaar. Er stopten bijna 7000 webwinkelondernemers, maar ook duizenden organisatie-adviesbureaus, financiële holdings en bouwbedrijven sloten de deur. De meeste bedrijven die werden opgeheven waren eenmansbedrijven. Het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard bedroeg 961. Dat was iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aan de vooravond van het embargo op de invoer van Russische steenkool verhoogde de Europese Unie haar invoer: in maart-mei van dit jaar kochten Europese landen 28% meer steenkool dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Vedomosti is de steenkoollevering van Rusland aan de EU-landen bijna verviervoudigd – tot 9,3 miljard dollar in monetaire termen. De belangrijkste importeurs waren Duitsland, Polen, Spanje, Italië en Nederland.

De Wall Street Journal meldt dat Europa geen middelen meer heeft voor nieuwe sancties tegen Rusland. De Europese landen voelen nu al “pijn” van de economische oorlog met Rusland, maar de Europese Unie is nog niet klaar om zich terug te trekken uit het sanctiebeleid, omdat ze geen andere mogelijkheid ziet om Rusland te beïnvloeden.  Maar, zoals de krant ontdekte, geven sommige Westerse politici toe dat Europa zelf lijdt onder het sanctiebeleid en roepen op tot een vermindering van de spanningen. Sommige westerse politici beginnen nu al te twijfelen aan de wijsheid van sancties tegen Rusland, en er gaan steeds meer stemmen op om meer te doen om de spanningen te verminderen.

Terwijl alle ogen gericht waren op de voorzitter van het huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, blijkt nu dat ook haar zoon deelnam aan haar Aziëreis en dat heeft hem geen windeieren gelegd. Paul Pelosi junior zijn Aziatische aandelen stegen deze week 30%. De Pelosi familie probeerde zijn deelname op een laag pitje te houden. Paul Pelosi was afgebeeld met de Amerikaanse delegatie op verschillende stops in Oost-Azië, zijn naam werd echter nooit genoemd in het nieuws tijdens de reis. Pelosi’s zoon is een topinvesteerder in een Chinees telecombedrijf. Hij blijkt de op één na grootste investeerder te zijn in het bedrijf dat een waarde heeft van 22 miljoen dollar. De 53-jarige zoon van Pelosi is de afgelopen jaren bij een aantal schandalen betrokken geweest en zijn zakelijke transacties zijn als merkwaardig te bestempelen.

Argentinië heeft de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika. In 2021 exporteerde Argentinië 4,23 miljard dollar aan goud, waarmee het de elfde grootste exporteur van goud ter wereld was. In datzelfde jaar was goud het op 9 na meest geëxporteerde product in Argentinië. Argentinië exporteerde 1,27 miljard dollar aan platinametalen en werd daarmee de 13e grootste exporteur van platinametalen in de wereld. De uitvoer van koper door Argentinië is in de maand december 2021 met 9 miljoen dollar per dag gestegen. Dit is het hoogste cijfer in 22 maanden en het op één na hoogste cijfer ooit.

Het Russische ministerie van Economische Zaken heeft aangegeven dat de export van Rusland naar Brazilië bijna verdubbeld is. Ondanks sancties die gericht zijn op het terugdringen van de Russische economie, heeft het land tussen januari en juli 2022 een stijging van 95% in de export naar Brazilië genoteerd. De door het Braziliaanse ministerie van Economische Zaken gepubliceerde gegevens bevestigen de handelsexpansie tussen Brazilië en Rusland. Tussen januari en juli 2021 importeerde het land in totaal 2,6 miljard dollar uit Rusland. In de eerste zeven maanden van 2022 steeg de rekening tot 5,1 miljard dollar. Het onderzoek wijst er ook op dat, met de toegenomen stroom, de Russen enkele van de traditionele handelspartners van Brazilië hebben overtroffen, zoals Mexico, Zuid-Korea, Japan, Canada en de andere.

CNBC meldt dat autofabrikant Ford de prijs van elektrische F-150 Lightning met maximaal $8.500 verhoogt door ‘aanzienlijke’ kostenstijgingen van de batterij. Ford is de laatste autofabrikant die de prijzen van hun nieuwste elektrische voertuigen verhoogt te midden van stijgende inflatie en grondstofkosten. General Motors verhoogde eerder de prijs van zijn Hummer EV pick-up met $6.250, terwijl EV-startups Rivian Automotive en Lucid de kosten van hun voertuigen aanzienlijk meer dan dat verhoogden. Tesla heeft dit jaar ook de prijzen van zijn voertuigen verhoogd.

De Amerikaanse pizzaketen Domino’s heeft besloten ook zijn laatste winkels in Italië te sluiten. De keten is er niet in geslaagd om de Italiaanse consument voor zich te winnen. De Amerikaanse keten had sinds de lancering zeven jaar geleden te kampen met felle concurrentie van traditionele restaurants die de aanwezigheid van het bedrijf als “buitenlands cultureel imperialisme” beschouwden. Dominos was van plan om rond het jaar 2030 zo’n 880 winkels te hebben geopend in Italië, maar opende slechts 29 filialen.  

Gezondheid

In The Expose staat te lezen dat Harvey Risch, epidemioloog aan de universiteit van Yale, verwacht dat verzekeraars financiële compensatie zullen vragen aan de makers van Covid-19-vaccins om “onverwachte, vroegtijdige sterfteclaims” te dekken, aangezien “verzekeraars een groot financieel risico lopen en zij bezig zijn uit te zoeken hoe zij dit risico moeten managen”.Verzekeraars hadden ingeschat dat gevaccineerden veel langer zouden leven dan nu blijkt. Zij menen dat de farmaceuten een onjuiste voorstelling van zaken hebben gegeven.

Slecht nieuws voor de farmaceutische industrie: de eerste COVID vaccinfabriek in Afrika slaagt er niet in ook maar één bestelling binnen te halen. De directeur van het Afrikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie vertelde de Financial Times dat als deze fabriek zou sluiten, dit een zeer slecht signaal zou zijn voor andere bedrijven op het continent die vaccins willen produceren.

Voormalige patiënten van de omstreden genderidentiteitskliniek voor kinderen van de NHS kunnen nu juridische stappen ondernemen tegen de kliniek. Duizenden jongeren werden behandeld door het Tavistock centrum in Noord-Londen. In veel gevallen werden krachtige medicijnen voorgeschreven om het begin van de puberteit uit te stellen. Nu heeft de NHS opdracht gegeven de kliniek te sluiten in de nasleep van een vernietigend rapport waaruit bleek dat tieners leden omdat ze gedwongen werden op behandeling te wachten. De deskundige die de evaluatie uitvoerde, waarschuwde ook voor mogelijk ernstige bijwerkingen van “puberteitsremmende” geneesmiddelen.

Het weer

En dan het weer. De komende dagen blijft een hogedrukgebied het weer beïnvloeden. De zon schijnt volop en er zullen ook vandaag weer zomerse temperaturen worden gemeten. In het oosten, midden en zuiden wordt het tropisch warm, met temperaturen tussen 30 en regionaal 33 graden. Ook zaterdag zien we weinig verandering. Na het weekend krijgen we een omslag in het weer, de bewolking neemt toe en daarmee de kans op regen of onweersbuien.