www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vanavond om zeven uur vindt er weer een persconferentie plaats over de coronamaatregelen. Het wordt de eerste persconferentie voor de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Hoewel de maatregelen nog niet officieel zijn, lekt er regelmatig informatie naar buiten. Haagse bronnen geven aan dat het er nu naar uitziet dat het hoger onderwijs en het mbo weer fysiek les mogen geven. Er komt meer ruimte voor sport en de detailhandel kan weer voorzichtig open door winkelen op afspraak mogelijk te maken. Ook kappers mogen waarschijnlijk de deuren weer openen. Vandaag neemt het kabinet een definitief besluit.

Volgens The Guardian en BBC News hangt de politieke toekomst van de Britse premier Boris Johnson aan een zijden draadje. Steeds meer Conservatieve partijgenoten keren zich tegen hem. Johnson kwam in opspraak naar aanleiding van zijn aanwezigheid bij feesten tijdens eerdere lockdowns. De premier bood zijn excuses aan en cancelde gisteren al zijn afspraken omdat een familielid positief op corona getest had. Er komt nu een parlementair onderzoek, het rapport daarover wordt op zijn vroegst volgende week verwacht. De oppositie verwacht dat dit het einde van Johnson zal betekenen.

Het Britse Koningshuis heeft voor het eerst gereageerd op al het tumult rondom prins Andrew. In een officiële brief heeft Buckingham Palace nu aangegeven dat de Hertog van York niet langer de titel Zijne Koninklijke Hoogheid zal gebruiken. Daarnaast heeft hij met instemming en goedkeuring van de koningin afstand gedaan van zijn militaire titels en beschermheerschap als gevolg van de rechtszaak over seksueel misbruik. Volgens de koninklijke mededeling zal de hertog geen publieke taken meer hebben en de rechtszaak verdedigen als burger.

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft gisteren tegen de ingrijpende vaccin-of-testen eisen van de regering Biden gestemd. De vaccinatieplicht zou anders gaan gelden voor bedrijven met meer dan 100 werknemers. Het Hooggerechtshof liet de mandaten wel doorgaan in medische instellingen die financiering ontvangen van Medicare of Medicaid. Het hof stemde met 6-3 tegen de vaccinmandaten voor particuliere bedrijven. Het uitte daarmee scepsis over de geplande stappen van de federale regering. Volgens Witte Huis woordvoerster Jen Psaki zal Biden druk blijven uitoefenen op werkgevers om hun eigen vaccinatiemandaten in te stellen na dit besluit.

Zo’n duizend meldingen per dag ontvangt bijwerkingencentrum Lareb op het moment van mensen die een reactie krijgen na de boosterprik. Maar ook dagen met 2500 meldingen komen voor. Het meest opmerkelijk is dat veel mensen melding maken van opgezwollen lymfeklieren. Het is één van de meest gemelde bijwerkingen na een Modernaprik. Bij Pfizer/BioNTech worden met name spierpijn of zwelling van de prikplek gemeld.

En dan het weer. De dag is op veel plaatsen mistig begonnen. De mist is hardnekkig en zal lang blijven hangen, op sommige plaatsen gaat de mist over in laaghangende bewolking. In de gebieden met mist komt de temperatuur tot slechts drie graden, op plaatsen waar de zon wel door het wolkendek heen kan breken kan het acht graden worden. In het weekend blijft het mistig en bewolkt. De temperatuur zal rond de vijf graden uitkomen, wat normaal is voor de tijd van het jaar.