www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Vandaag komt de Ministerraad met een officiële reactie op de bevindingen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Haagse bronnen zeggen dat de coalitiepartijen verwachten dat het kabinet het advies van Remkes overneemt. Een deel van de coalitie vindt echter dat het gedwongen uitkopen van boeren te ver gaat.

Uit de laatste cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemen (RVO) blijkt dat naar schatting ruim de helft van alle kantoren nog geen verplicht energielabel C heeft. Vanaf 2023 moet elk kantoor groter dan 100 vierkante meter minimaal een energielabel C hebben. Kantoor die geen geldig label hebben mogen vanaf dan niet meer gebruikt worden als kantoorpand.

Het World Economic Forum (WEF) heeft aangekondigd dat het informatiestrijders heeft aangeworven om het internet te controleren en sociale media en forums te controleren op “misinformatie” en samenzweringsinhoud die dan systematisch zullen worden verwijderd. Volgens Klaus Schwab is desinformatie op het internet een “infodemie” die “potentieel dodelijk” is en een “remedie” vereist. Bij de aankondiging van het nieuws op de WEF podcast zei VN-communicatiedirecteur Melissa Fleming dat de organisatie tot dan 110.000 informatievrijwilligers had geworven. De vrijwilligers gaan straks dienen als digitale eerstehulpverleners.

Euronews cultuur heeft de in Turkije gevestigde fotograaf en advocaat Alper Yesiltas geïnterviewd. Hij heeft met behulp van AI-technologie (AI-fotoverbeteraar Remini) en geavanceerde fotobewerkingssoftware (VSCO en Lightroom) een reeks beelden gemaakt die tot doel hebben enkele van de beroemdste iconen uit de popcultuur weer tot leven te wekken. Het project heet: As if nothing happened. Toen hij met de software begon te spelen zag hij wat hij er mee kon doen en hij wilde een aantal mensen die hij miste weer voor zich zien en zo ontstond de portrettenreeks. Hij bewerkte foto’s van onder meer Elvis Presley, Prinses Di, Amy Winehouse, Kurt Cobain, John Lennon en Freddy Mercury.

Economie

Tagesschau meldt dat de filialen van de Rewe-groep in Duitsland en de winkels van de Edeka-groep niet meer bevoorraad dreigen te worden met producten van fabrikant Mars. De reden: Mars eist hogere prijzen en probeert die eisen af te dwingen met leveringstops. Het gaat daarbij om bijna driehonderd producten, want het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf is niet alleen leverancier van chocoladerepen, maar ook van rijst, spaghetti, kauwgom, snoep en dierenvoeding. De supermarkten geven aan dat een deel van de prijsverhogingen te verklaren zijn door de stijgingen van grondstof- en energieprijzen. Maar ze zien ook dat het bedrijf verhogingen eist, waarvan het bedrag door geen van deze of andere factoren kan worden gerechtvaardigd.

Money Metals meldt dat de Republikeinse vertegenwoordiger Alex Mooney van West Virginia een wetsvoorstel ingediend heeft om de Verenigde Staten weer op de goudstandaard te zetten. HR9157 roept op tot het terugplaatsen van het Federal Reserve-biljet naar goud om de aanhoudende problemen van inflatie, de federale schulden en instabiliteit van het monetaire systeem aan te pakken. Mocht het wetsvoorstel aangenomen worden dan zou het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Federal Reserve 30 maanden de tijd hebben om alle goudvoorraad en goudtransacties openbaar te maken, waarna het Federal Reserve-biljet “dollar” gekoppeld zou kunnen worden aan een vast gewicht aan goud.

Gezondheid

De nieuwe premier van Alberta (Canada),Danielle Smith, heeft in een speech over ongevaccineerden gezegd: “Zij zijn de meest gediscrimineerde groep die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt.” Ze voegde eraan toe dat ze de provinciale Chief Medical Officer of Health, Deena Hinshaw, zal ontslaan.

The Washington Times meldt dat “meer dan 50 overheidsfunctionarissen in 13 agentschappen samen spanden met sociale media bedrijven om online uitingen over onderwerpen waar de regering Biden een hekel aan had, het zwijgen op te leggen. Het ging dat om onderwerpen zoals verkiezingsintegriteit, de oorsprong van het nieuwe coronavirus en COVID-19 beperkingen.

Het weer

En dan het weer. Ook vandaag spelen lagedrukgebieden een grote rol. Er is een afwisseling van zon en wolken en kans op een enkele bui. Mogelijk krijgen vandaag alleen de Randstad en de noordelijke provincies de zon te zien. De middagtemperatuur varieert van 15 tot 17 graden. Het weekend verloopt vrij droog en dan is er in het hele land meer ruimte voor de zon.