www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het kabinet is bezig om het begrotingsproces te veranderen. Eén van de wijzigingen zou kunnen zijn dat de begrotingsplannen niet langer in het najaar op Prinsjesdag bekend gemaakt worden, maar in het voorjaar. Volgens Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft dat als voordeel dat de Tweede Kamer meer tijd heeft om zich in de beleidsplannen te verdiepen. Het kabinet heeft verschillende opties uitgewerkt. De Raad van State en een speciale studiegroep doen al een tijdlang aanbevelingen om het proces te verbeteren. Het CDA had het kabinet gevraagd eens te kijken naar de planning van de begroting omdat de Kamer in het najaar beperkt tijd heeft om voorstellen kritisch te bekijken. En het Nederlandse proces loopt niet gelijk op met de Europese begroting.

Elon Musk heeft een bod gedaan om Twitter te kopen en zegt dat het platform moet worden omgevormd tot een particulier bedrijf om weer te kunnen floreren. Musk bood 43 miljard dollar ofwel 54,20 dollar per aandeel.  De ondernemer gelooft in het potentieel van Twitter om het platform te zijn voor vrije meningsuiting over de hele wereld. Twitter zei dat het een “ongevraagd, niet-bindend voorstel” van Elon Musk had ontvangen en dat de Raad van Bestuur het “zorgvuldig zou bekijken”.

Op 21 mei worden in Australië verkiezingen gehouden en Clive Palmer van de United Australia Party zou het politieke toneel wel eens kunnen laten kantelen. Palmer, die naast voorzitter ook een succesvol zakenman is, hoopt te voorkomen dat Labor wint. De miljardair geeft graag toe dat hij op missie is om met één van de duurste verkiezingscampagnes in de geschiedenis van Australië de Australische politiek te ontwrichten met alle mogelijke middelen.

De Amerikaanse Republikeinen hebben hun meest beslissende stap gezet tegen Speaker of the House, Nancy Pelosi en willen dat zij onmiddellijk uit haar functie wordt ontheven. De House Freedom Caucus stuurde een brief naar de Republikeinse leider Kevin McCarthy met een dringend verzoek om een einde te maken aan het “autoritaire bewind” van Pelosi. Er dreigen meer problemen voor Pelosi. De komende tussentijdse verkiezingen zien er niet goed uit voor de Democraten. Al dertig democraten hebben aangegeven niet herkiesbaar te zijn. Uit peilingen blijkt dat de Republikeinen op het punt staan om het Huis weer terug te veroveren in november en ze zouden zelfs de Senaat weer in handen kunnen krijgen.

De Groenen hebben een nieuwe federale minister van Familiezaken gekozen voor het Duitse kabinet. Lisa Paus gaat Anne Spiegel opvolgen. Paus is geen specialist op dit terrein, maar zij is niet zonder ervaring. De keuze kwam voor velen als een verrassing. De Groenen hadden drie dagen nodig om een opvolger te vinden en het definitieve besluit werd woensdagavond genomen. Hiermee komen de voorzitters Ricarda Lang en Omid Nouripour hun belofte na om de personeelskwestie vóór Pasen op te helderen.

Joe Biden heeft de Oekraïense president Zelensky toegezegd dat de Verenigde Staten nog eens 800 miljoen dollar aan wapens, munitie en andere veiligheidssteun aan Oekraïne zal goedkeuren. Het nieuwe bijstandspakket zal effectieve wapensystemen bevatten. Deze nieuwe capaciteiten omvatten artilleriesystemen, artilleriekogels en gepantserde personeelsdragers. Daarnaast is ook de overdracht van extra helikopters goedgekeurd. Verder blijft Biden de overdracht van aanzienlijke vermogens van onze bondgenoten en partners over de hele wereld faciliteren.

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov ziet dat de BRICS-landen versneld gaan samenwerken op economisch gebied door de sancties die opgelegd zijn aan zijn land. Volgens de minister van Financiën moet het huidige op de Amerikaanse dollar gebaseerde internationale financiële systeem hervormd worden. Zodat de onafhankelijkheid en continuïteit van economische processen gewaarborgd wordt. De BRICS-landen zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Als gevolg van aanhoudende overstromingen zijn de poorten van de Shongweni-dam in Durban Zuid-Afrika ingestort. Dit maakt deel uit van een noodplan dat ervoor moet zorgen dat het water vrij kan stromen tijdens een grote overstroming, aldus de directie van de dam. Als gevolg van de overstromingen zijn inmiddels al 65 mensen overleden.

Het leger van Taiwan heeft zijn burgers een overlevingshandboek gegeven voor het geval van een Chinese invasie van het eiland. Het is een openbaar noodhandboek om alle burgers voor te bereiden. Het 28 pagina’s tellende boekje bevat gedetailleerde instructies over de locaties van schuilkelders en hoe noodvoorraden aan te leggen, evenals elementaire levensreddende stappen. Het handboek werd geïntroduceerd door de woordvoerder van het Ministerie van Defensie Sun Li-fang die aangaf dat het boek gebruikt kan worden als richtlijn voor noodhulp bij een militaire crisis of natuurramp.

De Britse premier Boris Johnson en minister van Financiën Rishi Sunak krijgen een boete voor het overtreden van de Covid-19-wetten. Het schandaal dat de naam Partygate kreeg, leidde tot oproepen tot hun aftreden. De Metropolitan Police heeft beide ministers een brief geschreven dat het plan is om hen een boete op te leggen, aldus een woordvoerster van Downing Street. Politieke tegenstanders en nabestaanden van slachtoffers van de Covid-pandemie roepen Johnson nog steeds op om af te treden.

En dan het weer. Vandaag en het weekeinde blijft het droog en zullen we de zon veelvuldig zien. Overdag wordt de temperatuur tussen de 15 en 19 graden, de nachten worden kouder. Op beschutte plaatsen kan soms een graadje vorst aan de grond voorkomen. De dagen kunnen starten met een enkele mistbank. De wind draait de komende dagen naar het oosten.