www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De 74-jarige Italiaanse premier Mario Draghi heeft gisteravond zijn ontslag aangeboden, maar de president van Italië, Sergio Mattarella, weigert zijn ontslag te aanvaarden. Draghi kwam tot zijn beslissing toen de 5-Sterbeweging, een partij in zijn regeringscoalitie, een vertrouwensstemming niet steunde, waardoor Italië in een politieke chaos werd gestort. De president heeft het ontslag niet aanvaard en heeft de premier uitgenodigd om voor het parlement te verschijnen om een verklaring af te leggen. Naar verluidt heeft de president de premier gevraagd de stemming onder de parlementsleden te peilen. De vertrouwensstemming is een brandpunt van spanningen binnen Draghi’s regering geworden, nu de partijen zich voorbereiden op een nationale verkiezingsstrijd begin 2023. Mattarella moet beslissen of hij Draghi zal proberen over te halen om te proberen een nieuwe regering te vormen. Hij kan op zoek gaan naar een nieuwe demissionaire leider die Italië naar de verkiezingen begin 2023 kan loodsen, of hij kan vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Een woordvoerder van de parlementsvoorzitter van Sri Lanka heeft aangegeven dat president Gotabaya Rajapaksa gisteren zijn ontslag per email heeft ingediend, kort nadat hij in Singapore was aangekomen. Het ontslag is doorgestuurd naar de procureur-generaal van het land om de juridische implicaties te bekijken alvorens het formeel aanvaard kan worden. Verwacht wordt dat zijn ontslag vandaag officieel aangekondigd gaat worden.

Minister van Energie, Rob Jetten, meldt dat het kabinet overweegt om een belang te nemen in de stroomnetbeheerders Alliander, Stedin en Enexis. Daardoor zou het voor deze bedrijven makkelijker moeten worden om de energietransitie in ons land te versnellen. Met de mogelijke investering zijn miljarden gemoeid. Op dit moment lopen de netbeheerders in met name Noord-Brabant en Limburg tegen de grenzen van hun capaciteit aan. 

Omwonenden van Schiphol gaan de staat voor de rechter dagen. Ze eisen dat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een eind maakt aan de overlast die de luchthaven veroorzaakt. De omwonenden hebben zich verenigd in een stichting en ondervinden ernstige geluidshinder van het vliegverkeer van en naar Schiphol. Meer dan 23.000 mensen hebben aangegeven te kampen met slaapproblemen. Er zijn internationale geluidsplafonds waarin maximumwaarden worden gegeven waar geluid onder moet blijven om gezondheidsschade bij mensen te voorkomen.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg laat weten dat hotel Vue in Valkenburg vanaf aanstaande maandag een doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit de Oekraïne wordt. In het hotel is plek voor zo’n zeventig vluchtelingen. Vluchtelingen kunnen uitwijken naar het hotel als er geen plaats meer is in de tijdelijke opvang in sporthal Rolduc in Kerkrade. Omdat het hotel een doorstroomlocatie is, kunnen vluchtelingen slechts een aantal nachten blijven. Daarna worden ze naar een opvang gebracht waar de vluchtelingen voor langere tijd gaan wonen.  

RTV Noord meldt dat Google ook een vergunning heeft aangevraagd om een datacenter te bouwen in Winschoten. Het bedrijf kocht daar een jaar geleden al 15 hectare grond op bedrijventerrein Hoogebrug 3. Een dag eerder werd bekend dat Google ook plannen heeft voor een datacenter in Hoogkerk. Vorige maand besloot het kabinet dat de limiet van datacenters op een omvang van 10 hectare ligt en dat hyperscale datacenters niet gewenst zijn.

Farmers Defence Force heeft aangekondigd actie te voeren tijdens de Nijmeegse Vierdaagse die plaatsvindt vanaf volgende dinsdag tot en met volgende week vrijdag. FDF-voorman Mark van den Oever geeft aan graag naar de Vierdaagse te willen omdat daar veel internationale pers aanwezig is. Hoe de actie er uit gaat zien is nog niet bekend. De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse geeft aan niet direct bezorgd te zijn.  

Veel mensen twijfelen of ze nog wel met het vliegtuig op vakantie willen nu luchtvaartmaatschappijen steeds meer vluchten annuleren en er een enorm personeelstekort is op luchthavens waardoor de bagage soms uren extra onderweg is. Vandaag is het hele land opgeroepen om solidair te zijn met de boeren. Ik wil dat graag doen door aan te geven dat je er deze zomer ook voor kunt kiezen om te gaan kamperen bij de boer. Kijk eens naar hun aanbod op de website zoekdeboer.nl Van kampeerplaatsen, vakantiewoningen tot aan luxe safaritenten.

Vanaf maandag gaat GSK/Pfizer een aantal merken laten vallen onder een nieuwe tak van het bedrijf: Haleon. De merken Advil, Aquafresh, Centrum, ChapStick, Emergen-C, Excedrin, Flonase, Nicorette, Sensodyne, Tums&more zullen daarmee voor consumenten niet langer gelinkt worden aan Pfizer.

Het weer

En dan het weer. Vandaag begint de dag vrij fris en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noorden en oosten van het land kan een enkele bui vallen. De middagtemperatuur komt uit tussen de 19 en 24 graden. Kijken we naar het weekend dan zien we dat de zaterdag droog verloopt en dan gaan we de zon regelmatig zien. Vanaf zondag zien de temperatuur omhoog gaan vooral in de zuidelijke helft van het land.