www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het is een paar dagen stil geweest rondom het proces van Ghislaine Maxwell. Gisteren kwam naar buiten dat zij mogelijk “te kwetsbaar” is om te getuigen over haar relatie met de pedofiele financier Jeffrey Epstein. Volgens rapporten van de verdediging wordt Maxwell tot zondebok gemaakt voor de misdaden van Jeffrey Epstein. Daarnaast wordt de geloofwaardigheid van de slachtoffers in twijfel getrokken en haar herinnering zou gecorrumpeerd zijn door intense media-aandacht. Het zal moeten blijken of deze redenen genoeg zijn om de jury te overtuigen.  

Het economisch wetsvoorstel Build Back Better van president Biden is uitgesteld. Democraten in de Senaat hebben naar verluidt hun pogingen opgegeven om de economische agenda van de president ter waarde van $2 biljoen dit jaar door te drukken. De verdeeldheid over het wetsvoorstel zou nog verder kunnen verscherpen in de aanloop naar de midterms van 2022. Vanuit de kant van de Republikeinen hoeft Biden weinig tot geen steun voor zijn plannen te verwachten.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft besloten dat Nederland en andere EU-landen alvast de coronapillen van Pfizer mogen gebruiken om coronaklachten tegen te gaan. Het middel is nog niet goedgekeurd, maar in afwachting daarvan mag het al wel worden ingezet. Het middel heet Paxlovid. Het is bedoeld voor volwassenen die net positief zijn getest en behoren tot een risicogroep. Het middel bestaat uit twee pillen, die vijf dagen lang, twee keer per dag moeten worden ingenomen. Het middel is getest op 1200 proefpersonen waarbij de helft het middel kreeg en de andere helft een placebo.

Demissionair minister president Mark Rutte wil de formateur van het nieuwe kabinet worden. De coalitiepartijen hebben de VVD-leider in het Tweede Kamer debat over het coalitieakkoord voorgedragen. Als de Tweede Kamer akkoord gaat wil Rutte een nieuw kabinet formeren met twintig ministers en negen staatssecretarissen. Naar verwachting wordt het nieuwe kabinet in januari gepresenteerd. 

Door de aanhoudende ineenstorting van de Turkse lira is er een kritiek tekort aan essentiële artikelen voor operaties in ziekenhuizen. De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling heeft de afgelopen twee jaar nagelaten om uitstaande medische schulden te betalen. In die tijd heeft de Turkse lira de helft van zijn waarde verloren. Medische leveranciers weigeren nu broodnodige artikelen te verschepen tot de betaling van de schuld van 204,5 miljoen dollar weer begint.

Op de Filippijnen zijn bijna 100.000 mensen geëvacueerd door tyfoon Rai. De tyfoon overspoelde de Filipijnen met windsnelheden van 130 mijl per uur. De lokale autoriteiten hebben de tyfoon geüpgraded tot een storm van categorie 5 – het gevaarlijkste niveau. Tientallen vluchten zijn geannuleerd en ongeveer 4.000 passagiers zijn gestrand in verschillende zeehavens.

Vandaag zal de bewolking overheersen. De dag is mistig gestart, het zicht zou in de middag iets beter moeten worden, maar in de avond komt er opnieuw op veel plaatsen mist voor. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt zo’n 9°C. De overwegend zwakke wind komt uit noordelijke richting.