www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Op schipholwatch.nl staat een artikel te lezen over een nog te verschijnen studie van de faculteit lucht- en ruimtevaart op de TU Delft waaruit blijkt dat een groot deel van de stikstofuitstoot door de luchtvaart niet wordt meegeteld. De studie staat nog tot volgende dinsdag onder embargo, terwijl het rapport al in september vorig jaar werd opgeleverd. Uit de samenvatting van het rapport valt op te maken dat de regionale impact van stikstofemissies van vliegtuigen kan oplopen tot 30 procent van het totaal. Dichtbij Schiphol liggen verschillende Natura 2000-gebieden, waarin volgens de studie van ir Marijn van Loo tot een derde van alle stikstofdepositie afkomstig is van het vliegverkeer van en naar Schiphol. Het was al bekend dat de luchtvaartindustrie ook in het stikstofdossier een uitzonderingspositie geniet, maar nooit eerder bleek in welke mate de bevoordeling plaatsvond. De Nederlandse overheid rekent – in tegenstelling tot de voorschriften van de Europese Unie – de uitstoot boven een vlieghoogte van 900 meter niet mee. Van Loo stelt nu dat hierdoor maar liefst 70 procent van alle stikstofdepositie door vliegtuigen buiten beeld blijft. De depositie is dat deel van de uitstoot dat neerslaat op de bodem, dat verzuring van de grond veroorzaakt en daardoor de natuur schade berokkent.

De Britse regering heeft luchtvaartmaatschappijen de opdracht gegeven om nu vluchten voor juli en augustus te schrappen om chaos te voorkomen. Het Department for Transport (DfT) en de Civil Aviation Authority (CAA) hebben de luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd de dienstregelingen nu te wijzigen. De dienstregelingen moeten gebaseerd zijn op de middelen en de personeelscapaciteit die luchtvaartmaatschappijen naar verwachting deze zomer beschikbaar hebben. Ook in ons land zullen luchtvaartmaatschappijen gedwongen worden om komende zomer vluchten te schappen. Volgende week horen de maatschappijen van Schiphol hoeveel vluchten ze moeten annuleren en voor hoeveel vakantiegangers ze de reis moeten omboeken of schrappen. Als voornaamste reden wordt personeelsgebrek bij de handbagagecontrole en de beveiliging aangevoerd. 

Terwijl de main stream media in de Verenigde Staten verkondigen dat er al zeker tienduizend stuks vee gedood zijn door de extreme hitte van de afgelopen dagen in Kansas, hebben veeboeren aan de bel getrokken. Zij geven aan dat de dieren niet gestorven zijn aan de temperaturen van meer dan 100 graden Fahrenheit ofwel 37,8 C  maar denken dat de voedselconsumptie van de koeien het probleem is. Een video van één van de boeren laat zien dat de meerderheid van de runderen gestorven is door cattle bloat ofwel door een opgeblazen gevoel door ophoping van gas in de pens. Het is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij volwassen runderen in grasland. Normaalgesproken kan een koe dit opgehoopte gas tijdens het verteringsproces wel weer kwijt raken, maar als een koe dit gas niet kwijt kan, dan wordt zij letterlijk opgeblazen.

In Guaranda in Ecuador is een grote demonstratie van ontstaan nadat er een oproep tot een volksopstand tegen de regering was gedaan. Dit in verband met de stijgende prijzen. Daarnaast gingen de mensen de straat op om de vrijlating van de leider van de ‘Confederatie van inheemse volkeren’ te eisen, die gearresteerd was door de politie. Demonstranten arresteerden verschillende politieagenten in Latacunga, waar de leider van de Confederatie inheemse volkeren naar verluidt gevangen zit.

In the Defender staat te lezen dat de bekroonde filmmaker Dr. Andy Wakefield, in samenwerking met uitvoerend producent Robert F. Kennedy, Jr., voorzitter van Children’s Health Defense (CHD), en CHD Films, een documentaire uitgebracht heeft: “Onvruchtbaarheid: A Diabolical Agenda” De documentaire onthult de waarheid achter de samenwerking van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met de Keniaanse regering, waarbij een experimenteel tetanusvaccin – dat later het zwangerschapshormoon βhCG (humaan choriongonadotrofine) bleek te bevatten – in de jaren 1990 en begin 2000 aan miljoenen onwetende Afrikaanse vrouwen in de vruchtbare leeftijd werd toegediend. Dat resulteerde in de sterilisatie van deze vrouwen zonder hun medeweten of toestemming.

In de Aziatische krant The Straits Times staat te lezen dat een boerengemeenschap in Lampang in Noord-Thailand haar kippen cannabis voert in plaats van antibiotica. Volgens de kippenboeren heeft dit nieuwe voederregime de kwaliteit van het vlees en de eieren verbeterd. De voorzitster, Sirin, van de Peth Lanna gemeenschapsonderneming, zei dat het experiment was uitgevoerd in samenwerking met de Landbouwfaculteit van de Chiang Mai Universiteit. Zij zei dat de boeren voor marihuana hadden gekozen nadat was gebleken dat hun kippen aan vogelbronchitis leden ondanks dat ze met antibiotica waren ingespoten. Door de consumptie van cannabis ontwikkelden de kippen een hogere immuniteit tegen ziekten en waren ze beter bestand tegen guur weer. Uiteindelijk besloot het gemeenschapsbedrijf om antibiotica af te schaffen en hun kippen alleen nog cannabis te voeren, zei ze.

En dan het weer. De dag begint met wolkenvelden toch blijft het niet de hele dag bewolkt vanuit het zuidwesten gaat de zon doorbreken. De middagtemperatuur wisselt van 26 graden in het noorden tot 30 graden in het zuiden van het land. Langs de kust zal het wat koeler aanvoelen door de wind. Kijken we naar het weekend, dan belooft zaterdag een hele hete dag te worden. In het midden, zuiden en oosten van het land kan de temperatuur oplopen tot boven de dertig graden. In het zuidoosten kan het kwik zelfs stijgen tot 35 graden. In het noorden van het land zal het wat koeler blijven doordat er een noordenwind waait. Het weer van zondag kan nog alle kanten op.