www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De gemeenteraadsverkiezingen kenden dit keer een ongekend lage opkomst. Bijna de helft van de kiezers bleef thuis. Van de mensen die wel gingen stemmen kozen de meeste stemmers voor een lokale partij. De CDA deed het vooral goed onder de oudere kiezers op het platteland. VVD en D66 zitten duidelijk in de verdrukking. Forum voor Democratie wist in tientallen gemeenten een eerste zetel te pakken en profiteerde daarmee vooral van de proteststemmen.

De nieuwe Oostenrijkse minister van Volksgezondheid Johannes Rauch heeft zijn Coronaplan gepresenteerd. De nadruk ligt op de quarantaineregels en hij heeft de Corona-teststrategie gewijzigd. De quarantaineregels worden versoepeld voor niet-gevaccineerden. Met een medisch mondmasker kunnen zij in de toekomst blijven werken en winkelen. Evenementen en restaurants blijven verboden terrein voor ongevaccineerden. De quarantaineverplichting wordt grotendeels opgeheven om de personeelstekorten in ziekenhuizen en scholen te omzeilen. Coronatests blijven gratis voor Oostenrijkers na april, maar worden beperkt tot vijf PCR-tests en 5 antigeentests per maand.

Gisteren werd in het Duitse parlement gedebatteerd over een eventuele vaccinatieplicht. Bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn mening nooit onder stoelen of banken gestoken en is voorstander van een tijdelijke algemene vaccinatieplicht. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach bekritiseerde opnieuw Duitsers die zich niet willen laten vaccineren en zei dat het hele land in het najaar door deze mensen gegijzeld zal worden. In de eerste week van april zal het parlement hoofdelijk stemmen over de invoering van een algemene vaccinatieplicht.                                                                        

Volgens de Franse krant Le Figaro is ongeveer een derde van de Oekraïense vluchtelingen die in Frankrijk aankomen is helemaal niet van Oekraïense origine. Het gaat in dat geval om economische migranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De stimulans voor economische migranten om asiel in Frankrijk aan te vragen door zich voor te doen als Oekraïner laat zich snel verklaren. Een Oekraïense vluchteling krijgt direct de status van algemene vluchteling, gegarandeerde huisvesting en ook educatieve, financiële en medische steun. 

Het Russisch openbaar ministerie heeft de rechtbank gevraagd om Meta Platforms Inc, het moederbedrijf van Facebook, te erkennen als “extremistische organisatie en haar activiteiten op het grondgebied van de Russische Federatie te verbieden. Facebook wordt beticht van criminele intimidatie vanwege tekenen van propaganda van terrorisme en het aanzetten tot haat en vijandschap met de dreiging van geweld. Daarnaast was Facebook betrokken bij schendingen van fundamentele mensenrechten en vrijheden, die onder meer de vrijheid van meningsuiting garanderen. De Russische media- en communicatietoezichthouder (Roskomnadzor) heeft in afwachting van de uitspraak van de rechtbank besloten om de toegang tot Instagram en Facebook te beperken.

De Britse veerbootmaatschappij P&O Ferries berichtte gisteren al zijn schepen aan de kant te houden en snel met een grote aankondiging voor zijn 4000 medewerkers te komen. Het bedrijf heeft financieel zware jaren achter de rug, maar zegt niet zijn failliet te zijn. Britse media melden op basis van bronnen dat het bedrijf al zijn personeel wil ontslaan en vervangen door extern ingehuurde werknemers. Zowel de Britse vakbond als het Britse Ministerie van Transport zijn geschrokken van de uitlatingen van de maatschappij die jaarlijks meer dan 30.000 vaarten verzorgd.  

En dan het weer. Vandaag en de rest van het weekend zullen we de meeste tijd een helder blauwe hemel te zien krijgen. Slechts af en toe zullen er sluierwolken zijn, die in de vroege ochtenduren kunnen leiden tot mist. De temperatuur zal in de middagen tussen de 12 en 14 graden zijn. ’s Nachts is er kans vorst aan de grond.