www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Gisteravond vond er een coalitie-overleg plaats in het Catshuis in Den Haag. Ook de vice-premiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten waren daarbij aanwezig. De partijen kwamen bij elkaar om een drietal dossiers met elkaar te bespreken: het koopkrachtprobleem, het stikstofdossier en de opvang van asielzoekers. Er werden geen knopen doorgehakt omdat dit gesprek al langer gepland stond en het vooral bedoeld was dat de politici met elkaar in gesprek gingen voor aanvang van het nieuwe politieke jaar. 

Gisteren zat stikstofbemiddelaar Johan Remkes om de tafel met banken en bedrijven uit de boerensector. Na het gesprek in Arnhem gaf minister president Mark Rutte aan dat het belangrijk wordt dat iedereen een bijdrage gaat leveren aan de toekomst van een sterke boerensector. In de ogen van het kabinet moeten banken en bedrijven daarom ook een steentje bijdragen, als is op dit moment nog de vraag hoeveel en onder welke voorwaarden. Het kabinet doet voor alsnog vooral een morele oproep aan de overige sectoren. Ze hebben zelf ook wel door dat dwang juridisch haast niet mogelijk is.

Iedere Nederlander kan aanspraak maken op een scholingsbudget van de overheid. Dat is het STAP-budget. Mensen kunnen tot maximaal 1000 euro van de overheid krijgen om een opleiding te volgen die je beter maakt in je huidige baan of je kunt het geld gebruiken om je om te scholen voor een baan in een andere sector. Gisteren maakt het UWV bekend dat sinds de start van het STAP-budget in maart van dit jaar de organisatie al meer dan zeshonderd opleidingen uit het register geschrapt heeft. Als reden wordt aangevoerd dat die opleidingen niet arbeidsmarktgericht zouden zijn. Meer dan 115.000 Nederlanders hebben inmiddels gebruik gemaakt van de regeling. Op donderdag 1 september gaat het loket opnieuw open.

Omroep Brabant weet te melden dat in de gemeente Waalwijk 238 Oekraïners en statushouders opgevangen gaan worden in een leegstaand NH-hotel. Het hotel, dat op een prominente plek staat langs de Midden-Brabantweg N261 (Waalwijk-Tilburg), staat leeg sinds het is verkocht aan Van der Valk. Die heeft, volgens het Brabants Dagblad, plannen om het hotel ingrijpend te verbouwen. Maar nu wordt het eerst voor een jaar verhuurd. De gemeente gaat het hotel in de het dorp Sprang-Capelle in gebruik nemen als opvanglocatie. Volgende maand komen de eerste bewoners naar het dorp.

RTL Nieuws meldt dat het kabinet dat in 2023 een eerste versie van een wallet-app voor de nieuwe Europese digitale identiteit beschikbaar komt. Met deze eID kunnen burgers zich dan in de hele Europese Unie identificeren. Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering gaat het om een eerste versie van een Nederlandse open-source wallet. Ze schrijft aan de Tweede Kamer dat ze de lat hoog legt als het gaat om gegevensbescherming, informatieveiligheid en toegankelijkheid. Na de eerste versie gaat er in samenwerking met publieke en private partijen gewerkt worden aan meerdere wallet-concepten.

In 2020 bespraken het IMF en de Wereldbank al over een digitale ID die ook je gezondheid en financiële gegevens registreert. Die app zou ontwikkeld gaan worden in samenwerking met de Bill en Melinda Gates Foundation.

Rechter Bruce Reinhart hield gisteren een hoorzitting in West Palm Beacht over het bevelschrift over de inval in het huis van Donald Trump in Mar-a-Lago. Naar verwachting zal daarin staan wat de ware reden was voor de inval. Judicial Watch heeft woensdag een tegenargument ingediend tegen het verzoek van de DOJ om het aanhoudingsbevel van de inval van de FBI in Mar-a-Lago verzegeld te houden. In het verzoekschrift benadrukt Judicial Watch dat voormalig president Trump zelf heeft opgeroepen tot het vrijgeven van het arrestatiebevel en de bijbehorende documenten. Het Ministerie van Justitie houdt het bevelschrift liever verzegeld. De rechter neigt naar het vrijgeven van een deel van de beëdigde verklaring die is ingediend ter ondersteuning van het huiszoekingsbevel van Trump’s Mar-A-Lago residentie. Het Ministerie van Justitie moet voor 25 augustus een beëdigde verklaring indienen met voorgestelde bewerkingen. Naar verwachting zal de verklaring op zijn vroegst op 26 augustus wordt vrijgegeven, met bewerkingen, mits de rechter zijn standpunt niet wijzigt.

De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft gisteren bekend gemaakt dat de Duitse regering de BTW op aardgas tijdelijk gaat verlagen. Het tarief gaat van 19 naar 17 procent om consumenten financieel tegemoet te komen nu de huishoudens steeds meer moeite krijgen om de maandelijkse energierekening te betalen. Eerder besloot Duitsland dat energieleveranciers juist een toeslag bij consumenten in rekening mochten brengen omdat ook zij zelf met hogere kosten geconfronteerd worden. Het is de bedoeling dat de energiebedrijven de belastingverlaging gaan doorberekenen aan de klant.

Volgens zijn zoon Eric overweegt Donald Trump om bewakingsbeelden van de FBI-doorzoeking op Mar-a-Lago vrij te geven. In een interview met Sean Hannity waarop hem gevraagd werd of de beelden zouden worden vrijgegeven, antwoordde hij: “Absoluut Sean, op het juiste moment.” De mogelijke aankondiging van de presidentscampagne in 2024 zou een factor van overweging kunnen zijn als president Trump en zijn team afwegen of en wanneer ze de bewakingsbeelden vrijgeven.

In een nieuwe briefing van Russische ministerie van Justitie beschuldigd Rusland de Verenigde Staten en de Oekraïne van het in scène zetten van een False Flag event rondom de kerncentrale van Zaporshye. De grootste kerncentrale van Europa. De Russische militairen hebben hoge resolutie satellietbeelden getoond om de beweringen van het Westen te weerleggen dat Rusland wapens zou opslaan bij de kerncentrale. De Russen beweren dat de VS/Oekraïne een Tsjernobyl-achtige gebeurtenis willen veroorzaken in de komende dagen, terwijl Secretaris-Generaal Gutierrez van de VN een rondreis maakt door Oekraïne. De Russische Federatie zou vervolgens beschuldigd worden van het creëren van een door de mens veroorzaakte ramp in deze kerncentrale.

Gisteren is Lviv een trilaterale bijeenkomst geweest tussen de Oekraïense president Zelensky, de Turkse president Erdogan en VN-secretaris-generaal Guterres. De bijeenkomst duurde slechts veertig minuten. Na afloop ondertekenden Turkije en Oekraïne een overeenkomst over de bouw van vernielde infrastructuur. Turkije zal deelnemen aan de naoorlogse wederopbouw van Oekraïne. De landen ondertekenden een overeenkomstig memorandum. De restauratie van de brug in het dorp Romanovka, regio Kiev, wordt beschouwd als het eerste project.

Het Russische ministerie van Defensie heeft de resultaten gepresenteerd van een analyse van een mogelijke provocatie bij de kerncentrale van Zaporozhye. Vanaf 18 juli wordt de centrale regelmatig beschoten door het Oekraïense leger vanuit meervoudige lanceerraketsystemen. Tijdens de beschietingen werden de hulpondersteuningssystemen van de centrale en de levensondersteuningsfaciliteiten van Energodar beschadigd. De Oekraïense kant probeert samen met mensen uit de Verenigde Staten een klein ongeluk te veroorzaken in een kerncentrale. De Verenigde Staten verzwijgen gegevens over beschietingen en de situatie in de kerncentrale en moedigen zo de straffeloosheid van het regime in Kiev aan en dragen zo bij tot de mogelijke ontwikkeling van een nucleaire catastrofe in Europa. Het ministerie van Defensie waarschuwde hoe de noodsituatie in de kerncentrale van Zaporozhye zich zou kunnen ontwikkelen en presenteerde een kaart met mogelijke gevolgen. Volgens de Russen heeft de Oekraïense provocatie bij de kerncentrale van Zaporozhye tot doel een uitsluitingszone tot 30 km te creëren, internationale troepen en buitenlandse waarnemers bij de centrale te introduceren en het Russische leger van nucleair terrorisme te beschuldigen.

Europa vermindert de militaire hulp aan Oekraïne fors. In juli hebben de zes grootste EU-landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, helemaal geen nieuwe toezeggingen aan Kiev gedaan.  Het is voor het eerst sinds het begin van de speciale operatie dat een dergelijke situatie zich voordoet, schrijft Politico.  Volgens gegevens van het Instituut voor de Wereldeconomie vertoont de omvang van de militaire hulp van Europese landen aan Oekraïne sinds april een dalende trend. Vorige week besloten de westerse bondgenoten in Kopenhagen om Kiev 1,5 miljard dollar te geven. Maar, zoals het artikel zegt, dit bedrag is “gering” vergeleken met wat eerder aan Oekraïne was toegezegd.

De New York Times heeft het Chinese platform TikTok, een app waarvan bekend is dat het banden heeft met de CCP, gevraagd Amerikaanse gebruikers te censureren die zorgen delen over de integriteit van de verkiezingen op zijn platform. In een recent artikel schreef Times redacteur Tiffany Hsu een artikel over Tik Tok als een “broedplaats van ongegronde en misleidende informatie” voor de midterms van 2022. In het artikel, onthulde Hsu: TikTok begon gebruikers te censureren als ze een populaire hashtag gebruikten die werd geassocieerd met angst voor inmenging in de verkiezingen, nadat de Times hen hierop had aangesproken.

Kort nieuws

1.200 wetenschappers en professionals uit de hele wereld onder leiding van de Noorse natuurkunde Nobelprijswinnaar professor Ivar Giaever verklaren: Er is geen klimaatnoodsituatie.

De Texaanse gouverneur Greg Abbott is boos. Hij had de Texas National Guard opdracht gegeven om de grenspoort te sluiten. Nu heeft de grenspatrouille de grens weer opengezet om illegale immigranten door te laten stromen. ,,Ongelooflijk. Terwijl Texas de grens beveiligt, maakt de federale regering illegale immigratie mogelijk,’ zei Abbott.

De Republikeinse senator Chuck Grassley van Iowa zegt dat de FBI de politiek volgt in plaats van het bewijs, vanwege de doordringende politieke vooringenomenheid binnen het bureau. Grassley, de belangrijkste Republikein in de Senaatscommissie voor Justitie, maakte zijn gevoelens gisteren bekend in een brief aan FBI-directeur Christopher Wray. Hij merkte in de brief op dat het aanhoudende gebrek aan reactie “het vertrouwen in de FBI blijft aantasten.” Grassley stuurde de brief nadat hij door klokkenluiders gewaarschuwd was. Grassley geeft nu aan dat als deze beschuldigingen van de klokkenluiders waar en accuraat zijn, dan is zijn conclusie dat het ministerie van Justitie en de FBI institutioneel gecorrumpeerd zijn.

Economie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS, heeft gisteren bekend gemaakt dat het aantal werklozen afgelopen maand gestegen is naar 353.000. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De stijging is opvallend omdat veel bedrijven juist zitten te springen om personeel. Als oorzaak van de werkloosheid wordt genoemd dat deze mensen mogelijk niet de juiste opleiding of capaciteiten hebben om de vacatures in te vullen.

Persbureau Bloomberg meldt dat grote Amerikaanse techbedrijven profiteren van de forse winsten die olieproducenten behalen. Bedrijven als Microsoft en Amazon helpen de oliegiganten om meer olie op te pompen. De techbedrijven zijn verantwoordelijk voor alle rekendata die olieproducenten zoals Exxon Mobil of Chevron gebruiken in hun zoektocht naar de productie van olie en aardgas. Zo maakt Microsoft het voor ExxonMobil mogelijk om data van olievelden te analyseren. En Amazon zorgt voor simulaties om te berekenen welke hoeveelheid olie uit bestaande bronnen kan worden gehaald.

Een ondernemer in Zuid-Italië ontving deze week zijn gas- en elektriciteitsrekening. Waar hij in juli 2021 nog 120.000 euro moest betalen, was dat bedrag nu opgelopen tot 979.000 euro. Zelf zei hij: ,,Een vakantie in juli zou rendabeler zijn geweest dan het runnen van mijn bedrijf met deze kosten”.

De Centrale Bank van Japan heeft aangekondigd dat het toch niet doorgaat met het invoeren van een digitale munt (een CBDC, central bank digital currency) Het blijkt dat er geen animo voor is onder de mensen.

Gezondheid

Dr. Malhotra zegt dat artsen pas sinds kort weten dat ze misleid zijn over de gegevens van het vaccin. “Ik denk niet dat veel mensen in deze functies, die het vaccin promoten, zelf kritisch naar het bewijs kijken en dat zij de meeste informatie van de BBC krijgen. Dit is niet ongewoon, want Rochelle Walensky, de voormalige voorzitter van de CDC, heeft nog niet zo lang geleden toegegeven dat haar optimisme voor het vaccin afkomstig was van een nieuwsbericht van CNN.”

Het weer

Vandaag begint het op de meeste plaatsen zonnig. Er is in de vroege uren kans op mist in het oosten van het land. Langzaam maar zeker zien we over het hele land bewolking ontstaan waaruit ’s middags soms felle buien met onweer, hagel en windstoten kunnen ontstaan. Kijken we naar het weekend dan zien we dat het zaterdag weer opklaart. En er zullen morgen naast stapelwolken ook zonnige perioden zijn. De middagtemperatuur varieert van 22 tot 25 graden. Zondag zien we meer bewolking en kan er in de middag hier en daar een bui vallen. De temperatuur zal dan uitkomen rond de 23 graden.