www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

In The Times staat te lezen dat de nieuwe Italiaanse premier, Giorgia Meloni, het Italiaanse parlement heeft verteld dat de enige legale valuta in Italië en Europa de papieren biljetten zijn, die uitgegeven zijn door de Europese Centrale Bank. Zij gaf aan dat elektronisch geld geen wettig betaalmiddel is, maar een vorm van particulier geld. Daarom wil ze dat Italianen meer contant geld gaan gebruiken en minder creditcards. Dit gaat tegen de wereldwijde trend van elektronisch geld in. Voor Meloni hebben kaartbetalingen afgedaan, vandaar dat ze ook de laatste hand legt aan haar eerste begroting, waarin ook zal komen te staan dat het winkeliers en bedrijven toegestaan is om plastic geld te weigeren en contant geld te vragen voor betalingen tot 60 euro. Daarnaast zal de begroting er voor gaan zorgen dat goederen tot 5 000 euro contant mogen worden gekocht en verkocht. Nu is die limiet nog 1000 euro in Italië. 

Frankrijk heeft zijn inwoners gewaarschuwd zich voor te bereiden op stroomonderbrekingen. Volgens de Franse regering moeten mensen rekening houden met stroomuitval tussen acht uur ’s morgens en één uur ‘s middags of in de namiddag en avond van zes tot acht uur. Ziekenhuizen, politiebureaus, gevangenissen en “gevoelige industriële locaties” worden vrijgesteld. Scholen die worden getroffen door een onderbreking moeten om veiligheidsredenen gesloten blijven. Mensen worden de avond ervoor om 17.00 uur geïnformeerd als er in hun gebied roulerende sluitingen zijn. Tijdens de stroomonderbrekingen is het internet niet toegankelijk. Noodnummers in Frankrijk kunnen ook hinder ondervinden, in dat geval krijgen mensen toegang tot fysieke alarmpunten waar ze de autoriteiten over noodsituaties kunnen informeren. Grote steden zullen naar verwachting niet volledig worden getroffen door de complexiteit van hun elektriciteitsnet en het risico dat de elektriciteit in belangrijke steden wordt afgesloten.

De Oostenrijkse krant Heute meldt dat de levensmiddelenbranche in Oostenrijk een gezamenlijk noodplan overeengekomen is voor het geval ze getroffen wordt door een stroomstoring. Op de eerste dag zullen alle supermarkten gesloten blijven zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Vanaf de tweede dag worden in de winkels van Spar, Interspar, Maximarkt, Billa, Penny, Adeg, Sutterlüty, Hofer, Lidl, Nah- und Frisch, Unimarkt en M-Preis van 10 tot 15 uur zakken met verse producten uitgedeeld. Zo kan elke burger een zakje mee naar huis nemen. Vanaf de derde dag zal alleen droog voedsel worden uitgedeeld om redenen van voedselveiligheid. De zakken zullen voor de supermarkten worden uitgedeeld, het zal niet mogelijk zijn de markten te betreden of zelf producten uit te zoeken.

Alle 30 NAVO-landen zijn het erover eens dat Oekraïne lid moet worden van militaire alliantie, dat beweert vicepremier voor Europese en Euro-Atlantische integratie van Oekraïne Stefanishyna. Eerder zei NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg dat de overwinning van Oekraïne moet worden verzekerd als een onafhankelijke staat, anders kan het land zich nergens bij aansluiten.

Economie

TV Brics.com meldt dat meer dan 400 ondernemers uit 28 landen deze week deelgenomen hebben aan het BRICS+ International Business Forum. Dat is een gelegenheid voor organisatoren, gasten en deelnemers om nieuwe zakenpartners te vinden en de huidige zakelijke principes te bespreken. Tijdens de bijeenkomst werd de internationale award van Top 100 BRICS Entrepreneurs gelanceerd. Experts hebben de 100 beste projecten gekozen. Daarnaast werd het nieuwe online forum de BRICS Investment Club gepresenteerd. Zakenlieden kunnen via het platform snel investeerders voor hun projecten vinden en er kan geïnvesteerd worden in interessante initiatieven. Tatyana Seliverstova is aangesteld als directeur van het BRICS+ internationaal zakenforum. Het Forum richt zich op de introductie van nieuwe mechanisme en instrumenten voor de ontwikkeling van ondernemerschap in de BRICS-landen. De BRICS-landen werken samen op zowel economisch, politiek, wetenschappelijk als technisch gebied. Samen hebben zij een ontwikkelingsbank opgericht met een hoofdkantoor in Shanghai.

Elon Musk twittert er flink op de los de laatste dagen. Zo tweette hij dat hij overweegt de details vrij te geven achter de censuur van het Hunter Biden laptop verhaal. Hij liet ook een waarheid als een bom vallen door toe te geven dat Twitter zich ook gemengd had in de verkiezingen. Volgens hem wordt Twitter 2.0 meer transparant, effectief en evenwichtig. De Europese Unie dreigt Twitter te verbieden om dat het in ere herstellen van de eerder geschorste accounts niet in overeenstemming zou zijn met de Europese moderatie van informatie.

Gezondheid

Nu de documentaire Sudden Death uitgekomen is, gaan steeds meer mensen hun eigen ervaringen met de wereld delen. In Canada zien artsen veel sterfgevallen onder hun collega’s, want om te mogen blijven werken moesten Canadese artsen zich laten vaccineren. Inmiddels staat het aantal sterfgevallen onder artsen op 93. Maar ook in andere beroepsgroepen zoals verpleegsters, paramedici, politie-agenten, brandweerlieden en onder leraren zien ze in Canada een enorme toename van mensen die plotseling en onverwacht sterven. Canadese leraren maken zich grote zorgen omdat ze zien dat kinderen zich sinds het ontvangen van de vaccinatie niet meer kunnen concentreren in de klas en hun leerlingen krijgen allerhande fysieke reacties. Variërend van immuunreacties tot astma en een enkele keer zelfs zien ze een leerling in hun klas overlijden.

Elon Musk twitterde gisteren dat hij verwacht dat hij binnen zes maanden een Neuralink-hersenchip bij mensen kan implanteren. Hij trad woensdagavond op in een show and tell evenement om het apparaat bekend te maken. Musk heeft hoge verwachtingen van de Neuralink en denkt dat de chip vooral mensen met hersenaandoeningen kan helpen. Hij verwacht dat gehandicapten door de chip geholpen kunnen worden met bewegen of communiceren. De Neuralink brein-computer (BCI) zou binnen afzienbare tijd klaar moeten zijn voor mensen, zodat zijn bedrijf kan beginnen met de testfase. Musk heeft daarvoor al het grootste deel van het papierwerk ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration. Hij verwacht de Neuralink over ongeveer zes maanden in een mens te kunnen uploaden.  

De voormalige verbannen president van Georgië en ex-gouverneur van Odessa, Oekraïne – Mikhail Saakashvilli – lijdt aan kwik- en andere metaalvergiftiging. Artsen sluiten een coma en de dood niet uit.

Weer

En dan het weer. Vandaag krijgen we een frisse dag met temperaturen tussen de nul en drie graden. Er is veel bewolking en er waait een matige soms krachtige noordoostenwind. Daardoor zal de gevoelstemperatuur lager liggen dan de werkelijke temperatuur. In de nacht naar zaterdag is er in het oosten van het land plaatselijk kans op wat sneeuw.