www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Het is de deelnemers aan de Grote Leugen route gisteren niet gelukt om het Brabantse provinciehuis in Den Bosch op tijd te bereiken. Daarom gaan de boeren daar vanochtend tussen acht en negen uur naar toe. Na het gesprek in Den Bosch gaat de stoet van trekkers, vrachtwagens en auto’s richting Eindhoven om vervolgens richting Maastricht te rijden. Wie de boeren willen steunen in hun strijd tegen de overheid kan onderweg aanhaken.

Duizenden werknemers in Franse steden door het hele land gingen gisteren de straat op om voorgestelde pensioenwijzigingen af te wijzen en te staken. De hervorming is bedoeld om de pensioenleeftijd op te rekken van 62 naar 64 jaar. De landelijke stakingen en protesten worden gezien als een belangrijke test voor Emmanuel Macron en zijn presidentschap. Volgens peilingen wekken de pensioenplannen bij zestig procent van de Fransozen verontwaardiging op.

Mensensmokkelaars in Albanië hebben migranten naar het Verenigd Koninkrijk gelokt met de belofte van snelle auto’s en gemakkelijk geld. Meer dan 10.000 Albanezen zijn vorig jaar illegaal Groot-Brittannië binnengekomen door in kleine bootjes het Kanaal over te steken om asiel aan te vragen. Zij vormen bijna een vierde van de meer dan 45.000 mensen die de gevaarlijke reis over de drukke waterweg naar het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt. Vorige week bracht een speciale vlucht tientallen uit Groot-Brittannië gedeporteerde Albanezen terug.

Reuters meldt dat de Braziliaanse president Luís Inácio Lula da Silva 40 manschappen heeft verwijderd die de presidentiële residentie bewaken nadat hij zijn wantrouwen in het leger heeft uitgesproken omdat het “niet had opgetreden” tegen demonstranten van 8 januari 2023.

De Taiwanese premier Su Tseng-chang heeft gisteren het ontslag van hemzelf en zijn kabinet ingediend bij president Tsai Ing-wen. Er werd al eerder gezinspeeld op een herschikking van de regering, over zijn opvolging is nog niets losgelaten.

De 42-jarige Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft gisteren totaal onverwacht haar vertrek aangekondigd in een persconferentie. Ze gaf aan uiterlijk 7 februari van het toneel te verdwijnen. Ardern was sinds 2017 premier van Nieuw Zeeland en gaf aan afgelopen zomer te hebben nagedacht over haar toekomst in de politiek. Ze kwam tot de conclusie dat ze niet langer de politiek leider van het land wil zijn en gaf aan dat ze niet genoeg brandstof meer had om deze baan te vervullen. De inwoners van het land hebben het Ardern echter niet vergeven dat ze het land gebruikte als proeftuin voor het beleid van het World Economic Forum en de coronavaccins. Miljoenen riepen via social media op om Ardern te arresteren wegens misdaden tegen de mensheid.

De Amerikaanse overheid heeft gisteren het schuldenplafond van 31,4 biljoen dollar bereikt. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft aangegeven actie te ondernemen om een wanbetaling op de staatsschuld te voorkomen nu het land zijn kredietlimiet heeft bereikt en het Congres in een impasse verkeert over het verhogen van het plafond. Minister van Financiën Janet Yellen stuurde een brief aan de congresleiders waarin zij de lancering van noodmaatregelen aankondigde. Eén van de maatregelen is dat het ministerie van Financiën de schuldenemissie van 19 januari tot 5 juni 2023 stopt.

Het hoofd van de Indiase centrale bank roept op tot een verbod op cryptocurrencies omdat het in zijn ogen gokken is. Het leidt tot een “dollarisering” van de economie en hij is bang dat banken “de controle zullen verliezen” als het verder groeit.

De Centrale Bank van Rusland heeft deze week officiële wisselkoersen voor negen buitenlandse valuta tegen de roebel vastgesteld aldus de toezichthouder in een verklaring. De lijst omvat: de Dirham van de Verenigde Arabische Emiraten, de Thaise baht, de Vietnamese dong, de Servische dinar, de Nieuw-Zeelandse dollar, de Georgische lari, de Indonesische roepia, de Egyptische pond en de Qatarese riyal.

Het weer

En dan het weer. De dag start met temperaturen onder het vriespunt. In de loop van de dag is er in het hele land kans op regen of natte sneeuw. De maximumtemperatuur wordt 4 graden. Kijken we naar het weekend dan verlopen beide dagen overwegend droog. Hier en daar een winterse bui is echter niet uitgesloten.