Een stekelige minister-president Rutte stond gisteren de Tweede Kamer te woord over het sms-schandaal. De oppositiepartijen oordeelden hard over de berichtjes die Rutte op zijn eigen wijze archiveerde of wiste. Ook coalitiepartijen waren niet blij met het feit dat de premier zelf bepaalde wat wel of niet werd opgeslagen op zijn Nokia met beperkt geheugen. Toch overleefde hij de motie van wantrouwen die ingediend was door de PVV en de groep Van Haga. Volgens Rutte stuurde hij relevante berichten voor archivering door naar zijn ambtenaren en heeft hij ’nooit bewust belangrijke zaken achtergehouden en zich naar de geest en de letter van de wet gehandeld’. Toch zijn de gewiste berichten niet meer te achterhalen via de provider. Rutte gaf aan dat als de Kamer geen vertrouwen meer in hem had, hij iets anders gaat doen. De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gaat onderzoek doen naar archiefvorming bij het ministerie van Algemene Zaken, het departement van minister-president Mark Rutte.
Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat ook vanuit Nederland een kabinetsdelegatie naar het Zwitserse Davos afreist om deel te nemen aan een bijeenkomst van het World Economic Forum. Minister-president Rutte neemt dinsdag 24 en woensdag 25 mei 2022 deel. Ook minister Kaag van Financiën, minister Ollongren van Defensie, minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat reizen af naar Davos.
Monkey pox, een uiterst zeldzaam apenpokkenvirus is opgedoken in Europa. In Spanje en Portugal zijn de eerste gevallen gemeld en ook vanuit Groot-Brittannië komen berichten van mensen die besmet zijn. Ook in Zweden en de Verenigde Staten worden gevallen gemeld. De wereldgezondheidsorganisatie noemt de apenpokken een opkomende infectieziekte. De FDA in de Verenigde Staten heeft in 2019 het vaccin tegen het apenpokkenvirus al goedgekeurd en de Amerikaanse overheid heeft al 13 miljoen doses gekocht. De ziekte wordt overgedragen via direct lichamelijk contact en druppelinfectie en wordt voornamelijk verspreid in Afrika, waar het vooral kinderen treft. De incubatietijd is vijf tot 21 dagen, de symptomen zijn koorts, rug- en spierpijn, koude rillingen en vermoeidheid. Het sterftecijfer ligt tussen de vier en 22%.
Bill Gates waarschuwde op 21 november vorig jaar al voor toekomstige pandemieën en heel specifiek voor terreuraanslagen met pokken. De Duitse krant Bild meldt nu dat de ministers van Volksgezondheid van de G7 deel gaan nemen aan een pandemieoefening in Duitsland, waarbij een zich snel verspreidende en gevaarlijke uitbraak van een “pokkenvirus” afkomstig van luipaarden wordt gesimuleerd. Dat is bijzonder, want in 1980 is de wereld pokkenvrij verklaard en komen pokken alleen nog voor in laboratoria.
Elon Musk profileert zich steeds uitgesprokener op Twitter. Nu heeft hij de Democratische partij de partij genoemd die staat voor verdeeldheid en haat. Musk liet in de Tweet weten op de Republikeinen te gaan stemmen.
Schotland wil eind 2023 een nieuw referendum houden over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Mocht de soevereiniteit worden toegekend, dan wil het land toetreden tot de EU en de NAVO.
Persbureau Reuters laat weten dat Google Rusland gisteren faillissement heeft aangevraagd. De inbeslagname van de bankrekening van Google Russia door de Russische autoriteiten maakt het onmogelijk voor het bedrijf om nog verder te werken, hun werknemers en leveranciers te betalen en aan andere financiële verplichtingen te voldoen. De inbeslagname staat los van de situatie in de Oekraïne en is vooral een reactie van Rusland op de weigering van Google om (volgens Rusland) illegale content van YouTube te halen. In december kreeg het bedrijf daarvoor nog een boete van 7,2 miljard roebel (110 miljoen euro), later verhoogd met een half miljard roebel (7,7 miljoen euro).
Koning Willem-Alexander laat elk najaar een deel van het Kroondomein afsluiten. Dat is volgens de rentmeester nodig voor het wildbeheer, maar bekend is dat de koning in die tijd ook met of zonder gasten jaagt op Het Loo. De koning krijgt net als elke natuurbeheerder subsidie voor het beheer van Kroondomein Het Loo. Volgens De Faunabescherming worden de subsidieregels voor natuurbeheer overtreden en daarom wil de stichting dat de koning de miljoenensubsidie die hij de laatste vijf jaar kreeg terugbetaalt. Faunabescherming heeft een slepende zaak over Het Loo gewonnen, waardoor de minister voor Natuur en Stikstof het bezwaar van de Faunabescherming tegen de miljoenensubsidie voor Kroondomein Het Loo alsnog moet behandelen. Dat is de uitkomst van de rechtszaak die de stichting aanspande. ,,We zijn op alle punten in het gelijk gesteld’’, zegt voorzitter Niko Koffeman.
In The Herald Scotland is te lezen dat er een onderzoek ingesteld is naar aanleiding van een tweede “zeer ongebruikelijke” piek van het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen in Schotland. Alle alarmbellen gingen af nadat in maart 18 baby’s binnen vier weken na de geboorte waren overleden, waardoor het sterftecijfer een bovenste waarschuwingsdrempel overschreed die bekend staat als de “controlegrens” en die een potentieel probleem signaleert.
Social media bedrijf Meta heeft in zijn laatste moderatierapport gemeld dat het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 18,6 miljoen berichten offline haalde omdat ze terroristische inhoud zouden bevatten of deel uitmaakten van georganiseerde haatcampagnes. De berichten werden deels door het systeem opgespoord of gerapporteerd door gebruikers. Een bug zorgde er voor dat er zo’n 400.000 berichten verwijderd werden van Facebook en Instagram. Volgens Meta ging het daarbij om kinderziektes van een nieuwe kunstmatige intelligentietechnologie die ongepaste berichten automatisch moet opsporen. Berichten die ten onrechte verwijderd waren werden in de meeste gevallen teruggeplaatst. Mark Zuckerberg heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij zich genoodzaakt voelt om extra inspanningen te plegen om desinformatie en extremistische inhoud op de fora tegen te gaan.
En dan het weer. De dag begint op de meeste plaatsen droog met hier en daar wat zon. In de middag moeten we ons opmaken voor intense regenbuien en onweer. In Limburg, delen van Brabant en mogelijk de Achterhoek kan het weer zich explosief ontwikkelen met enorme regenbuien hier en daar gecombineerd met onweer, zware windstoten en mogelijk zelfs hagel. ’s Avonds wordt het naar verwachting weer droog. Kijken we naar het weekend, dan zien we een rustig weerbeeld met regelmatig plaats voor de zon. De middagtemperatuur komt zaterdag uit tussen de 18 en 21 graden. Zondag wordt het zelfs nog wat warmer.