www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Britse premier Liz Truss is afgetreden als premier van het Verenigd Koninkrijk en leider van de Conservatieve Partij. In een toespraak buiten Downing Street zei ze dat ze het mandaat waarop ze was verkozen niet kon waarmaken. Dit is het begin van een wedstrijd om de volgende Tory-leider en premier te vinden. Potentiële kandidaten moeten voor maandagmiddag de steun krijgen van tenminste 100 parlementsleden. Als er twee kandidaten zijn, mogen de Tory-leden opnieuw stemmen en wordt vrijdag een winnaar gekozen. De nieuwe kanselier Jeremy Hunt sluit zichzelf uit. Maar Rishi Sunak en Penny Mordaunt worden gezien als kanshebbers. Bronnen dicht bij voormalig premier Boris Johnson bevestigen noch ontkennen speculaties dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen. Het aftreden van Truss na 45 dagen in functie maakt haar de kortstzittende premier in de Britse geschiedenis. Haar nu verworpen minibegroting van september bracht de onrust op gang; een chaotische nacht in het Lagerhuis op woensdag bezegelde haar lot.

De Europees Parlementariër, Mislav Kolakusic, heeft op Twitter geschreven dat de aankoop van 4,5 miljard doses van het COVID-19 vaccin voor 450 miljoen inwoners van de EU, het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van de mensheid is.  Het Europees Openbaar Ministerie heeft een onderzoek geopend naar de aankoop van vaccins tegen het coronavirus in de EU, een aankondiging die de aandacht opnieuw zal vestigen op de rol van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Volgens twee waakhondinstanties is Von der Leyen betrokken bij een deal met Pfizer. De Roemeense Europarlementariër, Cristian Terhes vindt dat Von Der Leyen af moet treden, nu haar daden strafrechtelijk onderzocht worden door de EU-procureur. Von der Leyen ondertekende contracten voor de aankoop van 4,6 miljard Covid-doses ter waarde van 71 miljard euro. Contracten die nog steeds niet volledig zijn vrijgegeven aan het publiek en de leden van het Europees Parlement.

De Oekraïense president Zelensky heeft het besluit in werking gesteld om sancties op te leggen aan de vrouw en dochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, voor een periode van 10 jaar. De sancties omvatten 13 beperkende maatregelen, waaronder het blokkeren van activa en het verbod op het verwerven van grond.

De Franse president Emmanuel Macron heeft bekend gemaakt dat Frankrijk, Spanje en Portugal overeengekomen zijn om een “groene corridor” te creëren die de MidCat-gaspijpleiding zal vervangen en de toegang tot de energiemarkt van de EU zal openstellen voor de landen van het Iberisch schiereiland.

Economie

Mail online meldt dat supermarkt Aldi overweegt om in het Verenigd Koninkrijk eetbare insectenreceptenpakketten van Yum Bug te gaan verkopen. De oprichters van Yum Bug, Aaron Thomas en Leo Taylor nemen het op tegen andere start-ups om hun product in de schappen van de supermarkt te krijgen. Het duo wil de consumptie van insecten normaliseren. Beiden begonnen in 2017 te koken met insecten vanuit de garage van hun ouders en ontwikkelden allerlei recepten die ze online plaatsten. Tijdens de lockdown verkocht het tweetal hun eerste insectenreceptenboxen en begon hun bedrijf serieus vorm te krijgen. Aldi wil voorrang geven aan leveranciers uit eigen land en streeft er naar om tegen eind 2025 jaarlijks 3,5 miljard pond extra uit te geven aan Britse bedrijven.

EU-leden moeten bereid zijn cryptomining te blokkeren, aldus de Europese Commissie. Op lange termijn is het ook cruciaal om een einde te maken aan de belastingvoordelen en andere fiscale maatregelen die cryptomijners momenteel genieten aldus de commissie. Eerder toonde Eurostat inflatiecijfers. De CPI van de eurozone steeg in september tot een record van 9,9%, waardoor de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toenam. De inflatie op jaarbasis in de 19 landen van het blok werd licht naar beneden bijgesteld van een voorlopige raming van 10% tot 9,9% in september 2022. Toch was het het hoogste percentage sinds het begin van vergelijkbare metingen in 1991, ruim boven de ECB-doelstelling van ongeveer 2%, wat erop wijst dat de beleidsmakers het monetaire beleid zullen blijven verkrappen ondanks het risico van een recessie. De ECB is van plan haar basisrente met 75 basispunten te verhogen wanneer zij op 27 oktober bijeenkomt.

Gezondheid

De Franse regering wordt mogelijk gedwongen het voorbeeld van Zwitserland te volgen, waar 10,3 miljoen doses Covid-vaccins werden vernietigd omdat de vervaldatum was verstreken. In Frankrijk gaat het om een hoeveelheid van 30 miljoen vaccins met een waarde van meer dan 500 miljoen euro. Medewerkers van de Vida-organisatie in Peru meldden op social media dat ze bij het opruimen van het strand van Oquendo op een partij van duizenden doses ongebruikte griepsvaccins zijn gestuit die volgens de verpakking uit een Duits laboratorium kwamen.

Het weer

En dan het weer. Vandaag wordt het een droge dag met zonnige perioden. In het zuiden van het land kan het kwik stijgen tot twintig graden. In de middag zien we een afwisseling van zon en wolken en kan er een enkele bui vallen zo hier en daar met onweer. Komend weekend verandert er weinig, het blijft wisselvallig en zacht herfstweer.