www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

RTL Nieuws meldt dat Sywert van Lienden wordt ontslagen als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren besloten. Van Lienden zou als bestuurder, samen met zijn compagnon Bernd Damme, niet in het belang van de stichting hebben geopereerd vanwege hun geheime commerciële activiteiten. Het Openbaar Ministerie vroeg om zijn ontslag. Zowel Van Lienden als Bernd Damme mogen de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden.

Morgen gaan boeren wereldwijd demonstreren. In Nederland is er van 12 tot 16 uur een bijeenkomst op De Dam in Amsterdam. Verwacht wordt dat er naast sprekers ook veel internationale pers aanwezig zal zijn. De actie is inmiddels ook opgepakt in Canada, de Verenigde Staten en Australië.  Canadezen protesteren in hele land om solidair te zijn met Nederlandse boeren. De protesten worden georganiseerd door Freedom Fighters Canada, die de hashtag #WeMoveAsOne gebruiken om updates over het nieuwe boerenkonvooi te tweeten. Ook Italiaanse boeren komen in opstand. Honderden boze boeren reden gisteren door Napels en gaven aan er genoeg van te hebben. Onder het roepen van de tekst: We zijn geen slaven, we zijn boeren, gooiden ze liters melk op de straten waarbij ze aangaven dat dat hun bloed vertegenwoordigde.

Nadat het Veiligheidsberaad eerder deze week liet weten de verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers per 1 oktober weer over te dragen aan het Rijk en het COA wordt er druk vergaderd over de mogelijkheden en opties. Staatssecretaris van Asiel, Eric van der Burg, heeft laten weten dat hij besloten heeft om drie cruiseschepen naar Nederland te laten varen om asielzoekers op te vangen. Waar de schepen komen te liggen, is nog niet bekend. Een poging om een cruiseschip in Vlissingen te plaatsen, is mislukt. De gemeente Velsen is bereid om een schip aan te laten meren zodat asielzoekers daar een half jaar kunnen wonen. De staatssecretaris verwacht het eerste cruiseschip in augustus. De druk op de asielketen moet verder verlicht worden doordat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers locaties op gaat  kopen waar nu nog geen woonbestemming op zit, zoals bijvoorbeeld leegstaande hotels. Ook Defensie gaat uitkijken naar geschikte locaties. Het kabinet werkt ondertussen aan een wetsvoorstel waardoor gemeenten verplicht worden om mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Het wetsvoorstel wordt na het zomerreces verwacht en mogelijk in januari 2023 al van kracht.

Via een opsporingsbericht vraagt de politie van Limburg het publiek mee uit te kijken naar twee tienermeisjes die sinds maandag vermist worden uit de gesloten jeugdzorginstelling Via Jeugd in Cadier en Keer. Het gaat om de vermissing van de 15-jarige Latisha Pfeiffer en de veertienjarige Shirley Bettink.

Zoals verwacht is premier Mario Draghi van Italië gisteren afgetreden. President Mattarella van Italië heeft het parlement inmiddels per decreet ontbonden. Woensdagavond kreeg Draghi de partijen niet om de tafel voor een vertrouwensstemming. De Vijfsterrenbeweging, Forza Italia en Lega besloten niet aan de stemming deel te nemen omdat het voor hen niet mogelijk was om nog samen te werken met de Italiaanse premier. Draghi kan aanblijven tot de nieuwe verkiezingen hebben plaatsgevonden die naar verwachting in september of oktober plaats zullen vinden. Op basis van de huidige peilingen zou een rechtse alliantie onder leiding van Giorgia Meloni een onverwachte verkiezing ruimschoots winnen. Als gevolg van Draghi’s ontslag daalde de aandelenmarkt van Milaan gisterochtend bij de opening 2 procent.

De Conservatieve Lagerhuisleden hebben na stemming twee kandidaten over die in de race zijn om Boris Johnson op te volgen als de premier van het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om de oud-minister van Financiën Rishi Sunak en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. Beide politici zijn Young Global Leaders van het World Economic Forum van Klaus Schwab.

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan hebben elkaar uitgebreid gesproken in Iraanse hoofdstad Teheran. Daaruit is naar voren gekomen dat de relatie tussen beide landen zich ontwikkeld, wat er ook gebeurt. Poetin dankte Erdogan voor het presenteren van een platform voor onderhandelingen over de export van voedsel en graan en Poetin noemde de kwesties in verband met de regeling van de situatie in Syrië en Nagorno-Karabach. Erdogan verklaarde dat deze ontmoeting een groot pluspunt was en dat in het kader van deze bemiddelingsmissie die gewijd was aan de kwestie Syrië) de constructieve rol van Rusland zal blijven bestaan. Tijdens de recente besprekingen in Istanbul was het standpunt van Russische zijde zeer positief en constructief. 

De Russische president Vladimir Poetin heeft een aantal nieuwe wetten ondertekend: zo geldt vanaf nu gratis ziekenhuisopname van kinderen met een handicap samen met hun ouders. Krijgen kinderen met een handicap dagelijks op school twee gratis maaltijden, ongeacht de vorm van onderwijs. Is er de mogelijkheid gecreëerd voor burgers die gehandicapt zijn geraakt een gratis tweede opleiding te volgen.  Is er een verbod gekomen op het gebruik van digitale activa als betaalmiddel. Is het scholen verboden om leraren te belasten met onnodige rapportage. Wordt het makkelijker om kippen en konijnen te houden op tuinpercelen en wordt de registratie van degelijke percelen als gemeenschappelijk eigendom vereenvoudigd.

In de eerste zes maanden van 2022 zijn in de Verenigde Staten 181 mensen  gearresteerd voor seksueel misbruik van kinderen, waaronder 153 leerkrachten, 12 onderwijsassistenten, 12 invalleerkrachten en vier schooldirecteuren. Een analyse bleek dat er tussen 1 januari en 30 juni tenminste 181 mensen gearresteerd zijn wegens kind gerelateerde seksmisdrijven, wat neer komt op gemiddeld één arrestatie per dag.

Witte Huis woordvoerster Karinne Jean-Pierre heeft bekend gemaakt dat Joe Biden positief getest is op COVID-19.  Hij is volledig gevaccineerd en tweemaal geboosterd.  Biden is begonnen met het nemen van Paxlovid geheel volgens de richtlijnen van het CDC. Hij heeft last van milde symptomen en zal zijn werkzaamheden digitaal voortzetten.

In Sri Lanka is Ranil Wickremesinghe beëdigd als de nieuwe president van het land. Hij is ook verbonden aan het World Economic Forum. Sri Lankanen zijn zo teleurgesteld in de benoeming van deze nieuwe president door het parlement dat ze door blijven gaan met hun strijd. De nieuwe president heeft aangegeven hard op te zullen treden tegen “fascistische” protesten. “Als je probeert de regering omver te werpen, het kantoor van de president en de premier te bezetten, is dat geen democratie; dat is tegen de wet,” zei hij. Ondertussen is in het land een nieuw track- en databanksysteem ingevoerd, dat is opgezet door het Wereld Economisch Forum (WEF) en dat burgers dwingt hun ID in een app te uploaden om benzine te kunnen kopen.

De ongevaccineerde tennisser Novak Djokovic zal niet spelen op de US Open. Het toernooi heeft bevestigd dat het het advies van de Amerikaanse overheid zal volgen en geen spelers of burgers toe zal laten die hun vaccinatie niet hebben gehad.

Gezondheid

Covid-injecties bevatten kaliumchloride dat gecontra-indiceerd is voor hartaandoeningen. De Covid-19 prik van Pfizer-BioNTech bevat kaliumchloride in een niet nader genoemde concentratie.  Kaliumchloride is essentieel voor het goed functioneren van het hart, maar de bijwerkingen van een teveel aan kalium zijn onder andere een onregelmatige hartslag, spierzwakte of een slap gevoel, ernstige buikpijn, en gevoelloosheid of tintelingen in uw handen, voeten, of mond. Kaliumchloride mag niet worden geïnjecteerd bij mensen met een hartaandoening. Wat betekent dit voor kinderen bij wie myocarditis is vastgesteld die mogelijk door Covid-injecties is veroorzaakt?  Verergert de tweede dosis de primaire schade die door de eerste dosis is veroorzaakt?

Economie

Voor het eerst sinds 2011 heeft de Europese Centrale Bank de officiële rentetarieven verhoogd tot een half procent. Het verhogen van de rente is bedoeld om de torenhoge inflatie te beteugelen. De rentetarieven zijn al jaren extreem laag. Dat betekende dat banken bijna gratis kortlopende leningen bij de ECB konden afsluiten.

Naar nu blijkt heeft Blackrock in de eerste zes maanden van dit jaar 1,7 triljoen dollar verloren. Dat gaat grotendeels om geld van hun klanten.

Tesla heeft 75% van zijn Bitcoin ter waarde van 936 miljoen dollar verkocht. Dat staat te lezen in het laatste winstrapport van het bedrijf, dat woensdag werd gepubliceerd. CEO Elon Musk liet weten dat dit nodig was om de kaspositie te maximaliseren en de liquiditeit te verhogen te midden van de “onzekerheid van de Covid-lockdowns in China” op dat moment. Tesla investeerde in totaal $ 1,5 miljard in Bitcoin in het eerste kwartaal van 2021, volgens eerdere filings, waardoor een verlies van ongeveer 189 miljoen dollar op de cryptocurrency overbleef.

IKEA verhoogt de prijzen voor de meeste populaire producten tot 100%. Aanleiding voor de ingrijpende plannen zijn de enorme kostenstijgingen bij IKEA: de bekende problemen in de toeleveringsketens, stijgende grondstofprijzen en dure energie. Volgens IKEA zullen de prijzen wereldwijd met gemiddeld negen procent stijgen.

De Amerikaanse farmaceutische industrie heeft dit jaar de prijzen van medicijnen zo’n 1.186 keer verhoogd, volgens Patiënten voor Affordable Drugs, een belangenorganisatie die de torenhoge kosten van geneesmiddelen op recept probeert te beteugelen. Ondanks recordwinsten hebben farmaceutische bedrijven de prijzen van 133 producten alleen al tussen 24 juni en 5 juli met gemiddeld vijf procent verhoogd. Het leukemie-medicijn van Pfizer, Besponsa, heeft sinds het begin van de pandemie vier prijsstijgingen ondergaan en wordt nu verkocht voor 21.056 dollar voor een enkele flacon.

Het weer

En dan het weer. De dag begint vandaag op de meeste plaatsen met bewolking en nevelig weer. In de middag wisselen stapelwolken en de zon elkaar af. De middagtemperatuur varieert van 18 tot 25 graden. Kijken we naar het weekend dan zien we dat zowel zaterdag als zondag de temperaturen weer op gaan lopen en het zal vrij zonnig zijn al zijn stapelwolken niet uitgesloten.