www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, heeft een wetsvoorstel gepresenteerd voor een nieuwe Wet op de politieke partijen. Aanleiding voor de nieuwe wet was, dat het op dit moment lastig is om politieke partijen te verbieden. Toch voelde het kabinet daar behoefte aan na opmerkingen van politici van het Forum voor Democratie en de bestorming van het Amerikaanse parlement op 6 januari 2021.  Met de nieuwe wet kan de Hoge Raad straks politieke partijen die de democratische rechtsstaat ondermijnen of af willen schaffen verbieden. In het wetsvoorstel staat ook dat politieke partijen openheid van zaken moeten geven over hun financiën zodat duidelijk wordt van wie zij donaties ontvangen. Daarnaast moeten politieke partijen openbaar maken hoe ze hun kandidaten en lijsttrekker kiezen. Om partijen minder afhankelijk te maken van giften komt er een subsidieregeling. Politieke partijen in gemeentes, waterschappen en provincies kunnen drie jaar lang aanspraak maken op subsidies van in totaal 25 miljoen euro.

Rio Times online meldt dat de Braziliaanse militaire rechtbank aangeeft geen aanklachten te kunnen behandelen. De opperrechter van het Militaire Hooggerechtshof (STM), Artur Vidigal, weigerde de voortzetting van de strafrechtelijke vertegenwoordiging van voormalig rechter Wilson Issao Koressawa. Hij diende op 8 december 17 verzoeken in, die nu allemaal afgewezen zijn. Een van de verzoeken was om na te gaan of de gekozen president Luiz Inácio Lula da Silva (PT) nog in leven is. Daarnaast had hij verzoeken ingediend voor de arrestaties, blokkering van bankrekeningen en inbeslagname van de paspoorten van senator David Alcolumbre, senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco, alsmede rechters van het Federale Hooggerechtshof van Brazilië, Alexandre De Moraes en Luís Roberto Barroso.

De voorgedragen Israëlische premier Netanyahu heeft na zes weken van onderhandelingen de Israëlische president Isaac Herzog laten weten dat hij er in geslaagd is om een nieuwe regering te formeren. Netanyahu zal daar voor de zesde keer leiding aan geven. Volgens politicologen is dit het meest rechtse kabinet dat Netanyahu ooit gevormd heeft en mogelijk zelfs het meest rechtse kabinet dat Israël ooit gekend heeft. De nieuwe regering beschikt over 64 van de 120 zetels en heeft aangegeven dat ze willen dat de Knesset ofwel het parlement het laatste woord krijgt over wat wettelijk toelaatbaar is, in plaats van het Hooggerechtshof. Dat betekent dat de aanstaande regering wettelijk kan doen en laten wat zij wil. De nieuwe regering wordt uiterlijk maandag 2 januari beëdigd.

Kort nieuws

Drie rechters van het Braziliaanse Hooggerechtshof nemen geen kerstvakantie omdat ze bang zijn dat president Jaïr Bolsonaro dan het leger activeert. De leden proberen op deze manier elke poging waarbij de Garantie van Recht en Orde (GLO) of artikel 142 van de grondwet betrokken is, tegen te houden.

Het hoofd van de politiebond van Queensland in Australië, Ian Leavers, wil alle “Anti-Vax, Pro-Gun, soevereine burgers en complotterroristen verwijderen van alle sociale media. Daarvoor nemen ze momenteel contact op met fora als Meta (het moederbedrijf van Instagram, Facebook en Whatsapp , Twitter en andere fora om Australiërs te laten verwijderen.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is de voornaamste kandidaat om het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te worden. Stoltenberg wordt getipt om de in Washington gevestigde organisatie te leiden als zijn positie als hoofd van het bondgenootschap in oktober 2023 afloopt.

Russisch parlement heeft een wet aangenomen die LHBTQ-propaganda, pedofilie en geslachtsverandering in reclame, boeken, films en media verbiedt. De Russische parlementsvoorzitter Volodin gaf aan dat de Russen tradities hebben en een geweten en dat zij begrijpen dat ze moeten denken aan kinderen, gezinnen, het land en om dat te behouden wat door onze ouders is overgedragen. De wet die LGBT-propaganda verbiedt geldt ook voor videospelletjes. Als videospellen LGBT-propaganda bevatten, moeten ze uit online winkels worden verwijderd en mogen ze niet beschikbaar gesteld worden aan Russische gebruikers.

Weer

En dan het weer. Vandaag overheerst de bewolking en we zien een actief regengebied over het land trekken. De temperatuur varieert van zeven tot elf graden. Kijken we naar de Kerstdagen dan zien we dat er zachte en sterk wisselvallige dagen verwacht worden. Zaterdag en op Tweede Kerstdag valt er regelmatig een bui. Op Eerste Kerstdag zien we veel bewolking en zal het vooral in de middag flink regenen.

Langs deze weg wil ik iedereen hele fijne feestdagen wensen.