www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Er komen hele diverse berichten uit de hoek van Rusland en de Oekraïne. Er zijn beelden te zien van Oekraïense soldaten die zich overgeven door met een witte vlag te zwaaien. Er zijn beelden van Russische soldaten die dansen met inwoners in de Donbassrepublieken. Andere nieuwszenders melden dat er flink gevochten wordt en dat bewoners soms uren moeten doorbrengen in metrostations omdat het bovengronds niet veilig is. Kortom het is lastig inschatten hoe de situatie daar nu werkelijk is. De NAVO stuurt nu troepen naar de grenzen van oostelijke lidstaten om hun grenzen te versterken, maar NAVO kan niet ingrijpen in de Oekraïne zelf omdat het land geen lid van de NAVO is.

Het Russische Ministerie van Defensie bevestigt dat luchtlandingstroepen het gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl onder controle hebben. Het Russische leger is met de Oekraïense collega’s overeengekomen om de centrale gezamenlijk te beveiligen. Het personeel blijft de centrale bedienen – de radioactieve achtergrond is normaal, aldus het Ministerie.

President Poetin sprak gisteren in zijn speech over een speciale militaire operatie. Op internet vraagt men zich hardop af of dat te maken heeft met het opruimen van de Amerikaanse biolabs. Russische raketaanvallen zouden inmiddels zeven van de elf biolaboratoria van het Pentagon vernietigd hebben. Op het internet circuleert een kaart waarop te zien is dat in onder andere Kiev, Odessa, Loehansk en de Krim Amerikaanse biolaboratoria staan. De Russische overheid roept al jaren dat ze redenen hebben om aan te nemen dat de Verenigde Staten biowapens ontwikkelen in de buurt van de grens met Rusland die gebruikt zouden kunnen worden voor militaire of politieke doeleinden.

EU voorzitster Ursula van der Leyen heeft laten weten dat de EU-sancties tegen Rusland wil nemen die voorkomen dat Rusland een welvarende toekomst tegemoet gaat. De EU heeft sancties geheven tegen het Russische bankwezen, de olie-industrie, de technologiesector en de luchtvaartsector. De sancties zullen de leenkosten van Rusland verhogen, de inflatie aanwakkeren en de industriële basis van Rusland geleidelijk uithollen. Russische diplomaten en zakenlieden wordt hun exclusieve toegang tot de Europese Unie ontzegd.

Volgens Truck Nieuws heeft het Ministerie van Verkeer in Ontario 39 vrachtwagenbedrijven gesloten vanwege hun aandeel in de protesten van het Vrijheidskonvooi. Buiten de provincie werden nog een 27 inbeslagnames uitgevoerd en het is deze ondernemers verboden om nog een commercieel voertuig in Ontario te gebruiken.

In The Hill staat te lezen dat Taiwan melding maakt dat Chinese militaire vliegtuigen de Taiwanese luchtverdedigingszone zijn binnengedrongen. Het ministerie van Defensie heeft verklaard dat zeker 17 Chinese vliegtuigen en een Y-8 verkenningsvliegtuig, de identificatiezone zijn binnengedrongen. Taiwanese gevechtsvliegtuigen hebben gereageerd en luchtverdedigingsraketten stonden op scherp om “de activiteiten te controleren”, aldus een officiële verklaring.

India gaat belasting heffen op winsten uit cryptocurrencies net zoals bij winsten verkregen bij gokken. New Delhi treedt daarmee in de voetsporen van een aantal andere regeringen die een belastingtarief van 30% hanteren op inkomsten uit de overdracht van virtuele activa. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada belasten cryptocurrencies als een vorm van inkomen.

Ander economisch nieuws. De beurzen gingen gisteren wereldwijd in de rode cijfers. Ook cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, ethereum en XRP daalden in waarde. Edelmetalen zoals goud, zilver en koper stegen in waarde.   En dan het weer. Zoals het er nu naar uitziet is vandaag voorlopig de laatste wisselvallige dag. Er trekken vandaag nog diverse buien over met mogelijk kans op winterse neerslag onweer en windstoten. Tegen de avond klaart het op, vannacht daalt het kwik tot onder het vriespunt. Kijken we naar het weekend dan zien we rustig weer met ruimte voor de zon en temperaturen rond de tien graden.