www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De NOS meldt dat Frank Paauw, het hoofd van de Amsterdamse politie een brief geschreven heeft aan de politie, burgemeester en het OM in de regio om aan te geven dat de Amsterdamse politie tegen een grens aanloopt als het gaat om de extra hulp die moeten geven bij de screening van asielzoekers in de aanmeldcentra in Ter Apel en Budel. In de noodopvanglocaties zitten nu ruim 1800 mensen van wie niet bekend is wie ze zijn. De politiechef geeft aan dat de politie van Amsterdam voor de screening tien procent van de beschikbare capaciteit bij de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) af moet staan. Dat gaat ten koste van de aanpak van mensenhandel en van migranten die overlast geven, schrijft Paauw. Minister Yesilgöz van Justitie deelt de zorgen en zegt dat er fors wordt geïnvesteerd in nieuwe agenten.

Op de website van Artsen zonder Grenzen staat te lezen dat de hulporganisatie besloten heeft om hulp te gaan bieden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het is de eerste keer in de bestaansgeschiedenis van de hulporganisatie dat er hulp geboden gaat worden in Nederland. Volgens directeur Judith Sargentini is dit echt een oplossing voor de korte termijn en zou Artsen zonder Grenzen daar helemaal niet moeten zijn. Toch heeft de hulporganisatie besloten hulp te gaan verlenen omdat de Nederlandse overheid het niet voor elkaar krijgt om menswaardige leefomstandigheden te bieden. De organisatie schiet te hulp met een medisch team. Honderden mensen slapen in de buitenlucht en velen hebben zich al een week niet kunnen wassen. Ook zag de organisatie dat de medicatievoorraden opraken.

In het AD staat te lezen dat supermarkteigenaar Bart Groesz van de PLUS-supermarkt in Rozenburg besloten heeft zelf een week lang de 9% btw op groenten en fruit te schrappen. De actie kost hem zelf geld, want hij moet zelf wel de btw afdragen, maar hij wil met deze actie een signaal afgeven. Vanaf zondag hoeven klanten geen btw te betalen. De supermarkteigenaar protesteert hiermee tegen de steeds hogere prijzen in de winkels en de regelgeving.

De Russische minister van Defensie, de hoogste Russische militaire functionaris na Poetin, Sergei Shoigu, sprak tijdens een bijeenkomst van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Oezbekistan uitvoerig over de Speciale Militaire Operatie in Oekraïne. Hij benoemde daarbij alles wat de Russen daar aan getroffen hadden, zonder een blad voor de mond te nemen. Zo vertelde hij de aanwezigen over de reden van de Russische invasie, het biologische netwerk van de Cabal, de nazi-oorlogsmisdaden, de gebeurtenissen in Taiwan. Alles werd besproken. De SCO is een Euraziatische defensietop tussen de topmilitairen van China, India, Kazachstan, Kirgizië, Rusland, Pakistan, Tadzjikistan en Oezbekistan, met vier waarnemende staten die geïnteresseerd zijn in volwaardig lidmaatschap (Afghanistan, Belarus, Iran en Mongolië) en zes “Dialoogpartners” (Armenië, Azerbeidzjan, Cambodja, Nepal, Sri Lanka en Turkije).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en het VN-bureau voor de rechten van de mens uiten hun bezorgdheid over de internationale militaire tribunalen die de komende dagen in Mariupol, Oekraïne, zullen worden gehouden. De Russische ambassade heeft gereageerd op de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS. ,,Wij hebben kennis genomen van de zoveelste ongegronde beschuldigingen tegen ons land in verband met het Tribunaal over Oekraïense oorlogsmisdadigers. Het komende Tribunaal is bedoeld om oorlogsmisdadigers, onder wie nazi’s van het Azov Regiment, voor het gerecht te brengen. Washington is duidelijk bang voor het openbaar maken van de bewijzen van de onmenselijke daden begaan door de leden van deze terroristische organisatie. Het Internationale Tribunaal in Mariupol kan licht werpen op de ware essentie van het regime in Kiev, waarvan de Verenigde Staten ijverig een helder en heldhaftig beeld schetsen. De Amerikaanse burgers zullen eindelijk te weten komen dat hun regering in werkelijkheid degenen helpt die de Russische bevolking van Donbass en Oekraïne doelbewust vermoorden en martelen. Rusland houdt zich volledig aan de Conventies van Genève en garandeert Oekraïense gevangenen fatsoenlijke detentieomstandigheden. Hetzelfde kan niet worden gezegd van het regime in Kiev, waar militanten gevangen genomen Russische soldaten mishandelen. Ten slotte, als de Amerikaanse autoriteiten vragen hebben over wat er in Mariupol is gebeurd, zouden ze dat kunnen bespreken met het bestuur van de Volksrepubliek Donetsk. Dat is een onafhankelijke staat.”

Het Duitse tijdschrift Spiegel deed een onderzoek waarbij huurlingen die in Oekraïne vochten werden geïnterviewd, waarbij ze te weten kwamen dat Oekraïense terroristen hen dwongen om winkelcentra te beroven, meubels en andere waardevolle spullen weg te nemen.  Ze werden zonder versterking aan de frontlinie achtergelaten en behandeld als “kanonnenvoer”.  Bovendien werden sommige buitenlandse huurlingen het slachtoffer van seksuele intimidatie door de commandant van de internationale legionairs, Piotr Kapuscinski, die zich nu Sasha Kuczynski noemt.

Harvey Weinstein mag in hoger beroep gaan tegen zijn veroordeling in 2020 voor verkrachting, waarvoor hij werd veroordeeld tot 23 jaar. De NY State of Appeals Chief kwam tot dit oordeel nadat bleek dat een jurylid gelogen had.  De advocaat van Weinstein zei dat ze dankbaar waren voor de beslissing. Hij erkende dat deze zaak werd gekenmerkt door unieke juridische kwesties. Meer dan 80 vrouwen beschuldigden Weinstein van aanranding en intimidatie. Hij zit in de gevangenis in L.A. Zijn proces staat gepland om op 11 oktober te beginnen.  Dan staan 11 aanklachten van verkrachting en aanranding op het programma. Weinstein kan op borgtocht vrijkomen in afwachting van een nieuw proces.

The Times schrijft dat een Keniaanse gemeenschapsgroep 200 miljard dollar heeft geëist van Groot-Brittannië voor koloniale misdaden en plunderingen. De rechtszaak is aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In de rechtszaak wordt beweerd dat de Britten aan het eind van de 19e eeuw de Kenianen van hun land hebben verdreven en het gebied aan theeteeltbedrijven hebben gegeven. Tegelijkertijd werden de lokale bewoners verdreven naar moeilijk bereikbare gebieden in het land, waarbij veel leden van de gemeenschappen omkwamen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft nog geen beslissing genomen over het al dan niet in behandeling nemen van deze zaak.

De BBC meldt dat de militaire autoriteiten van Myanmar de voormalige ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Myanmar, Vicky Bowman en haar echtgenoot hebben gearresteerd. Vicky Bowman wordt ervan beschuldigd de visumregels te hebben overtreden en ze zou haar man haar hebben geholpen om in Myanmar te blijven. Deze beschuldigingen kunnen tot vijf jaar gevangenisstraf leiden. Mevrouw Bowman was van 2002-2006 ambassadeur in Myanmar. Zij is getrouwd met Htein Lin, een Birmese kunstenaar en voormalig politiek gevangene. Het tweetal is naar de Insein gevangenis gestuurd, haar proces staat gepland voor 6 september. De Britse ambassade verleent consulaire bijstand.

Kort nieuws

Reuters meldt dat Google anti- desinformatiecampagne start in sommige EU-landen. Google’s Jigsaw-dochter zal volgende week een campagne lanceren om desinformatie in Polen, Slowakije en Tsjechië over Oekraïense vluchtelingen aan te pakken op basis van een onderzoek door psychologen aan twee Britse universiteiten.

Kort nadat Joe Biden de kwijtschelding van studieleningen bekend had gemaakt, liep de website van StudentAid.gov compleet vast omdat te veel mensen tegelijkertijd probeerden in te loggen. Tech outage tracker Downdetector verzamelde duizenden meldingen van gefrustreerde leners die enkel foutmeldingen kregen nadat ze ingelogd waren.

De Metropolitan police laat het onderzoek naar Jeffrey Epstein vallen: Scotland Yard onthult dat het “geen verdere actie” zal ondernemen naar aanleiding van beschuldigingen aan het adres van de in ongenade gevallen Amerikaanse miljardair wegens de afwezigheid van verder bewijsmateriaal.

Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend waardoor het aantal voltijdse militairen van de Russische Strijdkrachten met 137.000 zal worden verhoogd tot 1.150.628 personen. Het decreet treedt in werking op 1 januari 2023.

De Zaporizhzhya kerncentrale is gisteren voor het eerst in de geschiedenis volledig losgekoppeld van het elektriciteitsnet, zegt het Oekraïense Energoatom. De Russische autoriteiten hebben aan Interfax laten weten dat de kerncentrale weer is aangesloten op het nationale energiesysteem van Oekraïne na een onderbreking veroorzaakt door zware Oekraïense bombardementen.

Dr John Dorgan en zijn team aan de Michigan State University in de VS hebben een nieuwe hars gemaakt voor het coaten van windturbinebladen. De hars kan gerecycleerd worden in een aantal objecten, waaronder eetbare gummibeertjes. Het kan ook gebruikt worden om gootstenen, achterlichten, laptop covers en luiers te maken. Het verwijderen van de enorme turbinebladen na 20 of 25 jaar blijkt een enorm probleem te zijn. De bladen die zijn gemaakt van een ‘composiet’ van glasvezel en hars kunnen niet gerecycled worden. Volgens de voorspellingen zal de wereld tegen 2050 elk jaar twee miljoen ton afval van windturbinebladen moeten weggooien. Op dit moment worden de afgedankte wieken meestal begraven op stortplaatsen, waar het honderden jaren duurt voordat ze afgebroken zijn. Dr. John Dorgan en zijn team van de Michigan State University zeggen echter dat de nieuwe composiethars waarmee deze kolossen kunnen worden gemaakt, later ook kan worden gerecycleerd in nieuwe turbinebladen of een hele reeks andere producten. Waar het materiaal in wordt omgezet hangt af van de manier waarop de wetenschappers het manipuleren, maar door een alkalische oplossing te gebruiken kan het worden omgezet in snoep en sportdrankjes.

Economie

BRICS-voorzitter Purnina Anand zegt dat Rusland en India de Amerikaanse dollar niet meer nodig hebben. De twee landen hebben “met succes een mechanisme ingesteld voor wederzijdse verrekening in roebels en roepies”.

Volgens de Downdetector zijn de websites van Halifax en de Lloyds Bank uitgevallen waardoor honderden Britse klanten zonder internetbankieren zitten. De online bankieren app van beide banken was lange tijd onbereikbaar.

De Republikeinse Marjorie Taylor Greene, die tijdens de coronapandemie veelvuldig liet weten ongevaccineerd te zijn, blijkt wel aandelen te bezitten bij de drie grootste vaccinproducten. Business Insider schrijft dat de ontdekking werd gedaan als onderdeel van het Insiders Conflicted Congress-project. Green bezit aandelen van AstraZeneca, Pfizer en Johnson & Johnson, elk met een waarde tussen $1.000 en $15.000. Toch was Greene niet de enige die aandelen in farmaceuten in bezit heeft. Het project ontdekte dat ten minste 13 senatoren en 35 Amerikaanse vertegenwoordigers aandelen hadden in Johnson & Johnson, 11 senatoren en 34 vertegenwoordigers hadden aandelen in Pfizer, en twee vertegenwoordigers of hun echtgenoten hadden aandelen in Moderna.

Fox News meldt dat veel ouders zich afvroegen wat de status was van de studieleningen die zij op hun eigen naam hadden afgesloten voor hun kinderen. Volgens het Brookings Institute hebben ten minste 3,4 miljoen Parent PLUS-leners momenteel een schuld van ten minste 87 miljard dollar. Het is nog niet duidelijk of het door Biden voorgestelde plan voor het kwijtschelden van studieleningen ook van toepassing is op de ouderschapsleningen (Parent PLUS loans). De federale studentenschuld van de natie bedraagt nu $1.6 biljoen. Volgens het ministerie van Financiën bedraagt de staatsschuld momenteel 30,7 biljoen dollar.

Disclosure News meldt dat de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres er bij regeringen op aandringt om de winsten van olie- en gasbedrijven te belasten tijdens de energiecrisis. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, hekelde de “groteske hebzucht” van olie- en gasbedrijven en hun geldschieters. Het is immoreel voor olie- en gasbedrijven om recordwinsten te behalen uit deze energiecrisis over de ruggen van de armste mensen en gemeenschappen, met enorme kosten voor het klimaat”, zei Guterres tegen verslaggevers. De twee grootste Amerikaanse oliemaatschappijen – Exxon Mobil Corp en Chevron Corp – plus het Britse Shell en TotalEnergies uit Frankrijk verdienden samen bijna $ 51 miljard in het meest recente kwartaal, bijna het dubbele van wat de groep in dezelfde periode een jaar geleden binnenbracht

Gezondheid

Op de site Amsterdamumc.org is te lezen dat het ziekenhuis een wereldprimeur heeft. Het Amsterdam UMC gaat kunstmatige intelligentie inzetten op de intensive care. De software gaat artsen adviseren wanneer een patiënt overgeplaatst kan worden van de Intensive Care naar een verpleegafdeling. De kunstmatige intelligentie doet dat op basis van grote hoeveelheden informatie uit het elektronisch patiëntendossier. De software werd bedacht door de intensivisten Paul Elbers en Patrick Thoral in samenwerking met de Amsterdamse softwareontwikkelaar Pacmed. Daarom heet de software Pacmed Critical.

Op de site Tagesschau is te lezen dat er achter de schermen al weken een geschil woedt tussen het Duitse Ministerie van Volksgezondheid en het Robert Koch Instituut (RKI) over de toekomstige controle op de facturering van de Corona-sneltests. Omdat de Verenigingen van Artsen voor Wettelijke Ziektekostenverzekering (KV), die deze taak eerder op zich hadden genomen, en dit in de toekomst niet meer willen doen, heeft minister Karl Lauterbach besloten dat het RKI deze activiteit moet overnemen. De RKI zelf kan zich als ondergeschikte federale autoriteit niet tegen deze overdracht verzetten, omdat zij aan instructies gebonden is. Als wetenschappelijke instelling zou het RKI echter noch over de middelen noch over de kennis beschikken om deze rekeningen van de sneltestcentra te controleren.

Bokslegende Miky Tyson die zich tegen zijn zin twee keer liet vaccineren heeft tegenover USA Today Sports verklaard dat hij nu op het punt staat te sterven in een rolstoel. De 56-jarige bokser heeft een cannabisbedrijf en reist daarvoor internationaal. Hij geeft aan hij zich gedwongen voelde om zich te laten vaccineren, omdat als hij niet kon reizen voor zijn werk, hij geen inkomsten had. Om te kunnen reizen moest hij zich laten vaccineren. Ik heb het niet vrijwillig gedaan zei hij tegen de krant, want ik ben daar een beetje beducht voor. Fans die hem recent zagen spreken hun zorgen uit nadat ze Mike Tyson in een rolstoel zagen op een luchthaven. Volgens hen ziet hij er uit als een schaduw van zijn vroegere zelf.

Een nieuwe huidpleister injecteert in minder dan 15 seconden medicijnen in het menselijk lichaam met 100 onzichtbare “snake fang” naalden. Het geneesmiddel is verwant aan het vaccin, en “omdat de patches pijnloos en gemakkelijk te gebruiken zijn, hopen de wetenschappers de vaccinatiegraad te verhogen,” aldus de ontwikkelaars in Silicon Valley.

Het weer

Vanaf vandaag gaat het koeler worden als gevolg van een opkomende noordwesten wind. In het hele land neemt de bewolking toe en gaan we de zon minder zien. De middagtemperatuur schommelt tussen de 23 en 27 graden. Ook is er kans op regen- en onweersbuien.

Kijken we naar het weekend dan zien we dat we weer droge perioden kunnen verwachten. Omdat de wind uit het noorden komt zullen de temperaturen niet meer stijgen naar tropische waarden. Naar verwachting komen de maxima uit tussen de 20 en 24 graden.