www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

Uit de eerste geluiden na het Catshuisoverleg komt naar voren dat het kabinet er nog niet over uit is of de scholen wel of niet moeten sluiten om coronabesmettingen te voorkomen. Tijdens het overleg leken de meest betrokken ministers zich wel te kunnen vinden in het door het OMT gegeven advies om alle sectoren die geen eerste levensbehoefte te vervullen te sluiten van 5 uur ’s middags tot 5 uur ’s ochtends. De beperkte openingstijden gaan in dat geval gelden voor cafés, restaurants, theaters, bioscopen, musea en niet-essentiële winkels. Ook voor niet-essentiële dienstverleners als kappers en dierentuinen gaat die beperking gelden. Vanavond vindt er een persconferentie plaats.

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de Wet Gegevensverklaring Samenwerkingsverbanden (WGS). Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat instanties  persoonsgegevens onderling met elkaar delen. Dat geldt niet alleen voor overheidsinstanties, maar ook voor private partijen. De QR app wordt met deze wet een koppeling van onder meer gegevens. bankrekening, vermogen en medisch dossier. De Autoriteit Persoonsgegevens is fel tegenstander van deze wet omdat het ieders privacy schaadt. Zij hebben de Eerste Kamer dan ook met klem afgeraden deze wet aan te nemen.

De Europese Commissie wil de boosterprik verplicht stellen voor een geldig coronacertificaat dat testvrij reizen in de EU aanzienlijk vergemakkelijkt. Het is voor het eerst dat de Commissie voorstelt om de geldigheidsduur van de Europese coronapas te beperken. De lidstaten zouden de geldigheid van het certificaat moeten beperken  tot negen maanden. Daarna is een booster nodig, zoals het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) en het ECDC (het Europese RIVM) eerder deze week adviseerden. Brussel wil dat de nieuwe regels vanaf 10 januari gaan gelden.

De Algemene BurgerBelangenvereniging met ruim 10.000 leden spant samen met 2 huisartsen en 4 patiënten/nabestaanden gezamenlijk een kort geding aan tegen het Nederlands Huisartsen Genootschap. Zij doen dit om Ivermectine neutraal geadviseerd te krijgen waardoor huisartsen, zonder bang te hoeven zijn voor boetes, dit middel kunnen voorschrijven bij COVID-19.  Op de site van de ANBB staat te lezen dat de prescriptievrijheid van artsen wordt ernstig ingeperkt door de negatieve richtlijnen van het NHG met grote gevolgen voor patiënt, arts, ziekenhuis en samenleving. Vanwege het spoedeisende belang is gekozen voor de weg van een kort geding.

Het is vandaag Black Friday en medewerkers van Amazon hebben voor deze dag een staking gepland. Zij eisen betere arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon voor werknemers. Make Amazon Pay vertegenwoordigt meer dan 200 miljoen werknemers over de hele wereld.  De protesten zullen plaatsvinden in fabrieken, magazijnen en vestigingen over de hele wereld. In Europa zal er gestaakt worden bij Amazon in Duitsland, Ierland, Frankrijk en Spanje.

En dan het weer. Vanochtend is het op een enkele bui na droog. Het is overwegend bewolkt. In de middag komt er vanuit het westen een gebied met regen. In de avond valt er mogelijk in het oosten een vlok natte sneeuw. De temperatuur schommelt tussen de 5 en 7 graden in combinatie met een stevige wind maakt het tot een gure dag.