www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft in een toespraak op The Davos Agenda van het World Economic Forum een nieuwe Europese chipwet aangekondigd. De wet zal begin februari worden voorgesteld. Het doel is de productie van microchips te verhogen om tegemoet te komen aan de stijgende vraag en om de afhankelijkheid van leveranciers van buiten Europa te verminderen. Klaus Schwab toonde belangstelling voor de wet omdat het in zijn ogen een belangrijke stap is richting het creëren van het fysieke brein voor digitalisering. Het onderzoekscentrum Imec gaat een sleutelrol spelen in de Europese chipstrategie. Zij maken prototypes van de kleinste chips, van twee nanometer of kleiner.

De Europese Commissie wil het coronatoegangsbewijs straks omvormen tot een ‘digitaal ID’: een controlemechanisme dat grote gelijkenissen heeft met het Chinese sociaalkredietsysteem. In Nederland is de VVD hier groot voorstander van.

Blue Truth, een collectief van oud politieagenten, heeft een brief van 40 pagina’s verstuurd aan duizenden mailadressen van onder andere de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, agenten, brandweerlieden, vakbonden, waterschappen en nog veel meer grote bedrijven, organisaties en bestuursorganen. In de brief wordt een uitgebreide wetenschappelijke en juridische onderbouwing gegeven waarom het strafbaar is om de mondkapjesplicht, testplicht en prikplicht op te leggen. BlueTruth wil op deze manier dat een ieder goed geïnformeerd is, omdat iedereen die zich vanuit zijn functie schuldig maakt aan strafbare feiten uiteindelijk ter verantwoording zal worden geroepen.  

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn bevolking laten weten dat hij zichzelf voor 5 dagen isoleert, nadat hij hoorde dat hij aan Corona was blootgesteld. Volgens de premier was zijn sneltest negatief. Terwijl de premier in isolatie zit, loopt de stad Ottawa vol met de eerste truckers van het Freedom Convoy. Inmiddels hebben ook Canadese boeren en Amerikaanse truckers zich bij het initiatief aangesloten. Australische truckers plannen een bijeenkomst voor zondag 30 januari en ook in Europa verschijnen de eerste oproepen voor een truckerskonvooi richting Brussel.

Het Zweedse gezondheidsagentschap heeft besloten geen COVID-19-vaccins aan te bevelen voor kinderen van 5 tot 11 jaar. De voordelen wegen NIET op tegen de risico’s, aldus het gezondheidsagentschap.

De Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande vecht opnieuw tegen de druk van buitenlandse investeerders. In een verklaring beweert het bedrijf dat juridische stappen tegen hen tot een destructieve uitkomst zou kunnen leiden. Evergrande heeft financiële en juridische deskundigen ingehuurd om de opties af te wegen voor hun $19 miljard aan uitstaande offshore obligaties.

Tot slot het weer. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. De middagtemperatuur ligt rond de 8 graden. De wind komt uit het noordwesten en is matig. In de avond zal het op veel plaatsen licht regenen. Kijken we naar het weekend, dan zien we dat zaterdag een bewolkte dag is. Droge perioden zullen afgewisseld worden met lichte regen en motregen. Zondag laat de zon zich af en toe zien, doordat het steviger waait, voelt het kouder aan. Na het weekend blijft het weer wisselvallig.