www.bewustontwaken.nl

wereldnieuws bewust bekeken

De Russische president Vladimir Poetin neemt deel aan de plenaire vergadering van de negentiende bijeenkomst van de Waldei Internationale Discussie Club met als thema van dit jaar “Een wereld voorbij de hegemonie: Rechtvaardigheid en veiligheid voor iedereen”. De Russische president hield daar een toespraak en verklaarde dat de wereld getuige is van de achteruitgang van de wereldinstellingen, de uitholling van het beginsel van collectieve veiligheid en de vervanging van “regels” door internationaal recht. Wij probeerden de vrede te bevorderen, maar het Westen steunde deze inspanningen niet, maar zette ons steeds meer onder druk, Rusland beschouwt zichzelf niet als een vijand van het Westen, wij streven niet naar hegemonie en wij willen niet dat de wereld afhankelijk is van 2 of 3 polen, er is nu helemaal geen stabiliteit in de betrekkingen met het Westen, zij ondertekenen overeenkomsten en wijzen deze vervolgens gemakkelijk af.

Elon Musk heeft laten weten dat hij Twitter gekocht heeft omdat hij het belangrijk vindt voor de toekomst van de beschaving om een gedeelde digitale ruimte te hebben waar een breed scala aan overtuigingen op een gezonde manier kan worden besproken, zonder toevlucht te nemen tot geweld. Hij signaleert dat er momenteel een groot gevaar bestaat dat sociale netwerken zich verdelen in rechtse of linkse echokamers die meer haat zaaien en onze samenleving verdelen. Twitter, zei Musk, mag geen “plaats van verschrikking” worden waar alles gezegd kan worden zonder gevolgen. Het platform moet “warm en gastvrij zijn voor iedereen”, zei hij. Musk gelooft dat reclame, mits goed uitgevoerd, belangrijk is. Het kan een dienst, product of medische behandeling laten zien waarvan mensen niet wisten dat het bestond maar die mogelijk wel geschikt voor ze is.

De Britse regering geeft elke dag bijna 7 miljoen pond uit aan hotelrekeningen voor asielzoekers. Binnenlandse Zaken heeft in een jaar tijd slechts 4 procent van de 28.526 migranten die het land binnen kwamen via het Kanaal verwerkt. Van degenen die asiel hebben aangevraagd, werd 85 procent toegekend.

De NAVO dreigt in te storten nu Turkije, Hongarije en Slowakije besloten hebben om in 2023 uit de NAVO te stappen. Oostenrijk, Servië, Bosnië, Kosovo en Montenegro hebben allemaal geweigerd lid te worden van de NAVO.

Economie

De Europese Centrale Bank, de ECB heeft opnieuw de rente verhoogd in de strijd tegen inflatie. De verhoging van driekwart procentpunt komt niet als een verrassing. Analisten hadden deze renteverhoging al verwacht. Het is de tweede keer op rij dat de ECB de rente met 0,75 procentpunt verhoogt. Tot september had de ECB de rente nog nooit één keer met 0,75 procentpunt verhoogd en nu dus twee keer op rij.

Energiereus Shell heeft voor het derde kwartaal van dit jaar een winst van 8,2 miljard pond aangekondigd. Het bedrijf zei dat het over de drie maanden een aangepaste winst van $9,5 miljard US dollar boekte, tegen $11,5 miljard (£9,9 miljard) het kwartaal ervoor.

Gezondheid

China heeft een nieuwe wereldprimeur te pakken en lanceert een oraal Covid-vaccin. De nieuwe versie van het vaccin van het Chinese bedrijf CanSino Biologic kreeg groen licht voor klinische proeven in Maleisië. Het is afgeleid van hun geïnjecteerde vaccin dat is goedgekeurd op 10 markten, waaronder Hongarije, Pakistan, Maleisië, Argentinië en Mexico. Binnenlandse toezichthouders keuren het orale vaccin alleen goed als booster nadat studies een immuunrespons hadden aangetoond bij mensen die twee injecties met een ander vaccin van Chinese makelij hadden gekregen.

Weer

En dan het weer. Vandaag schijnt regelmatig de zon, er waait weinig wind. De middagtemperatuur varieert van twintig graden op de Wadden tot 24 graden in het zuiden van het land. Ook het weekend wordt gekenmerkt door bijzonder zacht herfstweer. Ondanks deze haast zomerse temperaturen, gaat dit weekend de wintertijd in. Zondag gaat de klok een uur terug.